Wegetariańskie gołąbki – bez mięsa, ale pełne smaku
Wegetariańskie gołąbki to smaczna alternatywa dla tradycyjnego dania – nadziewane kaszą, soczewicą, pieczarkami i warzywami, duszone w aromatycznym sosie pomidorowym. Miękkie liście kapusty i treściwy farsz tworzą pełnowartościowy, zdrowy obiad, który zaspokoi apetyt nie tylko wegetarian.
Wegetariańskie gołąbki – soczyste i aromatyczne
Farsz do gołąbków wegetariańskich powstaje z połączenia ugotowanego ryżu lub kaszy (np. jaglanej, gryczanej, bulgur), soczewicy oraz podsmażonych warzyw – cebuli, marchwi, pora i pieczarek. Bazując na przepisie z Kwestii Smaku, proponuję również dodatek kaszy bulgur lub jęczmiennej, ziół (natka, koperek), jajka i przypraw takich jak papryka, kurkuma i oregano.
Liście kapusty włoskiej bądź pekińskiej blanszujemy i napełniamy farszem, a następnie gotujemy w bulionie i sosie pomidorowym z dodatkiem koncentratu, suszonych ziół, sosu Worcestershire i mąki, co pozwala uzyskać gęsty, lekko kwaśny sos . Całość dusi się około 30–40 minut – w garnku lub piekarniku – aż gołąbki staną się miękkie i aromatyczne. To danie świetnie smakuje również danego dnia drugiego – smaki harmonizują podczas przechowywania.
Składniki dla 10 porcji:
- Ryż biały - 100 g
- Marchewka - 150 g (1 duża sztuka)
- Cukinia - 200 g (1 mała sztuka)
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Jajko - 3 szt.
- Pieczarki - 300 g (10 małych sztuk)
- Kapusta biała - 500 g (1 mała główka)
- Pomidory w puszce - 800 g
- Masło klarowane - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Przepis krok po kroku
- Na początek wytnij głąb z kapusty, umieść ją w garnku i zalej wodą, zagotuj wodę i gotuj ok. 10-15 minut, po tym czasie wyjmij kapustę z wody i oddziel liście.
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
- Obierz marchew i zetrzyj na tarce, obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę, cebulę podsmaż na maśle, dodaj marchew i podduś.
- Umyj cukinię i także zetrzyj na tarce, dodaj do marchewki.
- W misce umieść ryż i warzywa.
- Pokrój pieczarki w kostkę i podsmaż na patelni, aż odparuje z nich woda. Dodaj do reszty składników.
- Dodaj posiekaną natkę pietruszki, pieprz i jajka, wymieszaj masę, dopraw solą w miarę potrzeby.
- Liście kapusty faszeruj ryżem z warzywami, na środek liścia układaj farsz, zawiń brzegi, boki delikatnie upakuj do środka.
- Gołąbki ułóż w garnku i zalej pomidorami z puszki, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Wlej 100 mililitrów wody i gotuj na małym ogniu 60 minut.
- Gotowe gołąbki podawaj polane sosem pomidorowym powstałym podczas gotowania, możesz zaciągnąć go mąką, aby był bardziej gęsty.
Domowe gołąbki vege – zdrowe i smaczne
Wegetariańskie gołąbki to doskonały sposób na roślinny obiad – pełne warzyw, kasz i soczewicy, w zdrowym sosie pomidorowym. Delikatne liście kapusty, treściwy farsz i ziołowy aromat sprawiają, że danie jest sycące i bogate w roślinne białko. To pomysł na obiad na cały tydzień, łatwy do odgrzania i idealny także dla gości.
Autor: Magda Panek - mgr dietetyk kliniczny, absolwentka Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy, specjalistka w problemie walki z nadwagą i otyłością oraz w dietoterapii chorób tarczycy Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy