Wegetariańskie gołąbki – bez mięsa, ale pełne smaku

Wegetariańskie gołąbki to smaczna alternatywa dla tradycyjnego dania – nadziewane kaszą, soczewicą, pieczarkami i warzywami, duszone w aromatycznym sosie pomidorowym. Miękkie liście kapusty i treściwy farsz tworzą pełnowartościowy, zdrowy obiad, który zaspokoi apetyt nie tylko wegetarian.

Gołąbki wegetariańskie
Gołąbki wegetariańskie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | okkijan2010

Wegetariańskie gołąbki – soczyste i aromatyczne

Farsz do gołąbków wegetariańskich powstaje z połączenia ugotowanego ryżu lub kaszy (np. jaglanej, gryczanej, bulgur), soczewicy oraz podsmażonych warzyw – cebuli, marchwi, pora i pieczarek. Bazując na przepisie z Kwestii Smaku, proponuję również dodatek kaszy bulgur lub jęczmiennej, ziół (natka, koperek), jajka i przypraw takich jak papryka, kurkuma i oregano.

Liście kapusty włoskiej bądź pekińskiej blanszujemy i napełniamy farszem, a następnie gotujemy w bulionie i sosie pomidorowym z dodatkiem koncentratu, suszonych ziół, sosu Worcestershire i mąki, co pozwala uzyskać gęsty, lekko kwaśny sos . Całość dusi się około 30–40 minut – w garnku lub piekarniku – aż gołąbki staną się miękkie i aromatyczne. To danie świetnie smakuje również danego dnia drugiego – smaki harmonizują podczas przechowywania.

Składniki dla 10 porcji:

  1. Ryż biały - 100 g
  2. Marchewka - 150 g (1 duża sztuka)
  3. Cukinia - 200 g (1 mała sztuka)
  4. Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
  5. Jajko - 3 szt.
  6. Pieczarki - 300 g (10 małych sztuk)
  7. Kapusta biała - 500 g (1 mała główka)
  8. Pomidory w puszce - 800 g
  9. Masło klarowane - 50 g
  10. Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża

Przepis krok po kroku

  1. Na początek wytnij głąb z kapusty, umieść ją w garnku i zalej wodą, zagotuj wodę i gotuj ok. 10-15 minut, po tym czasie wyjmij kapustę z wody i oddziel liście.
  2. Ryż ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
  3. Obierz marchew i zetrzyj na tarce, obierz cebulę z łupiny i pokrój w drobną kostkę, cebulę podsmaż na maśle, dodaj marchew i podduś.
  4. Umyj cukinię i także zetrzyj na tarce, dodaj do marchewki.
  5. W misce umieść ryż i warzywa.
  6. Pokrój pieczarki w kostkę i podsmaż na patelni, aż odparuje z nich woda. Dodaj do reszty składników.
  7. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, pieprz i jajka, wymieszaj masę, dopraw solą w miarę potrzeby.
  8. Liście kapusty faszeruj ryżem z warzywami, na środek liścia układaj farsz, zawiń brzegi, boki delikatnie upakuj do środka.
  9. Gołąbki ułóż w garnku i zalej pomidorami z puszki, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Wlej 100 mililitrów wody i gotuj na małym ogniu 60 minut.
  10. Gotowe gołąbki podawaj polane sosem pomidorowym powstałym podczas gotowania, możesz zaciągnąć go mąką, aby był bardziej gęsty.

Domowe gołąbki vege – zdrowe i smaczne

Wegetariańskie gołąbki to doskonały sposób na roślinny obiad – pełne warzyw, kasz i soczewicy, w zdrowym sosie pomidorowym. Delikatne liście kapusty, treściwy farsz i ziołowy aromat sprawiają, że danie jest sycące i bogate w roślinne białko. To pomysł na obiad na cały tydzień, łatwy do odgrzania i idealny także dla gości.

Autor: Magda Panek - mgr dietetyk kliniczny, absolwentka Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy, specjalistka w problemie walki z nadwagą i otyłością oraz w dietoterapii chorób tarczycy Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy

Wybrane dla Ciebie