Sorbet bananowy – lekki deser na lato

Sorbet bananowy to lekki, orzeźwiający deser, który przygotujesz w około 10 minut bez użycia maszyny do lodów. Bazując jedynie na bananach, cytrynie, pomarańczy i odrobinie cukru, zyskasz naturalny, kremowy przysmak – idealny na gorące dni.

Sorbet bananowy
Sorbet bananowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | topotishika

Kremowy sorbet bananowy – szybki deser w 10 minut

Sorbet bananowy to deser stworzony z zamrożonych bananów, wymieszanych z syropem z pomarańczy i cytryny. Banany zapewniają kremową konsystencję, a sok cytrusowy równoważy słodycz i daje świeżość. Dodatek cukru sprawia, że sorbet jest delikatnie słodki, ale w wersji domowej możliwy do ograniczenia .

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

10 pomysłów na zdrowy podwieczorek

Przygotowanie sorbetu to dosłownie kilka kroków – wystarczy kilka minut miksowania w blenderze. Czas przygotowania to około 10 minut + czas mrożenia surowych bananów (min. 4 godziny), co daje całkowity czas ok. 4 godz. 15 minut. To wspaniała, zdrowa alternatywa dla tradycyjnych lodów – bez nabiału, bez glutenu i bez sztucznych dodatków.

Składniki dla 3 porcji:

  1. Sok z cytryny - 40 ml
  2. Banan - 600 g (6 średnich sztuk)
  3. Cukier puder - 20 g
  4. Przyprawy - mięta świeża

Przepis krok po kroku

  1. Banany obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do woreczków foliowych i włóż do zamrażarki na minimum 5 godzin.
  2. Zamrożone banany, sok z cytryny, pół szklanki zimnej wody oraz cukier puder umieść w misce.
  3. Składniki zblenduj przy pomocy blendera na jednolitą masę bez grudek.
  4. Gotowy sorbet bananowy przełóż do pucharków i udekoruj go listkami mięty.
  5. Deser podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Domowy sorbet bananowy – 97 kcal/100 g

Sorbet bananowy to szybki, orzeźwiający i zdrowy deser – przygotujesz go w około 10 minut (bez czasu zamrażania!), a efekt to kremowa konsystencja i naturalna słodycz. Porcja (100 g) to około 97 kcal, z 23 g węglowodanów i niemal zerową zawartością tłuszczu oraz laktozy. Idealny dla wegan, osób nietolerujących nabiału oraz szukających lekkich, domowych deserów.

Autor: Magda Panek - mgr dietetyk kliniczny, absolwentka Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy, specjalistka w problemie walki z nadwagą i otyłością oraz w dietoterapii chorób tarczycy Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy

Wybrane dla Ciebie