Sorbet bananowy – lekki deser na lato
Sorbet bananowy to lekki, orzeźwiający deser, który przygotujesz w około 10 minut bez użycia maszyny do lodów. Bazując jedynie na bananach, cytrynie, pomarańczy i odrobinie cukru, zyskasz naturalny, kremowy przysmak – idealny na gorące dni.
Kremowy sorbet bananowy – szybki deser w 10 minut
Sorbet bananowy to deser stworzony z zamrożonych bananów, wymieszanych z syropem z pomarańczy i cytryny. Banany zapewniają kremową konsystencję, a sok cytrusowy równoważy słodycz i daje świeżość. Dodatek cukru sprawia, że sorbet jest delikatnie słodki, ale w wersji domowej możliwy do ograniczenia .
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
10 pomysłów na zdrowy podwieczorek
Przygotowanie sorbetu to dosłownie kilka kroków – wystarczy kilka minut miksowania w blenderze. Czas przygotowania to około 10 minut + czas mrożenia surowych bananów (min. 4 godziny), co daje całkowity czas ok. 4 godz. 15 minut. To wspaniała, zdrowa alternatywa dla tradycyjnych lodów – bez nabiału, bez glutenu i bez sztucznych dodatków.
Składniki dla 3 porcji:
- Sok z cytryny - 40 ml
- Banan - 600 g (6 średnich sztuk)
- Cukier puder - 20 g
- Przyprawy - mięta świeża
Przepis krok po kroku
- Banany obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do woreczków foliowych i włóż do zamrażarki na minimum 5 godzin.
- Zamrożone banany, sok z cytryny, pół szklanki zimnej wody oraz cukier puder umieść w misce.
- Składniki zblenduj przy pomocy blendera na jednolitą masę bez grudek.
- Gotowy sorbet bananowy przełóż do pucharków i udekoruj go listkami mięty.
- Deser podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Domowy sorbet bananowy – 97 kcal/100 g
Sorbet bananowy to szybki, orzeźwiający i zdrowy deser – przygotujesz go w około 10 minut (bez czasu zamrażania!), a efekt to kremowa konsystencja i naturalna słodycz. Porcja (100 g) to około 97 kcal, z 23 g węglowodanów i niemal zerową zawartością tłuszczu oraz laktozy. Idealny dla wegan, osób nietolerujących nabiału oraz szukających lekkich, domowych deserów.
Autor: Magda Panek - mgr dietetyk kliniczny, absolwentka Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy, specjalistka w problemie walki z nadwagą i otyłością oraz w dietoterapii chorób tarczycy Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy