Soczyste skrzydełka z indyka – prosty przepis
Pieczone skrzydełka z indyka to świetna propozycja na domowy obiad – niewymagająca, a pełna wyrazistego smaku. Marynujemy je w sosie sojowym, czosnku i ostrym ketchupie, pieczemy w piekarniku i podajemy soczyste w środku, delikatnie chrupiące z zewnątrz.
Marynowane i chrupiące – najlepsze skrzydełka z indyka
Skrzydełka z indyka są moczone w mieszance sosu sojowego, czosnku, ostrego ketchupu, oleju rzepakowego oraz przypraw: soli, pieprzu, rozmarynu i przyprawy "kurczak złocisty". Po kilku godzinach (najlepiej nocnego) marynowania, trafiają do gorącego piekarnika – najpierw pod przykryciem, by się dobrze udusiły i nabrały soczystości, a potem z termoobiegiem, by uzyskać chrupiącą, rumianą skórkę. Cały proces zajmuje ok. 1 godz. 20 minut, choć najwięcej czasu pochłania marynowanie.
To danie sprawdza się na wiele okazji – od obiadu z rodziną, przez niedzielne biesiadowanie, po szybkie, ciepłe danie dla gości. Skrzydełka są sycące, ale dzięki indykowi lżejsze i zdrowsze niż ich kurczakowe odpowiedniki. To również świetne źródło witamin z grupy B, selenu, żelaza i cynku – jak podkreśla dietetyk Ewa Cierpiał.
Składniki dla 2 porcji:
- Skrzydełko indyka - 1160 g (2 sztuki)
- Sos sojowy - 20 ml (2 łyżki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Ketchup - 20 g (2 łyżki, ostry)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, czosnek, rozmaryn, sos słodki chilli, przyprawa kurczak złocisty
Przepis krok po kroku
- Skrzydełka z indyka oczyść- umyj, osusz i przetnij na pół.
- W miseczce wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, ketchup, olej, pół łyżeczki rozmarynu, 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka, łyżeczkę soli.
- Powstałą pastą dokładnie natrzyj skrzydełka indyka. Włóż mięso do zamykanego pojemnika i umieść w lodówce na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Następnego dnia naczynie żaroodporne natłuść i ułóż w nim skrzydełka.
- Przykryj pokrywką i piecz przez godzinę w 180 st. C. z funkcją góra-dół.
- Po godzinie ściągnij pokrywkę i piecz jeszcze 20-30 z funkcją termoobieg, by uzyskać chrupiącą skórkę.
Pieczone skrzydełka – prostota i pyszność
Pieczone skrzydełka z indyka to smakowita i mało skomplikowana propozycja na domowy posiłek – wystarczy dobrze przygotować marynatę, odstawić mięso na kilka godzin, a potem piec je do złocistości. Dzięki połączeniu sosu sojowego, czosnku, ostrego ketchupu i ziół uzyskujemy wyrazisty smak i soczystość. To danie sprawdzi się na co dzień, ale też przy bardziej uroczystych okazjach – zawsze zyskuje uznanie. A dodatkowo – to niezłe źródło ważnych mikroelementów i białka.
Autor: Ewa Cierpiał - mgr dietetyk kliniczny, dietetyk pediatryczny, psychodietetyk Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu