Sernik baskijski z kajmakiem i orzechami laskowymi – kremowy deser z nutą karmelu

Sernik baskijski z kajmakiem i orzechami laskowymi to wyjątkowe połączenie kremowej konsystencji sernika z intensywnym smakiem kajmaku i chrupiącymi orzechami. Ten deser z pewnością zachwyci każdego miłośnika słodkości.

Sernik baskijski z kajmakiem i orzechami laskowymi
Sernik baskijski z kajmakiem i orzechami laskowymi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | mt3studio

Słodka rozkosz z chrupiącym akcentem

Sernik baskijski z kajmakiem i orzechami laskowymi to deser, który łączy w sobie delikatność kremowego sernika z intensywnym smakiem kajmaku i chrupiącymi orzechami laskowymi. Przygotowanie tego sernika jest proste, a efekt końcowy z pewnością zachwyci każdego miłośnika słodkości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na ciasto rafaello na biszkopcie

Podczas pieczenia sernik nabiera charakterystycznej, lekko przypieczonej powierzchni, która kontrastuje z jego kremowym wnętrzem. Po upieczeniu i ostudzeniu, na wierzchu sernika rozprowadza się kajmak, a całość posypuje się posiekanymi orzechami laskowymi, co dodaje deserowi wyjątkowego smaku i tekstury.

Składniki dla 8 porcji:

  1. Serek śmietankowy - 600 g (serek Philadelphia)
  2. Jajko - 4 szt.
  3. Cukier - 150 g
  4. Śmietanka kremowa 30% - 300 g
  5. Mąka pszenna typ 500 - 10 g (1 łyżka)
  6. Kajmak - 310 g (1 puszka)
  7. Orzechy laskowe - 50 g
  8. Przyprawy - sól

Przepis krok po kroku

  1. Nagrzej piekarnik do 220 st. C (bez termoobiegu), a do tortownicy włóż papier do pieczenia (dwa razy - dwie warstwy).
  2. Do miski dodaj jajka i cukier.
  3. Miksuj kilka chwil i dodaj serek Philadelphia, śmietankę, szczyptę soli i mąkę.
  4. Wszystko miksuj około 2 minuty.
  5. Przelej masę do tortownicy.
  6. Wstaw sernik do gorącego piekarnika, zmniejsz temperaturę do 200 st. C i piecz przez 60 minut.
  7. Na ostatnie 20 minut dodaj termoobieg.
  8. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki (do połowy) i studź w piekarniku.
  9. Sernik ma nie być zbity. Gdy potrząśniesz tortownicą, sernik ma się "trząść" jak galaretka. Sernik po nocy w lodówce ładnie się zetnie.
  10. Na ciepły sernik wyłóż kajmak i delikatnie go rozprowadź (równomiernie). Uważaj, bo sernik może się jeszcze rozpadać, więc podziel kajmak na mniejsze części.
  11. Wierzch ciasta posyp posiekanymi drobno orzechami.
  12. Sernik schładzaj przez minimum 12 godzin.
  13. Nie podawaj ciepłego sernika - rozpadnie się.

Deser, który zachwyca

Sernik baskijski z kajmakiem i orzechami laskowymi to wyjątkowe połączenie kremowej konsystencji sernika z intensywnym smakiem kajmaku i chrupiącymi orzechami. Ten deser z pewnością zachwyci każdego miłośnika słodkości.

Autor: Paulina Lipińska - mgr dietetyk, specjalista w dietoterapii nadwagi oraz otyłości Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Wybrane dla Ciebie