Robię najlepszy sernik na zimno - jeden składnik, a tyle zmienia!

Sernik na zimno to deser, który przygotuje każdy – nawet amator cukiernictwa. Przewagą sernika jest bowiem fakt, że nie trzeba go piec! Ciasto jest lekkie, kremowe i orzeźwiające. Czy wiesz o tym, że tylko jeden składnik może całkowicie zmienić jego smak? Sprawdź 5 pomysłów na sernik na zimno, który zachwyci domowników i gości.

Sernik mango
Sernik mango
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | lameeks

Sernik z orzechowym posmakiem

Smak sernika na zimno całkiem odmieniają orzeszki ziemne. Dzięki nim ciasto zyskuje przyjemną chrupkość i wyjątkowy, lekko słony smak, który doskonale komponuje się z kremową masą serową.

Orzeszki ziemne sprawiają, że deser ma niepowtarzalny charakter. Jeśli chcesz, aby ciasto zachwycało aksamitną konsystencją i wyjątkowym smakiem, wypróbuj poniższy przepis.

Składniki dla 14 porcji:

  1. Czekolada gorzka - 100 g
  2. Czekolada mleczna - 100 g
  3. Masło - 20 g
  4. Ser twarogowy półtłusty - 250 g
  5. Śmietanka kremowa 30% - 500 g
  6. Cukier - 40 g
  7. Herbatniki - 100 g
  8. Żelatyna - 20 g
  9. Mascarpone - 250 g
  10. Masa krówkowa - 400 g
  11. Orzeszki ziemne - 120 g

Przepis krok po kroku

  1. Tortownicę o średnicy 20 cm posmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Na dno wyłóż herbatniki.
  3. Na herbatniki wyłóż kajmak.
  4. Zrób bitą śmietanę z 250 ml śmietanki. Śmietanka musi być dobrze schłodzona. Wstaw do lodówki. Żelatynę rozpuść w 75 ml gorącej wody i wystudź. Wymieszaj dokładnie.
  5. Serki zblenduj i następnie utrzyj z cukrem. Do gładkiej masy serowej dodaj ubitą śmietankę oraz schłodzoną żelatynę. Wymieszaj.
  6. Wyłóż masę serową na kajmak. Wyrównaj.
  7. Na masę serową wyłóż orzeszki. Można je posiekać, ale mogą być też w całości.
  8. Czekolady podziel na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
  9. 250 ml śmietanki podgrzej na niewielkiej mocy palnika. Cały czas mieszaj. Śmietanka nie powinna wrzeć, powinna być gorąca.
  10. Gorącą śmietankę dodaj do rozpuszczonej czekolady i wymieszaj aż do połączenia składników. Ostudź.
  11. Ostudzoną masę czekoladową wylej na orzeszki.
  12. Wstaw ciasto do lodówki najlepiej na całą noc.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

10 pomysłów na zdrowy podwieczorek

Jeden owoc, a tyle zmienia!

Mango nadaje sernikowi na zimno wyjątkowy, egzotyczny charakter. Naturalna słodycz i delikatna kwasowość owoców idealnie komponuje się z aksamitną masą mascarpone.

Mango sprawia, że klasyczny sernik na zimno zyskuje niesamowitą lekkość i świeżość. Sprawdź poniższy przepis i zobacz, jak jeden owoc potrafi zmienić smak ciasta.

Składniki dla 12 porcji:

  1. Ser twarogowy półtłusty - 250 g
  2. Śmietanka kremowa 30% - 330 g
  3. Cukier - 70 g
  4. Mango - 280 g
  5. Żelatyna - 15 g
  6. Mascarpone - 250 g
  7. Galaretka - 45 g
  8. Biszkopty - 60 g

Przepis krok po kroku

  1. Do wykonania ciasta potrzebna będzie tortownica o średnicy 20 cm.
  2. Biszkopty wyłóż na dno tortownicy, którą uprzednio posmarujesz masłem i wyłożysz papierem do pieczenia.
  3. Cukier wraz z serem oraz serkiem mascarpone utrzyj na gładką masę.
  4. Obierz mango. Oddziel miąższ od pestki. Zblenduj 1 mango, a drugie zostaw do dekoracji. Zblendowane mango dodaj do masy serowej.
  5. Przygotuj 1/4 szklanki ciepłej wody i rozpuść w niej żelatynę. Dodaj ostudzoną żelatynę do masy serowej. Dokładnie wymieszaj.
  6. Ubij śmietankę. Pamiętaj, by śmietanka była bardzo dobrze schłodzona. Dodaj ubitą śmietankę do masy serowej.
  7. Masę serową wyłóż na biszkopty. Wyrównaj.
  8. Na masę serową wyłóż pokrojone mango i udekoruj ładnie. Dociśnij owoce w masę, by nie wypłynęły na wierzch.
  9. Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie (200 ml) i zostaw do stężenia.
  10. Galaretkę, która już tężeje, wylej na wierzch ciasta.
  11. Odstaw ciasto na kilka godzin (a najlepiej na noc) do schłodzenia i po to, by ciasto się stężało. Smacznego!

Ciasteczkowy sernik bez pieczenia

Słynne ciasteczka Oreo to sekretny składnik, który całkowicie zmienia smak sernika na zimno. Ciastka nadają mu wyrazisty, kakaowy akcent i chrupkość – idealnie komponują się z kremową masą serową.

Dzięki ciasteczkom Oreo sernik zyskuje intensywny smak i efektowny wygląd. Ten deser rodem z najlepszej cukierni pokochają nie tylko dzieci, ale też dorośli!

Składniki dla 12 porcji:

  1. Ciasteczka oreo - 165 g (+ 10 do masy i kilka do dekoracji)
  2. Masło - 40 g
  3. Serek homogenizowany - 800 g
  4. Sok z cytryny - 10 ml
  5. Cukier waniliowy - 15 g
  6. Cukier puder - 120 g
  7. Żelatyna - 20 g (5 łyżeczek)
  8. Przyprawy - sok z cytryny, cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią

Przepis krok po kroku

  1. Ciasteczka oreo zmiel w malakserze. Rozpuść masło i jeszcze ciepłe dodaj do ciasteczek
  2. Gotową masą wyłóż dno tortownicy. Włóż do lodówki na 30 minut.
  3. Żelatynę rozpuść w pięciu łyżkach ciepłej wody.
  4. W misce wymieszaj ser, cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny. Zmiksuj na gładką masę.
  5. Wlej żelatynę i wymieszaj.
  6. 10 ciastek oreo pokrój na małe kawałki. Delikatnie wmieszaj do masy serowej.
  7. Masę wlej na przygotowany wcześniej spód.
  8. Na wierzch ułóż jeszcze kilka połamanych ciasteczek i włóż na noc do lodówki, by ciasto dobrze stężało i ciasteczka zmiękły.

Jogurt bohaterem deseru

Jogurt grecki nadaje sernikowi na zimno wyjątkową lekkość, delikatną kwasowość i aksamitną konsystencję. Dzięki temu jednemu składnikowi ciasto jest orzeźwiające i mniej słodkie niż tradycyjne.

Za sprawą jogurtu greckiego sernik na zimno staje się przyjemnie puszysty i smaczny. Szukasz lżejszej alternatywy dla klasycznego sernika bez pieczenia? Koniecznie wypróbuj poniższy przepis!

Składniki dla 16 porcji:

  1. Herbatniki - 200 g
  2. Masło - 150 g (10 łyżek)
  3. Jogurt grecki 0% tłuszczu - 1000 ml
  4. Żelatyna - 24 g (3 łyżki)
  5. Mleko 1,5% - 250 ml (1 szklanka)
  6. Cukier - 36 g (3 łyżki)
  7. Truskawki - 250 g

Przepis krok po kroku

  1. Herbatniki rozkrusz i wymieszaj z roztopionym masłem.
  2. Herbatniki przełóż do formy, wyrównaj i wstaw do lodówki.
  3. Mleko zagotuj i rozpuść w nim żelatynę oraz cukier. Pozostaw do wystudzenia.
  4. Jogurt przełóż do miski, dodaj mleko z żelatyną i dokładnie wymieszaj.
  5. Truskawki ułóż na spodzie i wylej jogurt.
  6. Wstaw na minimum 2 godziny do lodówki.

Czekolada, która zmienia smak sernika

Biała czekolada nada sernikowi na zimno wyjątkowej słodyczy i aksamitnej konsystencji. Świetnie komponuje się z delikatnym mascarpone i kawowym naparem.

Biała czekolada nadaje sernikowi subtelnej nuty. Tylko ten jeden składnik sprawi, że ciasto zachwyci intensywnym, a jednocześnie delikatnym smakiem.

Składniki dla 10 porcji:

  1. Czekolada biała - 300 g (3 tabliczki)
  2. Śmietanka kremowa 30% - 450 g
  3. Mascarpone - 450 g
  4. Biszkopty - 70 g
  5. Kawa, gotowy napar bez cukru - 30 ml

Przepis krok po kroku

  1. Czekolada oraz serek mascarpone powinny być w temperaturze pokojowej, śmietanka zaś mocno schłodzona.
  2. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Podziel czekoladę na mniejsze kawałki, by było szybciej. Ostudź.
  3. Serek mascarpone zmiksuj z ostudzoną, ale płynną czekoladą.
  4. Teraz ubij śmietankę na sztywno.
  5. Rozpuść 3 łyżki stołowe kawy rozpuszczalnej w zimnej wodzie (1 cm wody ponad poziom kawy) i dokładnie wymieszaj.
  6. Dodaj rozpuszczoną kawę do masy serowej i dokładnie zmiksuj.
  7. Na końcu do masy serowej z kawą dodaj ubitą śmietankę i wymieszaj łyżką.
  8. Masę wylej na biszkopty.
  9. Posyp ciasto wiórkami czekoladowymi dla ozdoby i ewentualnie ziarnami kawy.
  10. Wstaw ciasto do lodówki by się schłodziło.

Wybrane dla Ciebie