Robię najlepszy sernik na zimno - jeden składnik, a tyle zmienia!
Sernik na zimno to deser, który przygotuje każdy – nawet amator cukiernictwa. Przewagą sernika jest bowiem fakt, że nie trzeba go piec! Ciasto jest lekkie, kremowe i orzeźwiające. Czy wiesz o tym, że tylko jeden składnik może całkowicie zmienić jego smak? Sprawdź 5 pomysłów na sernik na zimno, który zachwyci domowników i gości.
Sernik z orzechowym posmakiem
Smak sernika na zimno całkiem odmieniają orzeszki ziemne. Dzięki nim ciasto zyskuje przyjemną chrupkość i wyjątkowy, lekko słony smak, który doskonale komponuje się z kremową masą serową.
Orzeszki ziemne sprawiają, że deser ma niepowtarzalny charakter. Jeśli chcesz, aby ciasto zachwycało aksamitną konsystencją i wyjątkowym smakiem, wypróbuj poniższy przepis.
Składniki dla 14 porcji:
- Czekolada gorzka - 100 g
- Czekolada mleczna - 100 g
- Masło - 20 g
- Ser twarogowy półtłusty - 250 g
- Śmietanka kremowa 30% - 500 g
- Cukier - 40 g
- Herbatniki - 100 g
- Żelatyna - 20 g
- Mascarpone - 250 g
- Masa krówkowa - 400 g
- Orzeszki ziemne - 120 g
Przepis krok po kroku
- Tortownicę o średnicy 20 cm posmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia.
- Na dno wyłóż herbatniki.
- Na herbatniki wyłóż kajmak.
- Zrób bitą śmietanę z 250 ml śmietanki. Śmietanka musi być dobrze schłodzona. Wstaw do lodówki. Żelatynę rozpuść w 75 ml gorącej wody i wystudź. Wymieszaj dokładnie.
- Serki zblenduj i następnie utrzyj z cukrem. Do gładkiej masy serowej dodaj ubitą śmietankę oraz schłodzoną żelatynę. Wymieszaj.
- Wyłóż masę serową na kajmak. Wyrównaj.
- Na masę serową wyłóż orzeszki. Można je posiekać, ale mogą być też w całości.
- Czekolady podziel na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.
- 250 ml śmietanki podgrzej na niewielkiej mocy palnika. Cały czas mieszaj. Śmietanka nie powinna wrzeć, powinna być gorąca.
- Gorącą śmietankę dodaj do rozpuszczonej czekolady i wymieszaj aż do połączenia składników. Ostudź.
- Ostudzoną masę czekoladową wylej na orzeszki.
- Wstaw ciasto do lodówki najlepiej na całą noc.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
10 pomysłów na zdrowy podwieczorek
Jeden owoc, a tyle zmienia!
Mango nadaje sernikowi na zimno wyjątkowy, egzotyczny charakter. Naturalna słodycz i delikatna kwasowość owoców idealnie komponuje się z aksamitną masą mascarpone.
Mango sprawia, że klasyczny sernik na zimno zyskuje niesamowitą lekkość i świeżość. Sprawdź poniższy przepis i zobacz, jak jeden owoc potrafi zmienić smak ciasta.
Składniki dla 12 porcji:
- Ser twarogowy półtłusty - 250 g
- Śmietanka kremowa 30% - 330 g
- Cukier - 70 g
- Mango - 280 g
- Żelatyna - 15 g
- Mascarpone - 250 g
- Galaretka - 45 g
- Biszkopty - 60 g
Przepis krok po kroku
- Do wykonania ciasta potrzebna będzie tortownica o średnicy 20 cm.
- Biszkopty wyłóż na dno tortownicy, którą uprzednio posmarujesz masłem i wyłożysz papierem do pieczenia.
- Cukier wraz z serem oraz serkiem mascarpone utrzyj na gładką masę.
- Obierz mango. Oddziel miąższ od pestki. Zblenduj 1 mango, a drugie zostaw do dekoracji. Zblendowane mango dodaj do masy serowej.
- Przygotuj 1/4 szklanki ciepłej wody i rozpuść w niej żelatynę. Dodaj ostudzoną żelatynę do masy serowej. Dokładnie wymieszaj.
- Ubij śmietankę. Pamiętaj, by śmietanka była bardzo dobrze schłodzona. Dodaj ubitą śmietankę do masy serowej.
- Masę serową wyłóż na biszkopty. Wyrównaj.
- Na masę serową wyłóż pokrojone mango i udekoruj ładnie. Dociśnij owoce w masę, by nie wypłynęły na wierzch.
- Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie (200 ml) i zostaw do stężenia.
- Galaretkę, która już tężeje, wylej na wierzch ciasta.
- Odstaw ciasto na kilka godzin (a najlepiej na noc) do schłodzenia i po to, by ciasto się stężało. Smacznego!
Ciasteczkowy sernik bez pieczenia
Słynne ciasteczka Oreo to sekretny składnik, który całkowicie zmienia smak sernika na zimno. Ciastka nadają mu wyrazisty, kakaowy akcent i chrupkość – idealnie komponują się z kremową masą serową.
Dzięki ciasteczkom Oreo sernik zyskuje intensywny smak i efektowny wygląd. Ten deser rodem z najlepszej cukierni pokochają nie tylko dzieci, ale też dorośli!
Składniki dla 12 porcji:
- Ciasteczka oreo - 165 g (+ 10 do masy i kilka do dekoracji)
- Masło - 40 g
- Serek homogenizowany - 800 g
- Sok z cytryny - 10 ml
- Cukier waniliowy - 15 g
- Cukier puder - 120 g
- Żelatyna - 20 g (5 łyżeczek)
- Przyprawy - sok z cytryny, cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią
Przepis krok po kroku
- Ciasteczka oreo zmiel w malakserze. Rozpuść masło i jeszcze ciepłe dodaj do ciasteczek
- Gotową masą wyłóż dno tortownicy. Włóż do lodówki na 30 minut.
- Żelatynę rozpuść w pięciu łyżkach ciepłej wody.
- W misce wymieszaj ser, cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny. Zmiksuj na gładką masę.
- Wlej żelatynę i wymieszaj.
- 10 ciastek oreo pokrój na małe kawałki. Delikatnie wmieszaj do masy serowej.
- Masę wlej na przygotowany wcześniej spód.
- Na wierzch ułóż jeszcze kilka połamanych ciasteczek i włóż na noc do lodówki, by ciasto dobrze stężało i ciasteczka zmiękły.
Jogurt bohaterem deseru
Jogurt grecki nadaje sernikowi na zimno wyjątkową lekkość, delikatną kwasowość i aksamitną konsystencję. Dzięki temu jednemu składnikowi ciasto jest orzeźwiające i mniej słodkie niż tradycyjne.
Za sprawą jogurtu greckiego sernik na zimno staje się przyjemnie puszysty i smaczny. Szukasz lżejszej alternatywy dla klasycznego sernika bez pieczenia? Koniecznie wypróbuj poniższy przepis!
Składniki dla 16 porcji:
- Herbatniki - 200 g
- Masło - 150 g (10 łyżek)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 1000 ml
- Żelatyna - 24 g (3 łyżki)
- Mleko 1,5% - 250 ml (1 szklanka)
- Cukier - 36 g (3 łyżki)
- Truskawki - 250 g
Przepis krok po kroku
- Herbatniki rozkrusz i wymieszaj z roztopionym masłem.
- Herbatniki przełóż do formy, wyrównaj i wstaw do lodówki.
- Mleko zagotuj i rozpuść w nim żelatynę oraz cukier. Pozostaw do wystudzenia.
- Jogurt przełóż do miski, dodaj mleko z żelatyną i dokładnie wymieszaj.
- Truskawki ułóż na spodzie i wylej jogurt.
- Wstaw na minimum 2 godziny do lodówki.
Czekolada, która zmienia smak sernika
Biała czekolada nada sernikowi na zimno wyjątkowej słodyczy i aksamitnej konsystencji. Świetnie komponuje się z delikatnym mascarpone i kawowym naparem.
Biała czekolada nadaje sernikowi subtelnej nuty. Tylko ten jeden składnik sprawi, że ciasto zachwyci intensywnym, a jednocześnie delikatnym smakiem.
Składniki dla 10 porcji:
- Czekolada biała - 300 g (3 tabliczki)
- Śmietanka kremowa 30% - 450 g
- Mascarpone - 450 g
- Biszkopty - 70 g
- Kawa, gotowy napar bez cukru - 30 ml
Przepis krok po kroku
- Czekolada oraz serek mascarpone powinny być w temperaturze pokojowej, śmietanka zaś mocno schłodzona.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Podziel czekoladę na mniejsze kawałki, by było szybciej. Ostudź.
- Serek mascarpone zmiksuj z ostudzoną, ale płynną czekoladą.
- Teraz ubij śmietankę na sztywno.
- Rozpuść 3 łyżki stołowe kawy rozpuszczalnej w zimnej wodzie (1 cm wody ponad poziom kawy) i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj rozpuszczoną kawę do masy serowej i dokładnie zmiksuj.
- Na końcu do masy serowej z kawą dodaj ubitą śmietankę i wymieszaj łyżką.
- Masę wylej na biszkopty.
- Posyp ciasto wiórkami czekoladowymi dla ozdoby i ewentualnie ziarnami kawy.
- Wstaw ciasto do lodówki by się schłodziło.