Robię gołąbki w tych liściach - smakują lepiej niż w kapuście!
Gołąbki to jedno najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Tradycyjnie gołąbki robi się z liści białej kapusty, w które zawija się farsz mięsno-ryżowy. Jednak czasem warto sięgnąć po inne świeże, sezonowe składniki, którymi również możesz owinąć aromatyczne wnętrze gołąbków. Sprawdź, na co warto zamienić liście kapusty i wprowadź odrobinę świeżości do klasycznego polskiego dania.
W tym artykule
Przepis na gołąbki w liściach czosnku niedźwiedziego
Tradycyjne gołąbki zawijane w liście kapusty to klasyk na polskich stołach. Znamy go zarówno z kuchni rodziców, jak i dziadków czy nawet pradziadków. Wiosną i latem warto zamienić kapustę na coś innego i sięgnąć np. po składniki sezonowe. Jednym z nich jest czosnek niedźwiedzi, który potrafi zmienić smak gołąbków – robią się bardziej czosnkowe, ale jednocześnie delikatniejsze niż zwykłe.
Liście czosnku niedźwiedziego stanowią doskonałą alternatywę dla kapusty. Nadają gołąbkom świeżości i wyjątkowego, zupełnie nowego wyrazu. Chcesz spróbować gołąbków, jakich nie jadłeś nigdy wcześniej? Poniżej przedstawiam przepis, na którego punkcie oszaleli moi bliscy.
Składniki:
- 350 g mielonego mięsa wieprzowego
- 500 g passaty pomidorowej
- 20 g koncentratu pomidorowego
- 100 g ryżu
- 1 jajko
- liście czosnku niedźwiedziego
- ½ szklanki wody
- ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu, po czym odcedź i ostudź.
- W misce połącz mięso mielone, ugotowany ryż i jajko. Dopraw solą i pieprzem, następnie dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
- Liście czosnku niedźwiedziego umyj i osusz.
- Na każdy liść nakładaj porcję farszu i zawijaj, formując charakterystyczny kształt gołąbka.
- W garnku podgrzej passatę pomidorową z wodą. Dodaj koncentrat pomidorowy, mieloną paprykę, sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Do gotującego się sosu delikatnie włóż gołąbki. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez 20 minut.
- Obróć gołąbki i gotuj kolejne 15 minut. Podawaj na ciepło, polane sosem pomidorowym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
10 pomysłów na zdrowy obiad
Dlaczego warto wybrać czosnek niedźwiedzi zamiast liści kapusty?
Czosnek niedźwiedzi zawiera wiele cennych właściwości zdrowotnych. Znajdują się w nim m.in. związki siarki, które działają antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Ponadto czosnek niedźwiedzi zawiera liczne witaminy, m.in. A, C i E oraz minerały: żelazo, magnez i wapń.
Delikatny, czosnkowy smak liści doskonale komponuje się z mięsem. Są one jednak znacznie delikatniejsze niż liście kapusty, dlatego warto obchodzić się z nimi ostrożnie podczas zawijania farszu. Gołąbki można piec również w piekarniku – wystarczy ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem pomidorowym i piec w 180 st. C przez ok. 45 minut.
Co jeszcze trzeba wiedzieć o liściach czosnku niedźwiedziego?
Czosnek niedźwiedzi najlepiej zbierać wczesną wiosną, zanim zakwitnie – właśnie wtedy jego liście są najbardziej aromatyczne. Co jeszcze wypada wiedzieć o tym niesamowitym składniku kulinarnym?
- Przed użyciem liści czosnku niedźwiedziego warto je sparzyć wrzątkiem, co ułatwi zawijanie farszu.
- Dla urozmaicenia smaku dodaj do farszu na gołąbki np. drobno posiekaną cebulę lub zioła (majeranek, tymianek).
- Podczas gotowania gołąbków w sosie pomidorowym dodaj odrobinę cukru, aby zbalansować kwasowość pomidorów.
- Jeśli liście gołąbków są zbyt małe, użyj dwóch na jednego gołąbka, układając je na zakładkę.
- Liście czosnku niedźwiedziego są delikatniejsze niż kapusty, dlatego gotowanie gołąbków na ich bazie trwa krócej.
Z czosnku niedźwiedziego przygotować możesz również pesto – będzie świetnie komponować się z makaronem. Może być także smacznym i pożywnym dodatkiem do kanapek.