Pączki z Nutellą – domowa słodycz w każdym kęsie

Pączki z Nutellą to puszyste kule drożdżowego ciasta skrywające w środku aksamitne nadzienie kremu orzechowo‑kakaowego. Po usmażeniu na złocisty kolor i obsypaniu cukrem pudrem stanowią idealną propozycję na karnawałowe świętowanie lub przyjemne chwile z kubkiem kawy.

Pączki z nutellą
Pączki z nutellą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Gruntowicz

Czekoladowe pączki nadziewane Nutellą – domowe i puszyste

Domowe pączki z Nutellą zaczynają się od wyrośniętego drożdżowego ciasta z mąki, mleka, masła, jajek, cukru i odrobiny alkoholu (dla lepszej struktury ciasta). Po pierwszym wyrastaniu ciasto formuje się na kulki, umieszcza w nich pokrojoną łyżeczkę kremu Nutella®, skleja i zostawia do ponownego wyrośnięcia. Pączki smaży się na rumiano, co zapewnia im idealną puszystość i chrupkość zewnętrznej warstwy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

10 pomysłów na zdrowy podwieczorek

To deser o intensywnym smaku – miękki, lekko słodki z nutą czekolady i orzechów, który dosłownie rozpływa się w ustach . Po usmażeniu wystarczy lekko oprószyć je cukrem pudrem lub cynamonem, co delikatnie wzbogaca słodycz, nie przytłaczając smaku Nutelli.

Składniki dla 15 porcji:

  1. Mąka pszenna typ 500 - 500 g (1 szklanki)
  2. Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
  3. Drożdże świeże - 50 g (1/2 kostki)
  4. Żółtko jajka - 4 szt.
  5. Jajko - 1 szt.
  6. Masło - 50 g (1/5 kostki)
  7. Cukier - 40 g (4 łyżki)
  8. Spirytus - 30 ml (3 łyżki)
  9. Cukier puder - 250 g (1 szklanka)
  10. Sok z cytryny - 30 ml (3 łyżki)
  11. Krem czekoladowy typu nutella - 200 g
  12. Olej rzepakowy - 1000 ml
  13. Przyprawy - proszek do pieczenia

Przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj 1/2 szklanki mleka, drożdże, 2 łyżki cukru i odrobinę mąki.
  2. Odstaw zaczyn na 30 minut w ciepłe miejsce.
  3. W osobnej misce wymieszaj mąkę, jajko, żółtka, masło i pozostałe mleko.
  4. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, dodaj zaczyn i spirytus.
  5. Ciasto dokładnie wymieszaj i podziel na 12 w miarę równych części.
  6. Uformuj kule wielkości pięści i pozostaw na 15 minut.
  7. W dużym garnku rozgrzej olej rzepakowy i smaż pączki max. po 3 sztuki.
  8. Usmaż pączki z obu stron na złocisty kolor.
  9. Odłóż je na ręcznik papierowy, w ten sposób pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.
  10. Gdy pączki delikatnie ostygną, nadziej je nutellą za pomocą szpikulca.
  11. Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny, w ten sposób powstanie lukier, którym możesz dodatkowo posmarować nasze pączki.

Mięciutkie pączki z kremem Nutella

Pączki z Nutellą to klasyk karnawału – puszyste drożdżowe kule z kremowym wnętrzem czekoladowo-orzechowym. Są efektowne, aromatyczne i idealne na specjalne okazje lub przyjemne chwile przy kawie. Przygotowane w domu dają gwarancję świeżości i pełni smaku – choć kaloryczne, warto cieszyć się nimi od czasu do czasu.

Autor: Oliwia Gawron - Dyplomowany dietetyk, właściciel firmy dietetycznej Healthful by Oliwia Gawron Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Wybrane dla Ciebie