Naleśniki zapiekane z serem – puszyste i aromatyczne

Zapiekane naleśniki z serem to klasyczne danie, które łączy w sobie puszyste ciasto naleśnikowe, delikatne nadzienie serowe i kremową zalewę śmietanową. Idealne na obiad lub kolację, zaspokoją apetyt na coś smacznego i sycącego.

Naleśniki z serem zapiekane
Naleśniki z serem zapiekane
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | aleksashka_89

Zapiekane naleśniki z serem – idealne na obiad lub kolację

Zapiekane naleśniki z serem to danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Ciasto naleśnikowe przygotowane z jajek, mleka, mąki i odrobiny oleju smaży się na patelni, tworząc cienkie i elastyczne placki. Nadzienie serowe składa się z twarogu, śmietany, cukru i cukru wanilinowego, które po wymieszaniu tworzą gładką i aromatyczną masę. Naleśniki smaruje się tym nadzieniem, zwija w rulon i układa w naczyniu żaroodpornym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

10 pomysłów na zdrowy podwieczorek

Zalewa śmietanowa, składająca się ze śmietany kremowej, jajka, cukru pudru i cukru wanilinowego, wylewa się na ułożone naleśniki przed zapiekaniem. Całość zapieka się w piekarniku przez około 40 minut w temperaturze 180 st. C. Efektem końcowym są miękkie, wilgotne naleśniki z delikatnym nadzieniem i kremową zalewą, które doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki dla 6 porcji:

  1. Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
  2. Jajko - 4 szt. (4 jajka rozmiar M)
  3. Mleko 2% - 115 ml (1/2 szklanki mleka)
  4. Masło klarowane - 15 g (1 łyżka)
  5. Mąka pszenna typ 500 - 100 g (3/4 szklanki)
  6. Sól - 2 g (1/3 łyżeczki, szczypta)
  7. Ser twarogowy półtłusty - 250 g (1 opakowanie)
  8. Śmietana 18% - 75 g (3 łyżki)
  9. Cukier wanilinowy - 32 g (2 opakowania)
  10. Cukier kokosowy - 5 g (1/3 opakowania)
  11. Śmietanka kremowa 30% - 200 g (1 opakowanie)
  12. Cukier puder - 4 g (1 łyżeczka)
  13. Przyprawy - ekstrakt waniliowy

Przepis krok po kroku

  1. Do miski wbij całe 2 jajka i wsyp szczyptę soli. Dolej 1/2 szklanki gazowanej wody, 3 łyżki oleju i 1/2 szklanki mleka. Połącz składniki przy użyciu miksera.
  2. Przesianą mąkę dodaj stopniowo do masy i miksuj, dopóki nie uzyskasz jednolitej konsystencji. W miarę gęste ciasto odstaw na 10 min.
  3. Twaróg przełóż do miski i rozdrobnij przy pomocy widelca. Następnie dodaj do niego 3 łyżki śmietany, 1/3 opakowania cukru kokosowego, 1 opakowanie cukru waniliowego i kilka kropel ekstrakt z wanilii. Całość dobrze wymieszaj.
  4. Patelnie wysmaruj masłem i dobrze rozgrzej. Naleśniki smaż z obu stron na średniej mocy kuchenki.
  5. Gotowe naleśniki posmaruj farszem i ładnie zawiń.
  6. Nafaszerowane naleśniki przetnij na pół i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
  7. Śmietanę 30% przelej do miski i nieco ubij, a następnie dodaj 2 jajka, 1 łyżeczkę cukru pudru i 1 opakowanie cukru wanilinowego. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy, a następnie wlej ją do naczynia żaroodpornego.
  8. Piekarnik nagrzej do 185 st. C. Zapiekaj przez 25-30 min.

Zapiekane naleśniki z serem – szybki i smaczny pomysł na posiłek

Zapiekane naleśniki z serem to tradycyjne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Puszyste ciasto naleśnikowe, delikatne nadzienie serowe i kremowa zalewa śmietanowa, tworzą harmonijną całość, która zaspokoi apetyt na coś smacznego i sycącego. Idealne na obiad lub kolację, zaspokoją gusta zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Autor: Joanna Karyś - miłośniczka gotowania, pasjonatka pieczenia ciast i ciasteczek Dolnośląska Szkoła Wyższa we Wrocławiu

Wybrane dla Ciebie