Naleśniki zapiekane z serem – puszyste i aromatyczne
Zapiekane naleśniki z serem to klasyczne danie, które łączy w sobie puszyste ciasto naleśnikowe, delikatne nadzienie serowe i kremową zalewę śmietanową. Idealne na obiad lub kolację, zaspokoją apetyt na coś smacznego i sycącego.
Zapiekane naleśniki z serem – idealne na obiad lub kolację
Zapiekane naleśniki z serem to danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Ciasto naleśnikowe przygotowane z jajek, mleka, mąki i odrobiny oleju smaży się na patelni, tworząc cienkie i elastyczne placki. Nadzienie serowe składa się z twarogu, śmietany, cukru i cukru wanilinowego, które po wymieszaniu tworzą gładką i aromatyczną masę. Naleśniki smaruje się tym nadzieniem, zwija w rulon i układa w naczyniu żaroodpornym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
10 pomysłów na zdrowy podwieczorek
Zalewa śmietanowa, składająca się ze śmietany kremowej, jajka, cukru pudru i cukru wanilinowego, wylewa się na ułożone naleśniki przed zapiekaniem. Całość zapieka się w piekarniku przez około 40 minut w temperaturze 180 st. C. Efektem końcowym są miękkie, wilgotne naleśniki z delikatnym nadzieniem i kremową zalewą, które doskonale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki dla 6 porcji:
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Jajko - 4 szt. (4 jajka rozmiar M)
- Mleko 2% - 115 ml (1/2 szklanki mleka)
- Masło klarowane - 15 g (1 łyżka)
- Mąka pszenna typ 500 - 100 g (3/4 szklanki)
- Sól - 2 g (1/3 łyżeczki, szczypta)
- Ser twarogowy półtłusty - 250 g (1 opakowanie)
- Śmietana 18% - 75 g (3 łyżki)
- Cukier wanilinowy - 32 g (2 opakowania)
- Cukier kokosowy - 5 g (1/3 opakowania)
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g (1 opakowanie)
- Cukier puder - 4 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - ekstrakt waniliowy
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij całe 2 jajka i wsyp szczyptę soli. Dolej 1/2 szklanki gazowanej wody, 3 łyżki oleju i 1/2 szklanki mleka. Połącz składniki przy użyciu miksera.
- Przesianą mąkę dodaj stopniowo do masy i miksuj, dopóki nie uzyskasz jednolitej konsystencji. W miarę gęste ciasto odstaw na 10 min.
- Twaróg przełóż do miski i rozdrobnij przy pomocy widelca. Następnie dodaj do niego 3 łyżki śmietany, 1/3 opakowania cukru kokosowego, 1 opakowanie cukru waniliowego i kilka kropel ekstrakt z wanilii. Całość dobrze wymieszaj.
- Patelnie wysmaruj masłem i dobrze rozgrzej. Naleśniki smaż z obu stron na średniej mocy kuchenki.
- Gotowe naleśniki posmaruj farszem i ładnie zawiń.
- Nafaszerowane naleśniki przetnij na pół i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
- Śmietanę 30% przelej do miski i nieco ubij, a następnie dodaj 2 jajka, 1 łyżeczkę cukru pudru i 1 opakowanie cukru wanilinowego. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy, a następnie wlej ją do naczynia żaroodpornego.
- Piekarnik nagrzej do 185 st. C. Zapiekaj przez 25-30 min.
Zapiekane naleśniki z serem – szybki i smaczny pomysł na posiłek
Zapiekane naleśniki z serem to tradycyjne danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Puszyste ciasto naleśnikowe, delikatne nadzienie serowe i kremowa zalewa śmietanowa, tworzą harmonijną całość, która zaspokoi apetyt na coś smacznego i sycącego. Idealne na obiad lub kolację, zaspokoją gusta zarówno dzieci, jak i dorosłych.
Autor: Joanna Karyś - miłośniczka gotowania, pasjonatka pieczenia ciast i ciasteczek Dolnośląska Szkoła Wyższa we Wrocławiu