Mielone z pieczarkami – soczyste kotlety z indyka z aromatycznym farszem

Soczyste kotlety mielone z indyka z aromatycznym farszem z pieczarek i cebuli to pomysł na smaczny i lekki obiad. Dzięki dodatkowi czerstwej bułki namoczonej w mleku oraz jajka, kotlety są pulchne i delikatne. Idealnie komponują się z ziemniakami, ryżem lub surówką.

Mielone z indyka
Mielone z indyka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | yanek

Mielone z pieczarkami – delikatne i aromatyczne

Mięso mielone z indyka, pieczarki i cebula – to trio wieńczy sukces mielonych z pieczarkami. Delikatne mięso indycze, soczyste pieczarki i podsmażona cebulka, które razem tworzą świetną kompozycję smaków. Dodajemy do tego jajko, bułkę tartą i namoczoną w mleku czerstwą bułkę, żeby nasze kotlety były idealnie pulchne. Taki zestaw składników to gwarant udanego obiadu!

Składniki dla 4 porcji:

  1. Mięso mielone z indyka - 500 g
  2. Bułka pszenna - 50 g (czerstwa)
  3. Mleko 2% - 250 ml
  4. Jajko - 1 szt.
  5. Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
  6. Pieczarki - 150 g
  7. Olej rzepakowy - 30 ml
  8. Bułka tarta - 25 g
  9. Przyprawy - sól, pieprz, czosnek granulowany

Przepis krok po kroku

  1. Bułkę namocz w mleku i dokładnie odciśnij. Posiekaj ją nożem na bardzo małe kawałki.
  2. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Następnie pozostaw ją do wystudzenia.
  3. Pieczarki oczyść, pokrój w drobną kostkę.
  4. Do miski włóż mięso mielone, cebulę, pieczarki i bułkę. Do produktów wbij jajko i dodaj przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Z masy uformuj niewielkie kotlety, które obtocz w bułce tartej i smaż z dwóch stron na rozgrzanym oleju do momentu zarumieniania bułki.
  6. Kotlety podawaj na ciepło.

Kotlety mielone z pieczarkami – smaczna i lekka wersja klasyki

Kotlety mielone z pieczarkami to smaczna i lekka alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Dzięki dodatkowi pieczarek i cebuli zyskują one wyjątkowy smak i aromat. Idealnie komponują się z ziemniakami, ryżem lub surówką, stanowiąc pełnowartościowy posiłek.

Autor: Magda Panek - mgr dietetyk kliniczny, absolwentka Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy, specjalistka w problemie walki z nadwagą i otyłością oraz w dietoterapii chorób tarczycy Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy

Wybrane dla Ciebie