Meksykańska szakszuka – kolorowe śniadanie pełne smaku

Szakszuka po meksykańsku to energetyczne i kolorowe danie, które łączy w sobie jajka gotowane w aromatycznym sosie z przecieru pomidorowego, cebuli i czosnku, wzbogacone o czerwoną fasolę, kukurydzę oraz kolorowe papryki. Całość dopełnia roztopiony ser gouda i świeży szczypiorek, tworząc sycące śniadanie z meksykańskim akcentem.

Meksykańska szakszuka
Meksykańska szakszuka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | arnoldes

Kolorowe śniadanie pełne smaku

Szakszuka po meksykańsku to wariacja na temat klasycznego dania, w której tradycyjne składniki wzbogacono o elementy charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej. Podsmażona cebula i czosnek stanowią aromatyczną bazę, do której dodaje się przecier pomidorowy, czerwoną fasolę, kukurydzę oraz pokrojoną paprykę. Przyprawy takie jak papryka słodka, chilli, papryka wędzona, suszone pomidory i kumin nadają potrawie głębi smaku i pikantności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

10 smacznych i zdrowych pomysłów na śniadanie

Po przygotowaniu sosu warzywnego, w jego powierzchni tworzy się wgłębienia, w które wbija się jajka. Całość posypuje się startym serem gouda i dusi pod przykryciem, aż białka się zetną, a ser się roztopi. Przed podaniem danie dekoruje się świeżym szczypiorkiem. Szakszuka po meksykańsku to idealna propozycja na sycące śniadanie lub lekki obiad, który zadowoli miłośników intensywnych smaków.

Składniki dla 2 porcji:

  1. Olej rzepakowy - 10 ml
  2. Czosnek - 10 g
  3. Cebula - 100 g
  4. Papryka zielona - 70 g
  5. Papryka czerwona - 70 g
  6. Przecier pomidorowy z solą - 250 g
  7. Kukurydza konserwowa - 70 g
  8. Ser gouda - 50 g
  9. Jajko - 4 szt.
  10. Fasola czerwona - 120 g
  11. Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, chilli, papryka wędzona, suszone pomidory, kumin, szczypiorek

Przepis krok po kroku

  1. Na oleju usmaż pokrojoną cebulę z czosnkiem.
  2. Gdy będą zeszklone, dodaj fasolę oraz kukurydzę, passatę, przyprawy i wymieszaj. Duś przez 5 minut.
  3. Po tym czasie zrób wgłębienia i wbij w nie jajka.
  4. Posyp wszystko startym serem. Przykryj przykrywką i duś do ścięcia białka. Smaż na średnim ogniu.
  5. Po usmażeniu posyp danie świeżym szczypiorkiem.

Pikantna uczta z jajkiem i fasolą

Szakszuka po meksykańsku to aromatyczne danie, które łączy w sobie jajka gotowane w pikantnym sosie z przecieru pomidorowego, cebuli, czosnku, czerwonej fasoli, kukurydzy i papryki. Dzięki dodatkom takim jak ser gouda i świeży szczypiorek, potrawa zyskuje wyjątkowy smak i sycący charakter. Idealna propozycja na energetyczne śniadanie lub lekki obiad z meksykańskim akcentem.

Autor: Paulina Lipińska - mgr dietetyk, specjalista w dietoterapii nadwagi oraz otyłości Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Wybrane dla Ciebie