Makaron z tuńczykiem – prosty przepis na pyszne danie

Makaron z tuńczykiem to szybkie i smaczne danie, które zadowoli każdego domownika. Połączenie makaronu penne, tuńczyka w sosie własnym, cebuli i koncentratu pomidorowego tworzy aromatyczną kompozycję smaków. Dodatek soku z cytryny i świeżego szczypiorku nadaje potrawie świeżości, a ser gouda zapewnia kremową konsystencję.

Makaron ze szpinakiem i fetą
Makaron ze szpinakiem i fetą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | O.B.

Prostota i smak w jednym daniu

Makaron z tuńczykiem to danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Wystarczy kilka podstawowych składników, takich jak makaron penne, tuńczyk w sosie własnym, cebula, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, szczypiorek i ser gouda, aby stworzyć pyszny i sycący posiłek. Danie to jest idealne na szybki obiad czy kolację, gdy nie mamy dużo czasu na gotowanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

10 produktów, które warto dołączyć do codziennej diety

Przygotowanie makaronu z tuńczykiem jest niezwykle proste. Wystarczy ugotować makaron al dente, podsmażyć cebulę i czosnek, dodać tuńczyka oraz koncentrat pomidorowy, a następnie połączyć wszystko z makaronem. Na koniec danie posypujemy startym serem gouda i świeżym szczypiorkiem, co nadaje mu wyjątkowego smaku i aromatu. To danie z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Składniki dla 3 porcji:

  1. Makaron fusilli - 200 g
  2. Szpinak - 350 g
  3. Ser Feta - 150 g
  4. Czosnek - 20 g (4 ząbki czosnku)
  5. Masło klarowane - 15 g (1 łyżka)
  6. Przyprawy - pieprz

Przepis krok po kroku

  1. Makaron ugotuj według zaleceń umieszczonych na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź go z wody.
  2. Szpinak opłucz, osusz, a następnie usuń ogonki.
  3. Ser feta pokrój w kostkę.
  4. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 1 minucie dodaj szpinak. Podsmażaj go ok. 8-9 min. Dodaj ser feta i świeżo zmielony pieprz do smaku. Całość smaż przez 5 min, często mieszając.
  5. Makaron umieść na talerzu i nałóż na niego porcję sosu.

Pyszne danie w 30 minut

Makaron z tuńczykiem to danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Dzięki połączeniu makaronu penne, tuńczyka, cebuli, koncentratu pomidorowego, soku z cytryny, szczypiorku i sera gouda, otrzymujemy pyszny i sycący posiłek, który zadowoli każdego domownika. To idealna propozycja na szybki obiad czy kolację, gdy nie mamy dużo czasu na gotowanie.

Autor: Joanna Karyś - miłośniczka gotowania, pasjonatka pieczenia ciast i ciasteczek Dolnośląska Szkoła Wyższa we Wrocławiu

Wybrane dla Ciebie