Kotleciki rybne z dorsza – delikatne i soczyste

Puszyste i delikatne kotleciki rybne z dorsza to szybki oraz zdrowy obiad dla całej rodziny. Przygotujesz je w 20 minut, a chrupiąca panierka wyczaruje efekt "wow" już przy pierwszym kęsie.

Kotleciki rybne z dorsza
Kotleciki rybne z dorsza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | robert6666

Delikatne kotleciki rybne – dorszowa klasyka

Kotleciki przygotowuje się z mielonego fileta z dorsza, namoczonej i odciśniętej bułki, jajka oraz aromatycznego koperku. Masę doprawia się solą i pieprzem, formuje kulki wielkości orzecha włoskiego, obtacza w bułce tartej, a następnie smaży na złocisto – to gwarantuje chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

10 obiadów do 15 zł za porcję

To danie wyjątkowo proste i szybkie: czas przygotowania to ok. 20 minut, a samo smażenie zajmuje kolejne minuty. Kotleciki rybne są lekkostrawne, bogate w białko i niskokaloryczne – tylko 121 kcal na 100 g, przy 16 g białka i 2 g tłuszczu.

Składniki dla 4 porcji:

  1. Dorsz filet - 500 g
  2. Jajko - 1 szt.
  3. Bułka pszenna - 80 g (czerstwa)
  4. Mleko 2% - 100 ml
  5. Bułka tarta - 50 g
  6. Olej rzepakowy - 40 ml (4 łyżki stołowe)
  7. Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przepis krok po kroku

  1. Dorsza dokładnie opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i rozdrobnij go przy pomocy rozdrabniacza na jednolitą, gładką masę.
  2. Czerstwą bułkę namocz w mleku, pozostaw na kilka minut i dokładnie odciśnij.
  3. Mięso z dorsza przełóż do miski, dodaj do niego jajka, odciśniętą bułkę, połowę bułki tartej, pół łyżeczki gałki muszkatołowej oraz pieprzu.
  4. Składniki wyrabiaj do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.
  5. Z masy uformuj płaskie kotlety i obtocz je w pozostałej bułce tartej.
  6. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotlety z obu stron na złoty kolor.
  7. Kotlety odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  8. Gotowe kotlety podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Kotleciki rybne z dorsza – lekko i pyszniutko

Kotleciki rybne z dorsza to pyszne, lekkie i wartościowe danie – chrupiąca panierka kryje delikatne wnętrze, bogate w białko i ubogie w tłuszcz. Przygotujesz je w niecałe pół godziny, a ich wartość energetyczna to tylko ok. 121 kcal na 100 g. Pasują do ziemniaków, kaszy, surówek czy dipów i sprawdzą się zarówno na rodzinny obiad, jak i jako zdrowa przekąska.

Autor: Magda Panek - mgr dietetyk kliniczny, absolwentka Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy, specjalistka w problemie walki z nadwagą i otyłością oraz w dietoterapii chorób tarczycy Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy

Wybrane dla Ciebie