Kotleciki rybne z dorsza – delikatne i soczyste
Puszyste i delikatne kotleciki rybne z dorsza to szybki oraz zdrowy obiad dla całej rodziny. Przygotujesz je w 20 minut, a chrupiąca panierka wyczaruje efekt "wow" już przy pierwszym kęsie.
Delikatne kotleciki rybne – dorszowa klasyka
Kotleciki przygotowuje się z mielonego fileta z dorsza, namoczonej i odciśniętej bułki, jajka oraz aromatycznego koperku. Masę doprawia się solą i pieprzem, formuje kulki wielkości orzecha włoskiego, obtacza w bułce tartej, a następnie smaży na złocisto – to gwarantuje chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
10 obiadów do 15 zł za porcję
To danie wyjątkowo proste i szybkie: czas przygotowania to ok. 20 minut, a samo smażenie zajmuje kolejne minuty. Kotleciki rybne są lekkostrawne, bogate w białko i niskokaloryczne – tylko 121 kcal na 100 g, przy 16 g białka i 2 g tłuszczu.
Składniki dla 4 porcji:
- Dorsz filet - 500 g
- Jajko - 1 szt.
- Bułka pszenna - 80 g (czerstwa)
- Mleko 2% - 100 ml
- Bułka tarta - 50 g
- Olej rzepakowy - 40 ml (4 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przepis krok po kroku
- Dorsza dokładnie opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i rozdrobnij go przy pomocy rozdrabniacza na jednolitą, gładką masę.
- Czerstwą bułkę namocz w mleku, pozostaw na kilka minut i dokładnie odciśnij.
- Mięso z dorsza przełóż do miski, dodaj do niego jajka, odciśniętą bułkę, połowę bułki tartej, pół łyżeczki gałki muszkatołowej oraz pieprzu.
- Składniki wyrabiaj do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.
- Z masy uformuj płaskie kotlety i obtocz je w pozostałej bułce tartej.
- Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotlety z obu stron na złoty kolor.
- Kotlety odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Gotowe kotlety podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Kotleciki rybne z dorsza – lekko i pyszniutko
Kotleciki rybne z dorsza to pyszne, lekkie i wartościowe danie – chrupiąca panierka kryje delikatne wnętrze, bogate w białko i ubogie w tłuszcz. Przygotujesz je w niecałe pół godziny, a ich wartość energetyczna to tylko ok. 121 kcal na 100 g. Pasują do ziemniaków, kaszy, surówek czy dipów i sprawdzą się zarówno na rodzinny obiad, jak i jako zdrowa przekąska.
Autor: Magda Panek - mgr dietetyk kliniczny, absolwentka Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy, specjalistka w problemie walki z nadwagą i otyłością oraz w dietoterapii chorób tarczycy Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy