Jajka po benedyktyńsku - 4 przepisy na pyszne śniadanie

Jajka po benedyktyńsku jest to słynna forma śniadaniowa podania jajek. Potrawa ta pochodzi z kuchni amerykańskiej. Jest to danie wysokokaloryczne, ale nieziemsko pyszne. Poniżej przedstawię, jak się robi jajka po benedyktyńsku w czterech odsłonach.

Klasyczne jajka po benedyktyńsku z sosem holenderskim
Klasyczne jajka po benedyktyńsku z sosem holenderskim
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Julian Adams

Jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej

Historię tej potrawy przedstawia się tak, że pewien gość hotelowy zażyczył sobie zestawu na śniadanie złożonego z chrupiącego tosta, jajek w koszulce oraz bekonu, całość miała być polana sosem holenderskim. Płynne żółtko rozpływające się na toście, chrupiący bekon oraz aromatyczny sos sprawiają, że nie raz powrócisz do tego dania. Ten przepis jest idealny na śniadanie lub kolację. Taka wersja jest dosyć wysokokaloryczna.

Składniki dla 2 porcji:

  1. Jajko - 7 szt.
  2. Wino białe wytrawne - 150 ml
  3. Masło - 45 g
  4. Chleb tostowy - 90 g
  5. Boczek wędzony bez kości - 80 g
  6. Przyprawy - sól, pieprz, ocet spirytusowy

Przepis krok po kroku

  1. Najpierw zrób sos: do rondelka wlej wino. Tak długo gotuj, aż się zagęści i uzyska konsystencję syropu klonowego. Rondelek ten włóż do drugiego garnka, w którym gotuje się woda. Dodaj 3 żółtka i ubijaj na parze wszystko aż powstanie puszysta masa. Na samym końcu dodaj masło. Trzeba je wymieszać, aż całość będzie gładka. Dodaj pieprz i sól – według gustu.
  2. Chleb podpiecz w tosterze, na suchej patelni, w piekarniku lub na patelni grillowej.
  3. Boczek usmaż na patelni i zrób bekon.
  4. W rondelku zagotuj wodę (600 ml) z octem (120 ml) i ½ łyżeczki soli. Ostrożnie wbij jajko do miseczki i z miseczki dodaj do gotującej się wody (uważaj, by nie zepsuć żółtka). Najlepiej robić po jednym, góra dwóch. Gotuj jajka 3 minuty – białko ma być ścięte, a żółtko płynne. Wyjmij z wody na łyżce cedzakowej.
  5. Wyłóż na talerz tost, na to połóż bekon, ugotowane jajko i polej wszystko sosem. Dodaj ulubione przyprawy.

Jajka po benedyktyńsku z sosem chrzanowym

Różnica między wersją tradycyjną jajka benedyktyńskiego a tą, o której tutaj mowa to kwestia dotycząca sosu do jajek po benedyktyńsku oraz dodatku mięsnego. Tosty benedyktyńskie można podać z szynką wieprzową zamiast bekonu, a zamiast sosu holenderskiego idealnie komponuje się tutaj sos chrzanowy. Sos robi się ekspresowo i zdecydowanie prościej niż sos holenderski.

Składniki dla 2 porcji:

  1. Jajko - 4 szt.
  2. Śmietanka kremowa 30% - 50 g
  3. Chrzan - 30 g
  4. Pieczarki - 10 g
  5. Chleb tostowy - 90 g
  6. Szynka wieprzowa - 80 g
  7. Bulion drobiowy - 100 g
  8. Przyprawy - sól, pieprz, ocet spirytusowy, szczypiorek

Przepis krok po kroku

  1. Najpierw zrób sos: do rondelka wlej bulion. Podgrzej i dodaj zimną śmietankę rozrobioną ze skrobią oraz chrzan. Dopraw do smaku solą i gotuj, aż sos zgęstnieje.
  2. Chleb upiecz w piekarniku.
  3. Szynkę usmaż na maśle klarowanym.
  4. Do rondelka wlej wodę (500 ml) i dodaj ocet (100 ml) wraz z ¼ łyżeczki soli. Zamieszaj wodę w rondelku jak zacznie wrzeć, tworząc wir. Wbij bardzo ostrożnie jajko i gotuj maksymalnie 4 minuty.
  5. Na talerzu połóż pieczywo, dodaj zarumienioną szynkę, jajko i na końcu udekoruj sosem. Posyp wszystko świeżym szczypiorkiem i przypraw pieprzem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WIDEO

Przepis na jajka w sosie chrzanowo - majonezowym

Jajko po benedyktyńsku z guacamole i łososiem

Lżejsza wersja tosta benedyktyńskiego. Awokado i łosoś to źródło cennych kwasów omega-3. Taka wersja świetnie sprawdzi się jako zdrowszy zamiennik dla boczku, w którym królują kwasy nasycone, zalecane w diecie w jak najmniejszej ilości. Awokado i łosoś razem w parze tworzą najpyszniejszą kompozycję smaku i aromatu, dodatkowo wywierając bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Łososia wędzonego można jak najbardziej zastąpić inną rybą wędzoną na przykład pstrągiem wędzonym.

Składniki dla 2 porcji:

  1. Jajko - 4 szt.
  2. Chleb tostowy - 90 g
  3. Awokado - 140 g (1 sztuka)
  4. Łosoś wędzony - 100 g
  5. Przyprawy - sól, pieprz, ocet spirytusowy, szczypiorek, kolendra świeża

Przepis krok po kroku

  1. Chleb zgrilluj na patelni grillowej.
  2. Zagotuj wodę (450 ml) z dodatkiem szczypty soli i octu (90 ml). Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika, wbij jajko i ugotuj, aż białko będzie ścięte, ale żółtko płynne (około 3 minuty).
  3. Awokado wyłóż do miski. Dodaj sok z cytryny, posiekane liście kolendry, sól, pieprz i wszystko wymieszaj widelcem na papkę.
  4. Na chleb wyłóż guacamole. Nałóż na guacamole poszarpane kawałki łososia i na wierzch jajko. Posyp całość szczypiorkiem i pieprzem.

Jajko po benedyktyńsku z serem burrata oraz pesto czerwonym

Kolejna propozycja przepisu na tosty benedyktyńskie jest bardzo aromatyczna, co zawdzięcza się przepysznemu pesto z suszonych pomidorów. Pesto czerwone bez problemu można kupić w sklepie, ale równie dobrze można zrobić swoje pesto. Ser burrata jest przepyszny, dlatego dodając go do dania, nadajemy mu cudownie kremową konsystencję. Polanie całego posiłku olejem lnianym dopełnia całość, nadając niesamowity lekko orzechowy posmak. By dodać troszkę ostrości posyp wszystko chilli w proszku. Koniecznie musisz spróbować tego smaku! Jeśli zaserwujesz taki przysmak ukochanej osobie, która lubi takie połączenia, to gwarantuję, że zje ze smakiem, a i być może poprosi o dokładkę.

Składniki dla 2 porcji:

  1. Jajko - 4 szt.
  2. Bułka pszenna - 120 g (4 kromki)
  3. Masło - 15 g
  4. Olej lniany - 10 ml
  5. Pesto czerwone - 80 g
  6. Ser burrata - 50 g
  7. Przyprawy - sól, pieprz, chilli, ocet spirytusowy

Przepis krok po kroku

  1. Bułkę przekrój na pół, posmaruj masłem i upiecz w tosterze.
  2. Na gorącą wodę (700 ml) z octem (150 ml) i ½ łyżeczki soli wbij ostrożnie jajko (dobrze jest najpierw jajko wbić do miseczki, a później z miseczki przelać do garnka). Jajko powinno mieć płynne żółtko i ścięte białko, gotuj około 4 minuty.
  3. Pesto czerwonym posmaruj bułki.
  4. Ser burrata pokrój i wyłóż na pesto. Na końcu dodaj ugotowane jajko. Polej całość olejem. Posyp solą i pieprzem oraz suszonym chilli.

Paulina Lipińska - mgr dietetyk, specjalista w dietoterapii nadwagi oraz otyłości Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Wybrane dla Ciebie