Dorsz pieczony z warzywami – prosty sposób na pyszny obiad

Przygotuj w domu soczystego dorsza pieczonego z warzywami – połączenie delikatnego dorsza, ziemniaków, marchewki, kalafiora, cytryny, białego wina i masła klarowanego. To idealne danie na rodzinny obiad, które zadowoli każdego.

Dorsz z piekarnika z warzywami
Dorsz z piekarnika z warzywami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nata Bene

Dorsz z piekarnika z warzywami – zdrowe i smaczne danie

Dorsz pieczony z warzywami to połączenie delikatnego smaku dorsza z aromatycznymi warzywami. Ziemniaki, marchewka i kalafior tworzą idealne tło dla soczystej ryby, a dodatek cytryny, czosnku i białego wina nadaje potrawie wyjątkowego smaku. To danie, które zadowoli każdego miłośnika rybnych potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

10 najzdrowszych warzyw uprawianych w Polsce

Przygotowanie jest proste i szybkie – wystarczy pokroić warzywa, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, dodać przyprawy, położyć dorsza, polać białym winem, dodać masło i piec przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Efekt to soczysta ryba z aromatycznymi warzywami, która z pewnością zachwyci Twoje podniebienie

Składniki dla 4 porcji:

  1. Dorsz filet - 500 g
  2. Ziemniaki późne - 400 g (4 średnie sztuki)
  3. Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
  4. Kalafior - 250 g (pół malej sztuki)
  5. Masło klarowane - 100 g
  6. Cytryna - 100 g
  7. Wino białe wytrawne - 125 ml (pół szklanki)
  8. Przyprawy - sól, pieprz

Przepis krok po kroku

  1. Obierz ziemniaki i marchew, pokrój w talarki, kalafior podziel na mniejsze kawałki i dopraw warzywa solą.
  2. Filet z dorsza pokrój na porcje i dopraw solą i pieprzem.
  3. W naczyniu do zapiekania na spód wyłóż warzywa, na nich ułóż rybę, wlej wino i dodaj kawałeczki masła klarowanego.
  4. Główkę czosnku przekrój na pół i włóż do naczynia.
  5. Cytrynę pokrój w plastry i włóż między warzywa.
  6. Rybę z warzywami piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 30-35 minut.

Zdrowe i smaczne danie

Dorsz pieczony z warzywami to danie, które łączy delikatny smak dorsza z aromatycznymi warzywami. Ziemniaki, marchewka i kalafior tworzą idealne tło dla soczystej ryby, a dodatek cytryny, czosnku i białego wina nadaje potrawie wyjątkowego smaku. Przygotowanie jest proste i szybkie – wystarczy kilka składników i 30-35 minut w piekarniku. To danie, które zadowoli każdego miłośnika rybnych potraw.

Autor: Magda Panek - mgr dietetyk kliniczny, absolwentka Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy, specjalistka w problemie walki z nadwagą i otyłością oraz w dietoterapii chorób tarczycy Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy

Wybrane dla Ciebie