Dorsz pieczony z warzywami – prosty sposób na pyszny obiad
Przygotuj w domu soczystego dorsza pieczonego z warzywami – połączenie delikatnego dorsza, ziemniaków, marchewki, kalafiora, cytryny, białego wina i masła klarowanego. To idealne danie na rodzinny obiad, które zadowoli każdego.
Dorsz z piekarnika z warzywami – zdrowe i smaczne danie
Dorsz pieczony z warzywami to połączenie delikatnego smaku dorsza z aromatycznymi warzywami. Ziemniaki, marchewka i kalafior tworzą idealne tło dla soczystej ryby, a dodatek cytryny, czosnku i białego wina nadaje potrawie wyjątkowego smaku. To danie, które zadowoli każdego miłośnika rybnych potraw.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
10 najzdrowszych warzyw uprawianych w Polsce
Przygotowanie jest proste i szybkie – wystarczy pokroić warzywa, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, dodać przyprawy, położyć dorsza, polać białym winem, dodać masło i piec przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Efekt to soczysta ryba z aromatycznymi warzywami, która z pewnością zachwyci Twoje podniebienie
Składniki dla 4 porcji:
- Dorsz filet - 500 g
- Ziemniaki późne - 400 g (4 średnie sztuki)
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Kalafior - 250 g (pół malej sztuki)
- Masło klarowane - 100 g
- Cytryna - 100 g
- Wino białe wytrawne - 125 ml (pół szklanki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Przepis krok po kroku
- Obierz ziemniaki i marchew, pokrój w talarki, kalafior podziel na mniejsze kawałki i dopraw warzywa solą.
- Filet z dorsza pokrój na porcje i dopraw solą i pieprzem.
- W naczyniu do zapiekania na spód wyłóż warzywa, na nich ułóż rybę, wlej wino i dodaj kawałeczki masła klarowanego.
- Główkę czosnku przekrój na pół i włóż do naczynia.
- Cytrynę pokrój w plastry i włóż między warzywa.
- Rybę z warzywami piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 30-35 minut.
Zdrowe i smaczne danie
Dorsz pieczony z warzywami to danie, które łączy delikatny smak dorsza z aromatycznymi warzywami. Ziemniaki, marchewka i kalafior tworzą idealne tło dla soczystej ryby, a dodatek cytryny, czosnku i białego wina nadaje potrawie wyjątkowego smaku. Przygotowanie jest proste i szybkie – wystarczy kilka składników i 30-35 minut w piekarniku. To danie, które zadowoli każdego miłośnika rybnych potraw.
Autor: Magda Panek - mgr dietetyk kliniczny, absolwentka Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy, specjalistka w problemie walki z nadwagą i otyłością oraz w dietoterapii chorób tarczycy Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy