Brownie z malinami – klasyka w nowoczesnym wydaniu

Brownie z malinami to wilgotne, intensywnie czekoladowe ciasto z owocowym akcentem. Połączenie gorzkiej czekolady, świeżych malin i odrobiny kakao tworzy deser, który zadowoli każdego miłośnika słodkości.

Brownie z malinami
Brownie z malinami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | anna_shepulova

Wilgotne ciasto czekoladowe z owocami

Brownie z malinami to klasyczne ciasto czekoladowe wzbogacone o świeże owoce. Gorzka czekolada i kakao nadają mu intensywny smak, a maliny wprowadzają lekko kwaśny akcent, który doskonale komponuje się z resztą składników. Ciasto jest wilgotne, miękkie i pełne smaku, idealne na deser po obiedzie lub na spotkanie z przyjaciółmi.

Przygotowanie brownie jest proste i nie wymaga wielu składników. Wystarczy roztopić czekoladę z masłem, ubijać jajka z cukrem, a następnie połączyć wszystkie składniki. Po upieczeniu ciasto należy ostudzić, a następnie pokroić na kawałki i podać. Można je udekorować dodatkowymi malinami lub posypać cukrem pudrem dla efektu wizualnego.

Składniki dla 12 porcji:

  1. Czekolada gorzka - 300 g (3 tabliczki)
  2. Masło - 200 g (kostka masła)
  3. Jajko - 6 szt.
  4. Kakao 16% (proszek) - 30 g (3 łyżki płaskie)
  5. Mleko 1,5% - 250 ml (szklanka)
  6. Cukier - 100 g (pół szklanki)
  7. Maliny - 250 g
  8. Proszek do pieczenia - 4 g (łyżeczka)
  9. Mąka pszenna typ 500 - 135 g (szklanka)

Przepis krok po kroku

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
  2. Roztop czekoladę z masłem w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
  3. Jajka umyj i wbij do miski, w której będziesz przygotowywać ciasto. Dodaj cukier i ubij na jasną i puszystą pianę.
  4. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiej do miski.
  5. Do ubitych jajek partiami dodawaj na zmianę mąkę z kakao i mleko.
  6. Formę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i oprósz kakao. Ciasto wylej do formy, na wierzch połóż maliny. Połowę z nich wgnieć głębiej w ciasto.
  7. Piecz 50 minut w temperaturze 170 st. C.

Brownie z malinami – szybki i pyszny deser

Brownie z malinami to pyszne, wilgotne ciasto czekoladowe z owocowym akcentem. Proste w przygotowaniu, z niewielu składników, stanowi doskonały deser na każdą okazję. Połączenie gorzkiej czekolady, świeżych malin i odrobiny kakao sprawia, że ciasto jest intensywnie czekoladowe i pełne smaku. Idealne dla miłośników słodkości szukających czegoś wyjątkowego.

Autor: Joanna Płaza - mgr inż. Towaroznawstwa i Dietetyki, miłośniczka gotowania od 12. roku życia Uniwersytet Morski w Gdyni

Wybrane dla Ciebie