Borówkowe pancakes – idealne na słodkie śniadanie

Pancakes z borówkami to puszyste, aromatyczne placki z dodatkiem soczystych owoców. Przygotujesz je w około 35 minut – idealne na weekendowe śniadanie, słodką przerwę lub prostą przekąskę.

Pancakes z borówkami
Pancakes z borówkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Denira

Pancakes z borówkami – soczysty i lekki początek dnia

Pancakes to proste placki na bazie mąki, jajek, mleka i proszku do pieczenia, z dodatkiem świeżych lub mrożonych borówek. Te owoce dodają nie tylko koloru i wilgoci, ale także naturalnej słodyczy i lekkiego kwaskowatego akcentu. Podczas smażenia borówki delikatnie pękają, tworząc aromatyczne żyłki w puszystym cieście.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na protein pancakes

Przepis jest szybki i łatwy – zmieszaj suche składniki z mokrymi, delikatnie wmieszaj borówki, a potem smaż na rozgrzanej patelni po 2–3 minuty z każdej strony. Czas przygotowania to około 15 minut, smażenie zajmuje 20 minut (łącznie ok. 35 min). To idealne rozwiązanie na pożywne śniadanie lub popołudniową słodycz.

Składniki dla 4 porcji:

  1. Maślanka 1% - 350 g (1 szklanka i 2/5 szklanki maślanki)
  2. Jajko - 1 szt. (1 jajko rozmiar M)
  3. Mąka pszenna typ 500 - 200 g (1 i 1/2 szklanki mąki)
  4. Proszek do pieczenia - 8 g (2 łyżeczki)
  5. Sól - 2 g (1/3 łyżeczki, szczypta)
  6. Cukier puder - 8 g (2 łyżeczki)
  7. Cukier kokosowy - 5 g (1/3 opakowania)
  8. Masło klarowane - 15 g (1 łyżka)
  9. Borówka amerykańska - 50 g (1 garść)
  10. Przyprawy - ekstrakt waniliowy

Przepis krok po kroku

  1. Przesianą przez sitko mąkę połącz z cukrami, proszkiem do pieczenia i solą.
  2. W dużej misce roztrzep jajko i dodaj maślankę. Wymieszaj i stopniowo dodaj mąkę z dodatkami. Całość połącz ze sobą za pomocą rózgi lub szpatułki.
  3. Patelnie wysmaruj masłem i dobrze rozgrzej. Nabierz na chochelkę tyle ciasta, aby uformować niewielki placuszek. Nie poruszaj patelnią. Smaż ok. 2 min z każdej strony. Gdy pojawią się wgłębienia (pęcherzyki), obróć pancakes na drugą stronę.
  4. Borówki opłucz i dołóż do każdej porcji pancakes.

Borówkowe pancakes – domowe comfort food

Pancakes z borówkami to pyszne, sycące i powszechne w polskiej kuchni placki, wzbogacone owocami, które nadają im soczystości i świeżości. Przygotujesz je w około 35 minut – szybki czas to świetna alternatywa dla gotowych opcji. Są pożywne i pełne smaku – idealne jako śniadanie, przekąska lub słodki deser.

Autor: Joanna Karyś - miłośniczka gotowania, pasjonatka pieczenia ciast i ciasteczek Dolnośląska Szkoła Wyższa we Wrocławiu

Wybrane dla Ciebie