Zostaw jajka w garnku z tym warzywem - zmienią kolor na purpurowy!

Tradycyjne metody barwienia jajek na Wielkanoc cieszą się coraz większą popularnością, zwłaszcza wśród osób szukających naturalnych alternatyw dla sklepowych barwników. Czy wiesz, że wykorzystując warzywa z kuchni, możesz uzyskać efektowne kolory pisanek, np. purpurowe? Dowiedz się, czym jeszcze zafarbować jajka do święconki.

Purpurowe jajka
Purpurowe jajka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Magdalena Bujak

Naturalne barwienie jajek – dlaczego warto?

Naturalne metody farbowania jajek to zdrowsze rozwiązanie niż używanie chemicznych barwników ze sklepu. Dzięki niemu można wrócić do tradycji i prostoty, która od wieków towarzyszyła Polakom w przygotowaniach do Wielkanocy.

  • Barwienie jajek przy użyciu warzyw, ziół czy przypraw to ekologiczne i bezpieczne rozwiązanie, które nie szkodzi zdrowiu i jest bardzo efektowne.
  • Farbowanie jajek domowymi sposobami to idealna okazja do spędzenia przyjemnych chwil z rodziną. Dzieci chętnie angażują się w tego typu aktywności.
  • Samodzielne barwienie jajek daje możliwość wnikliwej kontroli składu i uniknięcia sztucznych dodatków, które znajdują się w gotowych barwnikach spożywczych.
  • Naturalne metody nie wpływają ani na smak, ani na zapach jajek. W dodatku często zupełnie przypadkowo na skorupkach powstają nieoczywiste odcienie i wzory, dzięki którym każda pisanka jest unikatowa.

Wybierając naturalne metody farbowania jajek, można zadziałać korzystnie na środowisko. Po zabarwianiu pisanek nie zostają odpady, np. plastikowe torebki czy chemikalia w wodzie. Użyte do farbowania warzywa lub zioła można kompostować albo wykorzystać w kuchni. To rozwiązanie przyjazne planecie i zgodne z ideą zero waste.

Jak zafarbować jajka do koszyczka na purpurowo?

Wykorzystując składniki dostępne w kuchni, możesz uzyskać intensywny kolor pisanek. Co powiesz na odcień purpurowy? Uzyskasz go, używając buraków.

Składniki:

  • 4 duże buraki
  • 6 jajek
  • 4 łyżki octu
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obierz i pokrój w plastry.
  2. Umieść je w garnku, następnie zalej wodą, aby buraki zostały całkowicie przykryte.
  3. Dodaj szczyptę soli i 4 płaskie łyżki octu.
  4. Włóż surowe jajka do garnka i gotuj przez 10 minut.
  5. Po ugotowaniu zdejmij garnek z ognia i pozostaw jajka w wywarze do ostygnięcia.
  6. Aby uzyskać intensywniejszy kolor, zostaw jajka w wywarze na całą noc.
  7. Po wyjęciu jajek osusz je i delikatnie natłuść olejem roślinnym, aby nadać im połysk.

Taki sposób barwienia jajek jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia. Uzyskany purpurowy kolor zachwyci każdego, kto tylko na nie spojrzy!

Purpurowe jajka na Wielkanoc
Purpurowe jajka na Wielkanoc© Adobe Stock | Magdalena Bujak

Jak jeszcze domowymi sposobami zabarwić pisanki?

Oprócz buraków istnieje wiele innych naturalnych składników, które pozwalają uzyskać różnorodne kolory pisanek:

  • Czerwona kapusta – dzięki niej zafarbujesz jajka na niebiesko. Poszatkowaną kapustę należy gotować w wodzie z dodatkiem octu przez ok. 20 minut. Następnie włożyć jajka do wywaru i zostawić tak na kilka godzin – a najlepiej na całą noc, aby zyskać intensywniejszy odcień.
  • Kurkuma – pozwoli zafarbować jajka na żółto. Do garnka z wodą należy dodać 4-5 łyżek kurkumy, 2 łyżki octu i szczyptę soli. Następnie wkłada się do niego jajka i gotuje ok. 10 minut. Po ugotowaniu jaja zostawia się w wywarze na kilka godzin.
  • Łupiny cebuli – sprawią, że jajka zafarbują się na czerwono lub bordowo. Łupiny z 8 cebul należy wrzucić do garnka, po czym zalać wodą, dodać 2 łyżki octu i szczyptę soli. Na koniec wkłada się jajka i gotuje przez 10 minut.

Używając naturalnych produktów do farbowania jajek, zadbasz o zdrowie swoje i najbliższych. Eksperymentowanie z różnymi składnikami pozwoli ci uzyskać unikatowe efekty, które zachwycą domowników i gości przy wielkanocnym stole.

Wybrane dla Ciebie