Zostaw jajka w garnku z tym warzywem - zmienią kolor na purpurowy!
Tradycyjne metody barwienia jajek na Wielkanoc cieszą się coraz większą popularnością, zwłaszcza wśród osób szukających naturalnych alternatyw dla sklepowych barwników. Czy wiesz, że wykorzystując warzywa z kuchni, możesz uzyskać efektowne kolory pisanek, np. purpurowe? Dowiedz się, czym jeszcze zafarbować jajka do święconki.
Naturalne barwienie jajek – dlaczego warto?
Naturalne metody farbowania jajek to zdrowsze rozwiązanie niż używanie chemicznych barwników ze sklepu. Dzięki niemu można wrócić do tradycji i prostoty, która od wieków towarzyszyła Polakom w przygotowaniach do Wielkanocy.
- Barwienie jajek przy użyciu warzyw, ziół czy przypraw to ekologiczne i bezpieczne rozwiązanie, które nie szkodzi zdrowiu i jest bardzo efektowne.
- Farbowanie jajek domowymi sposobami to idealna okazja do spędzenia przyjemnych chwil z rodziną. Dzieci chętnie angażują się w tego typu aktywności.
- Samodzielne barwienie jajek daje możliwość wnikliwej kontroli składu i uniknięcia sztucznych dodatków, które znajdują się w gotowych barwnikach spożywczych.
- Naturalne metody nie wpływają ani na smak, ani na zapach jajek. W dodatku często zupełnie przypadkowo na skorupkach powstają nieoczywiste odcienie i wzory, dzięki którym każda pisanka jest unikatowa.
Wybierając naturalne metody farbowania jajek, można zadziałać korzystnie na środowisko. Po zabarwianiu pisanek nie zostają odpady, np. plastikowe torebki czy chemikalia w wodzie. Użyte do farbowania warzywa lub zioła można kompostować albo wykorzystać w kuchni. To rozwiązanie przyjazne planecie i zgodne z ideą zero waste.
Jak zafarbować jajka do koszyczka na purpurowo?
Wykorzystując składniki dostępne w kuchni, możesz uzyskać intensywny kolor pisanek. Co powiesz na odcień purpurowy? Uzyskasz go, używając buraków.
Składniki:
- 4 duże buraki
- 6 jajek
- 4 łyżki octu
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Buraki obierz i pokrój w plastry.
- Umieść je w garnku, następnie zalej wodą, aby buraki zostały całkowicie przykryte.
- Dodaj szczyptę soli i 4 płaskie łyżki octu.
- Włóż surowe jajka do garnka i gotuj przez 10 minut.
- Po ugotowaniu zdejmij garnek z ognia i pozostaw jajka w wywarze do ostygnięcia.
- Aby uzyskać intensywniejszy kolor, zostaw jajka w wywarze na całą noc.
- Po wyjęciu jajek osusz je i delikatnie natłuść olejem roślinnym, aby nadać im połysk.
Taki sposób barwienia jajek jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia. Uzyskany purpurowy kolor zachwyci każdego, kto tylko na nie spojrzy!
Przeczytaj też: Jajka z majonezem to przeżytek. Faszerowane jajka są lepsze!
Jak jeszcze domowymi sposobami zabarwić pisanki?
Oprócz buraków istnieje wiele innych naturalnych składników, które pozwalają uzyskać różnorodne kolory pisanek:
- Czerwona kapusta – dzięki niej zafarbujesz jajka na niebiesko. Poszatkowaną kapustę należy gotować w wodzie z dodatkiem octu przez ok. 20 minut. Następnie włożyć jajka do wywaru i zostawić tak na kilka godzin – a najlepiej na całą noc, aby zyskać intensywniejszy odcień.
- Kurkuma – pozwoli zafarbować jajka na żółto. Do garnka z wodą należy dodać 4-5 łyżek kurkumy, 2 łyżki octu i szczyptę soli. Następnie wkłada się do niego jajka i gotuje ok. 10 minut. Po ugotowaniu jaja zostawia się w wywarze na kilka godzin.
- Łupiny cebuli – sprawią, że jajka zafarbują się na czerwono lub bordowo. Łupiny z 8 cebul należy wrzucić do garnka, po czym zalać wodą, dodać 2 łyżki octu i szczyptę soli. Na koniec wkłada się jajka i gotuje przez 10 minut.
Używając naturalnych produktów do farbowania jajek, zadbasz o zdrowie swoje i najbliższych. Eksperymentowanie z różnymi składnikami pozwoli ci uzyskać unikatowe efekty, które zachwycą domowników i gości przy wielkanocnym stole.