Zapiekany kotlet schabowy z serem i pieczarkami – smaczny i sycący obiad

Kotlet schabowy zapiekany z serem i pieczarkami to klasyczne danie w nowoczesnej odsłonie. Panierowane kotlety schabowe zapiekane w piekarniku z serem i pieczarkami to połączenie smaków, które zachwyca. Podane z młodymi ziemniakami z masłem oraz świeżą surówką wiosenną z ogórka i rzodkiewki tworzą pełnowartościowy obiad, idealny na każdą okazję.

Kotlet schabowy zapiekany z serem i pieczarkami, ziemniaki oraz
Kotlet schabowy zapiekany z serem i pieczarkami, ziemniaki oraz
Źródło zdjęć: © Paulina Lipińska | Paulina Lipińska

Zapiekany kotlet schabowy z serem i pieczarkami – szybki i smaczny obiad

Kotlet schabowy zapiekany z serem i pieczarkami to danie, które łączy tradycję z nowoczesnością. Panierowane kotlety schabowe są zapiekane w piekarniku z serem i pieczarkami, co sprawia, że mięso staje się soczyste, a ser roztapia się, tworząc pyszną warstwę. Podane z młodymi ziemniakami z masłem oraz świeżą surówką wiosenną z ogórka i rzodkiewki stanowią pełnowartościowy posiłek, który zaspokoi apetyt każdego domownika.

Przygotowanie dania jest proste i nie wymaga wielu składników. Kotlety schabowe należy rozbić, przyprawić, panierować i usmażyć na złoty kolor. Następnie układa się je na blasze, na każdym kotlecie kładzie się plaster sera i pieczarki, a całość zapieka w piekarniku. Młode ziemniaki gotuje się do miękkości, a następnie podaje z masłem. Surówka wiosenna z ogórka i rzodkiewki z dodatkiem śmietany stanowi świeży akcent, który doskonale komponuje się z resztą dania.

Składniki dla 4 porcji:

  1. Smalec - 30 g
  2. Schab wieprzowy bez kości - 300 g
  3. Jajko - 2 szt.
  4. Bułka tarta - 60 g
  5. Ziemniaki młode - 500 g
  6. Masło - 30 g
  7. Ogórek - 150 g
  8. Rzodkiewka - 150 g
  9. Śmietana 12% - 100 g
  10. Pieczarki marynowane - 150 g
  11. Ser gouda - 50 g
  12. Przyprawy - sól, pieprz, ocet spirytusowy, koper, przyprawa tzatziki

Przepis krok po kroku

  1. Schab przygotuj dzień wcześniej: Plastry schabu umyj, osusz i rozbij. Przypraw solą i pieprzem. Ułóż warstwę schabu na dnie głębokiej miski. Na schab wyłóż pokrojoną w piórka cebulę. Zalej mlekiem (tyle, by schab był przykryty). Powtórz tę czynność do wykorzystania składników. Przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na całą noc.
  2. Następnego dnia odlej mleko, usuń cebulę i odsącz schab z mleka.
  3. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w mniejsze kawałki i wstaw go ugotowania. Posól wodę (1 łyżka). Ugotuj do miękkości.
  4. Jajka rozbij z odrobiną octu (wtedy jajko jest bardziej rzadkie). Dodaj też sól i pieprz.
  5. Mocz plastry schabu w jajku i następnie bułce.
  6. Na rozgrzany smalec wyłóż zapanierowane kotlety. Smaż je około 15 minut pod przykryciem. Mają być złociste. Na około 5 minut przed końcem zdejmij przykrywkę.
  7. Na 10 g masła usmaż pokrojone w ćwierćplastry pieczarki.
  8. Usmażone kotlety wyłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdego kotleta dodaj podduszone pieczarki. Posyp całość startym serem. Wstaw do piekarnika (190 st. Celsjusza) i piecz 20 minut, aż ser się rozpuści i zarumieni.
  9. Ogórka obierz i pokrój w plastry. Rzodkiewkę umyj i pokrój w półplastry. Szczypiorek posiekaj. Wymieszaj pokrojone warzywa z solą, pieprzem, śmietaną oraz przyprawą tzatziki.
  10. Ziemniaki wymieszaj z solą, świeżym koperkiem i masłem (20 g). Zrób puree.
  11. Podawaj ziemniaki z kotletem oraz z sałatką.

Zapiekany kotlet schabowy z serem i pieczarkami – połączenie smaków, które zachwyca

Kotlet schabowy zapiekany z serem i pieczarkami to danie, które łączy tradycyjne smaki z nowoczesnym podejściem do gotowania. Panierowane kotlety schabowe zapiekane w piekarniku z serem i pieczarkami tworzą soczyste i aromatyczne danie, które zadowoli każdego smakosza. Podane z młodymi ziemniakami z masłem oraz świeżą surówką wiosenną z ogórka i rzodkiewki stanowią pełnowartościowy obiad, idealny na każdą okazję.

Autor: Paulina Lipińska - mgr dietetyk, specjalista w dietoterapii nadwagi oraz otyłości Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Wybrane dla Ciebie