Wilgotny marchwiak – idealne ciasto do kawy

Marchwiak to wilgotne, aromatyczne ciasto marchewkowe z dodatkiem korzennego cynamonu i chrupiących orzechów. Szybki i prosty deser pieczony w formie keksowej około godziny – idealne do porannej kawy lub popołudniowego podwieczorku.

Marchwiak
Marchwiak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | voltan

Prosty wypiek z marchewką i orzechami

Marchwiak to połączenie natury i słodyczy – starta marchewka (ok. 300 g) wnosi wilgotność, a cynamon i przyprawa do piernika podkreślają jego jesienny charakter. W kompozycji znajdziemy również olej, jajka, mąkę i proszek do pieczenia, a dodatek orzechów (lub rodzynek) stanowi chrupiący akcent w miękkim wnętrzu.

Przygotowanie jest proste: miksujemy jajka z cukrem, dodajemy olej i suche składniki, a na końcu startą marchew, orzechy i ewentualne bakalie. Ciasto pieczemy w formie keksowej przez około 60 minut w 180 st. C, aż do "suchego patyczka". Po wystudzeniu można udekorować je białą polewą (ganache z białej czekolady) i orzechami, lub klasycznym kremem śmietankowym.

Składniki dla 10 porcji:

  1. Olej rzepakowy - 180 ml
  2. Ksylitol (cukier brzozowy) - 150 g
  3. Marchewka - 300 g (2 duże sztuki)
  4. Orzechy włoskie - 30 g (1 garść)
  5. Mąka pszenna typ 500 - 200 g (1 duża szklanka)
  6. Proszek do pieczenia - 7 g (1,5 łyżeczki)
  7. Soda oczyszczona - 5 g (1 łyżeczka)
  8. Jajko - 3 szt.
  9. Przyprawy - cynamon

Przepis krok po kroku

  1. W dużej misce wymieszają mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia i sodę.
  2. Orzechy posiekaj, marchew zetrzyj na tarce.
  3. Do osobnej miski wlej olej i wsyp ksylitol. Zacznij miksować mikserem i stopniowo dodawać po jednym jajku.
  4. Następnie powoli dodawaj suche składniki, marchew i orzechy, cały czas miksując.
  5. Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Deser z korzennym aromatem

Marchwiak to szybki i aromatyczny deser, który łączy marchewkę, przyprawy korzenne i orzechy w jednym pysznym cieście. Przygotowanie zajmuje około godziny, pieczenie w keksówce sprzyja uzyskaniu miękkiej struktury. Deser zachowuje świeżość długo, a udekorowany polewą i orzechami zachwyca wyglądem i smakiem — świetny na codzienną przyjemność i rodzinne spotkania.

Autor: Aleksandra Dziura - magister dietetyki, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, propagator zdrowego żywienia Warszawski Uniwersytet Medyczny

Wybrane dla Ciebie