Śledziowy tatar z majonezem – szybka i efektowna przystawka

Przygotuj w domu smaczny tatar ze śledzia z majonezem – połączenie matiasa, ogórka, cebuli, grzybów i kremowego majonezu. To idealna przekąska na rodzinne spotkania.

Tatar ze śledzia z majonezem
Tatar ze śledzia z majonezem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Richard Semik

Tatar ze śledzia z majonezem – szykowna przystawka krok po kroku

Tatar ze śledzia to klasyczna przystawka – pocięty na drobną kostkę śledź matias łączy się z ogórkiem kiszonym lub konserwowym, cebulą, drobno posiekanymi grzybkami i majonezem dla aksamitnej konsystencji. Całość doprawiona musztardą francuską, pieprzem i natką pietruszki, podawana często na ciemnym pieczywie lub jako elegancka przystawka świąteczna

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

10 smacznych i zdrowych pomysłów na kolację

To danie jest nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale też efektowne – można je ułożyć w formie pierścienia czy w małych porcjach, co świetnie sprawdzi się podczas przyjęć. Pyszna mieszanka tekstur i smaków – od słonego śledzia po świeże warzywa – czyni ten tatar wyrazistym i aromatycznym dodatkiem.

Składniki dla 4 porcji:

  1. Śledź filet - 500 g
  2. Majonez light - 70 g
  3. Ogórek konserwowy - 150 g
  4. Pieczarki marynowane - 150 g
  5. Cebula - 150 g
  6. Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny, szczypiorek

Przepis krok po kroku

  1. Zacznij od namoczenia śledzi, jeśli jest to konieczne.
  2. Gdy śledzie będą namoczone, posiekaj je drobno nożem. Wymieszaj je z solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny oraz majonezem.
  3. Bardzo drobno pokrój pieczarki, ogórki i cebulę.
  4. Na talerzu ułóż tatar, a dodatki w postaci warzyw ułóż wokół tatara.
  5. Posyp szczypiorkiem.

Tatar ze śledzia – kremowa elegancja

Tatar ze śledzia z majonezem to elegancka, szybka i efektowna przystawka – składająca się z drobno posiekanej ryby, warzyw i kremowego majonezu. Prosty w przygotowaniu, świetnie prezentuje się na stole w formie pierścienia lub w porcjach, stanowiąc idealny dodatek do pieczywa i doskonale sprawdzi się podczas spotkań rodzinnych lub świąt.

Autor: Paulina Lipińska - mgr dietetyk, specjalista w dietoterapii nadwagi oraz otyłości Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Wybrane dla Ciebie