Sernik z kajmakiem i warstwą kawową
Sernik z kajmakiem i warstwą kawową to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników słodkich deserów o głębokim, wyrazistym smaku. To eleganckie połączenie kremowej masy serowej, delikatnej nuty kawy i słodkiego kajmaku sprawia, że ciasto prezentuje się nie tylko efektownie, ale przede wszystkim zachwyca smakiem. Idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje – święta, rodzinne spotkania czy uroczysty obiad. Aksamitna konsystencja sernika przełamana jest aromatyczną warstwą kawową, która dodaje mu charakteru i przełamuje słodycz kajmaku. Całość tworzy deser, obok którego trudno przejść obojętnie. Jeśli szukasz przepisu na ciasto, które zrobi wrażenie zarówno wizualnie, jak i smakowo – ten sernik będzie strzałem w dziesiątkę!
Sernik to jedno z najbardziej klasycznych i lubianych ciast, które od lat gości na polskich stołach. Kojarzy się z domowym ciepłem, rodzinnymi spotkaniami i wyjątkowymi okazjami. Jego największą zaletą jest uniwersalność — można go przygotować na wiele sposobów, dostosowując smak i dodatki do własnych upodobań. Tradycyjny sernik pieczony na kruchym spodzie lub herbatnikach, z dodatkiem wanilii, rodzynek czy skórki cytrynowej, to absolutna klasyka. Coraz częściej jednak spotyka się serniki w nowoczesnym wydaniu — z owocami, polewą czekoladową, karmelem, musem kawowym czy nawet słonym karmelem. Delikatna, kremowa konsystencja masy serowej w połączeniu z różnorodnymi dodatkami sprawia, że sernik nigdy się nie nudzi i zawsze znajdzie swoich wielbicieli. To ciasto, które łączy pokolenia i smakuje każdemu — niezależnie od okazji.
Składniki dla 18 porcji:
- Herbatniki z czekoladą - 420 g
- Masło - 60 g
- Kajmak - 500 g (1 puszka)
- Ser twarogowy chudy - 500 g
- Mascarpone - 500 g
- Jajko - 3 szt.
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 40 g
- Śmietanka kremowa 30% - 330 g
- Czekolada biała - 300 g
- Cappuccino (proszek) - 40 g
- Przyprawy - aromat waniliowy
Liczba porcji: 18
Przepis krok po kroku
- Białą czekoladę połam na mniejsze kawałki i zalej śmietanką.
- Podgrzej do rozpuszczenia (nie zagotuj!).
- Śmietankę z białą czekoladą ostudź i schowaj do lodówki, by była maksymalnie zimna (najlepiej na minimum 2 godziny).
- Jajka, ser, masa kajmakowa i 250 g serka mascarpone do sernika muszą być w temperaturze pokojowej.
- Nastaw piekarnik na 180 st. C z termoobiegiem. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia (na brzegach także).
- Rozpuść masło i zblenduj je razem z herbatnikami, by powstała jednolita masa.
- Ciasteczkowy spód wyłóż na dno tortownicy i wyrównaj. Wstaw do lodówki.
- Ser biały zblenduj blenderem, by był bez grudek.
- W misce umieść zblendowany, gładki ser, dodaj mascarpone, 3 łyżki masy kajmakowej oraz aromat waniliowy.
- Zmiksuj do połączenia składników i dodaj jajka.
- Masę miksuj krótko (połącz składniki), a następnie dodaj skrobię i chwilę miksuj.
- Na ciasteczkowy spód wyłóż resztę masy kajmakowej. Równo rozsmaruj.
- Na kajmak wylej masę serową i piecz ciasto około 30 minut.
- Jak sernik się upiecze i na jego powierzchni powstanie cienka, zbita warstwa, oderwij ją (łatwo odchodzi). Jeżeli Ci ona nie przeszkadza — pomiń. Sernik ostudź całkowicie.
- Gdy sernik jest zimny, dobrze schłodzoną śmietankę z białą czekoladą umieść w misce, dodaj cappuccino (proszek) oraz serek mascarpone. Wszystko miksuj kilka minut, aż powstanie gęsty krem.
- Gęsty krem wyłóż na wierzch zimnego sernika.
- Posyp ciasto kakaem.
- Ciasto schowaj do lodówki (by się schłodziło) na całą noc.
Komentarz dietetyka
Sernik z kajmakiem i warstwą kawową jest ciastem, które ma bardzo wysoką kaloryczność. Ma dużą ilość kwasów tłuszczowych nasyconych (nadmiar szkodzi). Znajduje się w nim też dużo cukru. Należy uważać z ilością zjadanego deseru, jeżeli jesteś na diecie.