Sernik z kajmakiem i warstwą kawową

Sernik z kajmakiem i warstwą kawową to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników słodkich deserów o głębokim, wyrazistym smaku. To eleganckie połączenie kremowej masy serowej, delikatnej nuty kawy i słodkiego kajmaku sprawia, że ciasto prezentuje się nie tylko efektownie, ale przede wszystkim zachwyca smakiem. Idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje – święta, rodzinne spotkania czy uroczysty obiad. Aksamitna konsystencja sernika przełamana jest aromatyczną warstwą kawową, która dodaje mu charakteru i przełamuje słodycz kajmaku. Całość tworzy deser, obok którego trudno przejść obojętnie. Jeśli szukasz przepisu na ciasto, które zrobi wrażenie zarówno wizualnie, jak i smakowo – ten sernik będzie strzałem w dziesiątkę!

Sernik z kajmakiem i warstwą kawową
Sernik z kajmakiem i warstwą kawową
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Paulina Lipińska

Sernik to jedno z najbardziej klasycznych i lubianych ciast, które od lat gości na polskich stołach. Kojarzy się z domowym ciepłem, rodzinnymi spotkaniami i wyjątkowymi okazjami. Jego największą zaletą jest uniwersalność — można go przygotować na wiele sposobów, dostosowując smak i dodatki do własnych upodobań. Tradycyjny sernik pieczony na kruchym spodzie lub herbatnikach, z dodatkiem wanilii, rodzynek czy skórki cytrynowej, to absolutna klasyka. Coraz częściej jednak spotyka się serniki w nowoczesnym wydaniu — z owocami, polewą czekoladową, karmelem, musem kawowym czy nawet słonym karmelem. Delikatna, kremowa konsystencja masy serowej w połączeniu z różnorodnymi dodatkami sprawia, że sernik nigdy się nie nudzi i zawsze znajdzie swoich wielbicieli. To ciasto, które łączy pokolenia i smakuje każdemu — niezależnie od okazji.

Składniki dla 18 porcji:

  1. Herbatniki z czekoladą - 420 g
  2. Masło - 60 g
  3. Kajmak - 500 g (1 puszka)
  4. Ser twarogowy chudy - 500 g
  5. Mascarpone - 500 g
  6. Jajko - 3 szt.
  7. Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 40 g
  8. Śmietanka kremowa 30% - 330 g
  9. Czekolada biała - 300 g
  10. Cappuccino (proszek) - 40 g
  11. Przyprawy - aromat waniliowy

Liczba porcji: 18

Przepis krok po kroku

  1. Białą czekoladę połam na mniejsze kawałki i zalej śmietanką.
  2. Podgrzej do rozpuszczenia (nie zagotuj!).
  3. Śmietankę z białą czekoladą ostudź i schowaj do lodówki, by była maksymalnie zimna (najlepiej na minimum 2 godziny).
  4. Jajka, ser, masa kajmakowa i 250 g serka mascarpone do sernika muszą być w temperaturze pokojowej.
  5. Nastaw piekarnik na 180 st. C z termoobiegiem. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia (na brzegach także).
  6. Rozpuść masło i zblenduj je razem z herbatnikami, by powstała jednolita masa.
  7. Ciasteczkowy spód wyłóż na dno tortownicy i wyrównaj. Wstaw do lodówki.
  8. Ser biały zblenduj blenderem, by był bez grudek.
  9. W misce umieść zblendowany, gładki ser, dodaj mascarpone, 3 łyżki masy kajmakowej oraz aromat waniliowy.
  10. Zmiksuj do połączenia składników i dodaj jajka.
  11. Masę miksuj krótko (połącz składniki), a następnie dodaj skrobię i chwilę miksuj.
  12. Na ciasteczkowy spód wyłóż resztę masy kajmakowej. Równo rozsmaruj.
  13. Na kajmak wylej masę serową i piecz ciasto około 30 minut.
  14. Jak sernik się upiecze i na jego powierzchni powstanie cienka, zbita warstwa, oderwij ją (łatwo odchodzi). Jeżeli Ci ona nie przeszkadza — pomiń. Sernik ostudź całkowicie.
  15. Gdy sernik jest zimny, dobrze schłodzoną śmietankę z białą czekoladą umieść w misce, dodaj cappuccino (proszek) oraz serek mascarpone. Wszystko miksuj kilka minut, aż powstanie gęsty krem.
  16. Gęsty krem wyłóż na wierzch zimnego sernika.
  17. Posyp ciasto kakaem.
  18. Ciasto schowaj do lodówki (by się schłodziło) na całą noc.

Komentarz dietetyka

Sernik z kajmakiem i warstwą kawową jest ciastem, które ma bardzo wysoką kaloryczność. Ma dużą ilość kwasów tłuszczowych nasyconych (nadmiar szkodzi). Znajduje się w nim też dużo cukru. Należy uważać z ilością zjadanego deseru, jeżeli jesteś na diecie.

Wybrane dla Ciebie