Sekret tkwi w pieczeniu – ta zupa to czysta magia smaku
Papryka czerwona, passata pomidorowa, czosnek, cebula - te składniki tworzą magiczną bazę zupy krem z pieczonej papryki. Podpieczone papryki, słodko-kwaśne pomidory, aromatyczny czosnek i delikatna cebula łączą się w gładki, pełen smaku krem. Gwarantuję, że ta kombinacja zachwyci Twoje kubki smakowe!
Sekret tkwi w pieczeniu – oto zupa pełna aromatu
Aromatyczna, aksamitna i pełna głębokiego smaku – zupa krem z pieczonej papryki to coś więcej niż zwykłe pierwsze danie. To propozycja dla tych, którzy szukają w kuchni czegoś lekkiego, ale jednocześnie sycącego i wyrazistego. Pieczona papryka zyskuje słodycz i intensywny aromat, który w połączeniu z dodatkiem czosnku, cebuli i ziół zamienia się w prawdziwą kulinarną ucztę. Ten krem sprawdzi się zarówno jako codzienny obiad, jak i efektowne danie na kolację z gośćmi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na zupę krem z brokułów z ziemniakami
Co najlepsze – przygotowanie tej zupy wcale nie wymaga wielkich umiejętności ani długiego stania przy kuchence. Wystarczy upiec warzywa, zmiksować i doprawić – a efekt zachwyci każdego! Możesz podać ją z grzankami, kleksem śmietany lub odrobiną sera feta – za każdym razem smakuje inaczej, ale równie obłędnie. Jeśli szukasz pomysłu na rozgrzewające i zdrowe danie, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę.
Składniki dla 4 porcji:
- Bulion warzywny - 500 ml (2 szklanki)
- Papryka czerwona - 750 g (3 duże sztuki)
- Passata pomidorowa - 300 g
- Czosnek - 15 g (3 zabki)
- Cebula - 50 g (1 średnia sztuka)
- Marchewka - 100 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny, bazylia
Przepis krok po kroku
- Papryki umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.
- Cebulę obierz i pokrój na cztery części.
- Marchew obierz i pokrój na grube plastry.
- Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ułóż papryki, marchew, cebulę, nieobrane ząbki czosnku. Warzywa skrop oliwą z oliwek i posól.
- Warzywa piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 25 minut.
- Następnie warzywa wyciągnij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.
- Paprykę obierz ze skórki a czosnek wyciągnij z łupinek.
- Upieczone warzywa przełóż do pojemnika blendera, dodaj do nich kilka listków bazylii i zblenduj na gładki krem.
- Krem przelej do garnka, dodaj do niego bulion, passatę pomidorową oraz szczyptę pieprzu.
- Składniki dokładnie wymieszaj, zagotuj i gotuj przez około 3 minuty.
- Gotową zupę podawaj na ciepło, np. z dodatkiem grzanek lub groszku ptysiowego.
Ostatnia łyżka, ale nie ostatni raz
Zupa krem z pieczonej papryki to prosty i efektowny sposób na rozgrzewający obiad pełen smaku. Dzięki pieczeniu papryka zyskuje głęboki, lekko słodki aromat, który w połączeniu z czosnkiem, cebulą i przyprawami tworzy idealnie kremową kompozycję. To danie nie tylko syci, ale też zachwyca swoją barwą i aromatem. Świetnie smakuje z grzankami, śmietaną lub serem – i zawsze znika z talerzy do ostatniej kropli.
Magda Panek - mgr dietetyk kliniczny, absolwentka Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy, specjalistka w problemie walki z nadwagą i otyłością oraz w dietoterapii chorób tarczycy Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy