Sałatka grillowa z kapustą pekińską i kukurydzą

Ta lekka i kolorowa sałatka z kapusty pekińskiej, kukurydzy, rzodkiewki, ogórka i papryki żółtej to idealny dodatek do dań z grilla. Delikatny dressing z oleju lnianego, musztardy i soku z cytryny nadaje jej wyjątkowego smaku. Szybka w przygotowaniu, chrupiąca i pełna świeżych warzyw – doskonała na letnie spotkania przy grillu.

Sałatka na grilla
Sałatka na grilla
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | myviewpoint

Lekki dodatek do grilla

Sałatka na grilla z kapusty pekińskiej to doskonałe połączenie świeżych warzyw i lekkiego dressingu, które idealnie komponuje się z daniami z grilla. Chrupiąca kapusta pekińska stanowi bazę, do której dodajemy słodką kukurydzę, pikantną rzodkiewkę, orzeźwiającego ogórka i soczystą paprykę żółtą. Całość dopełnia aromatyczny sos na bazie oleju lnianego, musztardy i soku z cytryny, który podkreśla smak warzyw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

10 sposobów na odchudzanie, które... nie działają

Przygotowanie sałatki jest proste i szybkie. Wystarczy posiekać warzywa, przygotować dressing i wszystko dokładnie wymieszać. Dzięki swojej lekkości i świeżości, sałatka ta świetnie sprawdzi się jako dodatek do grillowanych mięs, ryb czy warzyw. Można ją również podać jako samodzielne danie na lekką kolację.

Składniki dla 10 porcji:

  1. Kapusta pekińska - 1200 g (Jedna większa kapusta)
  2. Kukurydza konserwowa - 285 g (Puszka po odsączeniu)
  3. Rzodkiewka - 90 g (6 średnich sztuk)
  4. Ogórek - 180 g (5-6 ogórków gruntowych lub jeden długi)
  5. Papryka żółta - 230 g (Duża sztuka)
  6. Koperek - 4 g (łyżeczka)
  7. Olej lniany - 36 ml (3 łyżki)
  8. Musztarda - 5 g (pół łyżeczki)
  9. Sok z cytryny - 6 ml (łyżka)
  10. Przyprawy - sól, pieprz

Przepis krok po kroku

  1. W dużej misce wymieszaj olej, musztardę, sok z cytryny, dużą szczyptę pieprzu i soli oraz koperek. Wymieszaj rózgą na jednolitą masę.
  2. Kapustę pekińską przekrój na pół wzdłuż a następnie połówki na trzy części również wzdłuż. Siekaj drobno kapustę w poprzek. Przełóż do miski z sosem i dokładnie wymieszaj.
  3. Odsącz z zalewy kukurydzę i dodaj do kapusty.
  4. Ogórki lub ogórka obierz i pokrój w półplasterki, a następnie dodaj do miski.
  5. Rzodkiewki dokładnie umyj, usuń końce i pokrój w plasterki, przełóż do miski.
  6. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne oraz nasiona i białe części. Pokrój w kostkę i przełóż do miski.
  7. Całość dokładnie wymieszaj.

Szybka i smaczna sałatka

Sałatka na grilla z kapusty pekińskiej i świeżych warzyw to lekki i orzeźwiający dodatek do dań z grilla. Chrupiące warzywa i aromatyczny dressing sprawiają, że jest to propozycja, która zadowoli każdego smakosza. Szybka w przygotowaniu i pełna witamin – idealna na letnie spotkania przy grillu.

Autor: Joanna Płaza - mgr inż. Towaroznawstwa i Dietetyki, miłośniczka gotowania od 12-tego roku życia Uniwersytet Morski w Gdyni

Wybrane dla Ciebie