Sakiewki z ciasta francuskiego z pieczarkami – chrupiąca przekąska

Chrupiące sakiewki z ciasta francuskiego z aksamitnym farszem pieczarkowym to pyszna i szybka przekąska na ciepło. Przygotujesz je w około 55 minut — idealne na imprezę lub szybkie spotkanie przy kawie.

Sakiewki
Sakiewki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | anna_shepulova

Sakiewki z ciasta francuskiego – szybka grzybowa przekąska

Sakiewki wykonuje się z prostego farszu: podsmażonych pieczarek z cebulką, przyprawionych solą, pieprzem i ziołami, zawiniętych w ciasto francuskie i zapieczonych na złocisty kolor. Pieczarki tracą wodę, stają się aromatyczne, a ciasto — lekko chrupiące, z piankowym wnętrzem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

10 obiadów do 15 zł za porcję

Całość można przygotować w mniej niż godzinę — ok. 30 minut zajmuje przygotowanie farszu i składanie sakiewek, a 10–15 minut pieczenia (wg instrukcji na opakowaniu ciasta) . Są proste, smaczne i świetnie prezentują się jako mała przekąska na ciepło.

Składniki dla 10 porcji:

  1. Ciasto francuskie - 275 g
  2. Pieczarki - 250 g (10 średnich sztuk)
  3. Cebula - 50 g (1 mała sztuka)
  4. Masło - 20 g
  5. Przyprawy - sól, pieprz

Przepis krok po kroku

  1. Pieczarki oczyść, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej masło, dodaj do niego pieczarki i smaż do momentu, aż woda odparuje.
  4. Następnie dodaj cebulę i smaż przez 5 minut.
  5. Farsz z pieczarek dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Ciasto francuskie podziel na równej wielkości kwadraty.
  7. Na środku każdego kwadratu ułóż po 2-3 łyżki farszu. Wolne brzegi zlep na górę formując sakiewki.
  8. Sakiewki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut.

Sakiewki z ciasta francuskiego – szybka przekąska

Sakiewki z ciasta francuskiego z pieczarkami to smaczna, chrupiąca przekąska, którą przygotujesz w mniej niż godzinę. Lista zakupów ogranicza się do dwóch głównych składników: świeżych pieczarek i ciasta francuskiego. Jedno ciastko to tylko około 155 kcal — idealne, jeśli szukasz smacznej, lekkiej przekąski.

Autor: Magda Panek - mgr dietetyk kliniczny, absolwentka Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy, specjalistka w problemie walki z nadwagą i otyłością oraz w dietoterapii chorób tarczycy Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy

Wybrane dla Ciebie