Racuchy z bananami – klasyka z nutą owoców

Ciepłe racuchy z bananami to prawdziwa słodka klasyka – miękkie, puszyste placuszki, z delikatnie karmelizowanymi kawałkami banana. Przygotujesz je w około 25 minut, idealne na szybki deser, słodkie śniadanie czy podwieczorek.

Racuchy z bananami
Racuchy z bananami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer

Bananowe placuszki – proste i pyszne

Racuchy z bananami to puszyste placuszki przygotowane z tradycyjnego ciasta na drożdżach lub proszku do pieczenia, z dodatkiem słodkich, dojrzałych bananów pokrojonych w plastry. Podczas smażenia owoce lekko się karmelizują, nadając placuszkom wyjątkowego, słodkiego aromatu. Ich miękkość i delikatność sprawiają, że to danie, które pokocha cała rodzina.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

10 smacznych i zdrowych pomysłów na śniadanie

Przepis jest prosty i szybki – wystarczy przygotować ciasto, dodać pokrojone banany i usmażyć placuszki na złocisty kolor. Racuchy warto podawać od razu po przygotowaniu, udekorowane cukrem pudrem, cynamonem, ulubionymi owocami lub polane syropem klonowym. Serwowane na ciepło smakują najlepiej – chrupią z zewnątrz, w środku są miękkie i wilgotne od soczystego banana.

Składniki dla 3 porcji:

  1. Mąka pszenna typ 500 - 250 g
  2. Cukier waniliowy - 10 g
  3. Drożdże świeże - 25 g
  4. Mleko 2% - 250 ml
  5. Banan - 240 g (2 sztuki)
  6. Olej rzepakowy - 10 ml
  7. Cukier puder - 5 g
  8. Jogurt naturalny 2% - 15 g
  9. Jajko - 1 szt.
  10. Przyprawy - cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią

Przepis krok po kroku

  1. W szklance utrzyj cukier waniliowy i drożdże, aż zrobią się płynne.
  2. Mleko podgrzej do około 38 stopni.
  3. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli i wymieszaj.
  4. W mące zrób wgłębienie, wlej połowę mleka, zaczyn z drożdży i delikatnie wymieszaj.
  5. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut.
  6. Po tym czasie dolej resztę mleka, wbij jajka i wymieszaj.
  7. Banana rozgnieć widelcem i dodaj do ciasta, ponownie wymieszaj.
  8. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj ciasto łyżką na patelnie, formując placuszki.
  9. Smaż na wolnym ogniu z dwóch stron, aż się zrumienią.
  10. Podawaj posypane cukrem pudrem i z kleksem z jogurtu naturalnego.

Bananowe placuszki – domowy deser w 25 minut

Racuchy z bananami to szybki i smakowity sposób na słodkie śniadanie, podwieczorek czy deser – wystarczy ok. 25 minut, by przygotować puszyste, aromatyczne placuszki z delikatną nutą karmelizowanego banana. Dzięki prostocie przepisu to danie idealne na codzienną ucztę lub rodzinne chwile przy stole. Podawaj z cukrem pudrem, owocami lub syropem dla jeszcze większej przyjemności.

Autor: Ewa Cierpiał - mgr dietetyk kliniczny, dietetyk pediatryczny, psychodietetyk Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu

Wybrane dla Ciebie