Pulpety z indyka w sosie pomidorowym – delikatne i aromatyczne

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym to lekki, domowy obiad, który zadowoli całą rodzinę. Miękkie klopsiki z delikatnego mięsa w aromatycznym, pomidorowym sosie doskonale smakują z kaszą, ryżem lub ziemniakami.

Pulpety
Pulpety
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Alessio Orrù

Lekkie pulpety z indyka w domowym sosie

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym to klasyczna potrawa w lżejszej wersji, idealna dla osób, które szukają delikatnego i zdrowszego zamiennika tradycyjnych mięsnych klopsików. Mięso z indyka sprawia, że pulpety są lekkostrawne i soczyste, a sos pomidorowy – wzbogacony o zioła i przyprawy – nadaje całości głęboki, domowy smak.

To danie jest nie tylko proste w przygotowaniu, ale też bardzo uniwersalne – sprawdzi się zarówno jako codzienny obiad, jak i posiłek do zabrania do pracy. Pulpety doskonale komponują się z różnymi dodatkami, a ich łagodny smak przypadnie do gustu także dzieciom.

Składniki dla 6 porcji:

  1. Mięso mielone z indyka - 1000 g (2 opakowania)
  2. Mąka gryczana - 30 g
  3. Jajko - 55 szt. (1 sztuka)
  4. Passata pomidorowa - 1000 g (2 butelki)
  5. Cebula - 150 g (1 sztuka)
  6. Przyprawy - pieprz, majeranek, papryka słodka, oregano, bazylia

Przepis krok po kroku

  1. Mięso mielone włóż do miski i przypraw (majeranek, pieprz, papryka słodka, oregano, bazylia).
  2. Dodaj jajko, mąkę oraz drobno posiekaną cebulę.
  3. Uformuj kulki.
  4. W dużej patelni zagotuj wodę, wrzuć pulpety do środka, przykryj i gotuj do miękkości.
  5. Pod koniec gotowania wlej cassatę pomidorową, dopraw, przykryj i zagotuj.

Pulpety drobiowe w pomidorach

Pulpety z indyka w sosie pomidorowym to lekkie, zdrowe i pełne smaku danie, które idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Proste w przygotowaniu, uniwersalne i lubiane przez dzieci oraz dorosłych.

Autor: Martyna Bednarczyk - dietetyk, absolwentka i pracownik Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach

Wybrane dla Ciebie