Przepis na aromatyczne wino z gruszek

Przygotowanie domowego wina z gruszek to wyjątkowa okazja, by zatrzymać smak jesieni w butelce. Ten naturalny, aromatyczny trunek powstaje z dojrzałych, soczystych gruszek, które dzięki odpowiedniej fermentacji zyskują unikalny charakter i słodycz. Wino gruszkowe świetnie sprawdzi się zarówno jako dodatek do rodzinnych spotkań, jak i oryginalny prezent.

Wino z gruszek
Wino z gruszek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Aromatyczne wino z gruszek – domowy przepis

Wino z gruszek to jeden z najbardziej subtelnych i aromatycznych trunków owocowych, jakie możesz przygotować samodzielnie. Jego delikatny smak i naturalna słodycz wynikają z odpowiednio dobranych składników i starannego procesu fermentacji. Do jego produkcji potrzebujesz jedynie kilku podstawowych składników – dojrzałych gruszek, cukru, drożdży winiarskich oraz soku z cytryny, które połączone w odpowiednich proporcjach tworzą niezwykły napój o wyjątkowym charakterze.

Proces tworzenia wina wymaga cierpliwości, zwłaszcza w czasie fermentacji i klarowania, ale efekt końcowy jest tego wart. Po kilku tygodniach odcedzania i dojrzewania możesz cieszyć się domowym winem o aksamitnej konsystencji i bogatym bukiecie smakowym. To wino świetnie sprawdzi się zarówno do deserów, jak i do lekkich dań, a także jako ciekawa propozycja dla miłośników domowej sztuki kulinarnej.

Składniki dla 50 porcji:

  1. Gruszka - 6000 g
  2. Cukier - 2500 g
  3. Przyprawy - sok z cytryny, cukier z prawdziwą wanilią, drożdże winiarskie

Przepis krok po kroku

  1. Gruszki umyj i wytnij gniazda nasienne. Pokrój na niewielkie kawałki i zblenduj lub stłucz tłuczkiem/wałkiem.
  2. Wyłóż je do naczynia fermentującego.
  3. Wsyp 500 g cukru do owoców i wlej 5,5 l wody oraz 20 g soku z cytryny.
  4. Odstaw na 5 dni w ciepłe miejsce zamykając naczynie uszczelką wodną.
  5. Przecedź brzeczkę przez gazę do czystego naczynia fermentującego (za pomocą lejka). Odlej 1 l brzeczki do miseczki i dodaj do niej resztę cukru oraz 10 g cukru z prawdziwą wanilią. Jak cukry się rozpuszczą, dodaj 25 g drożdży winnych i zamieszaj.
  6. Do pozostałej brzeczki dodaj wcześniej przygotowaną brzeczkę z cukrami i drożdżami.
  7. Umieść wszystko w naczyniu fermentującym, przykryj szczelnie przykrywką z uszczelnieniem wodnym i pozostaw w temperaturze pokojowej. Powinna zacząć się fermentacja.
  8. Gdy fermentacja się zakończy, należy przefiltrować napój, by pozbyć się osadu.
  9. Pozostało klarowanie wina i przelanie go do butelki, w której ma być ostatecznie przechowywane.

Aromatyczne wino gruszkowe – przepis i wskazówki

Wino z gruszek to wyjątkowy trunek, który z powodzeniem przygotujesz samodzielnie w domu. Wystarczą dojrzałe gruszki, cukier i drożdże winiarskie, aby w ciągu kilku tygodni uzyskać aromatyczne i słodkie wino o niepowtarzalnym smaku. Proces fermentacji i klarowania wymaga trochę cierpliwości, ale efekt zaskoczy Cię swoją jakością i naturalnością. Domowe wino gruszkowe to świetny sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i stworzenie oryginalnego napoju, który zachwyci gości i bliskich.

Autor: Paulina Lipińska - mgr dietetyk, specjalista w dietoterapii nadwagi oraz otyłości Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Wybrane dla Ciebie