Pomarańczowy sernik – deser pełen świeżości

Sernik pomarańczowy to delikatny, kremowy deser o wyjątkowym, cytrusowym aromacie. Jego aksamitna konsystencja i świeża nuta pomarańczy sprawiają, że idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkania i specjalne okazje.

Sernik pomarańczowy
Sernik pomarańczowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Bart

Cytrusowy sernik – świeżość i kremowa delikatność

Sernik pomarańczowy to idealne połączenie kremowego sera i orzeźwiającego cytrusowego smaku. Dzięki dodatkowi soku i skórki z pomarańczy nabiera wyjątkowego aromatu, który wspaniale komponuje się z delikatną, aksamitną konsystencją masy serowej. To ciasto jest nie tylko smaczne, ale też pięknie się prezentuje – idealne na święta, rodzinne uroczystości czy po prostu jako słodki akcent w ciągu tygodnia.

Sernik możesz przygotować zarówno na kruchym spodzie, jak i bez niego – w obu wersjach zachwyca lekkością i eleganckim smakiem. Jeśli lubisz cytrusowe desery, ten wypiek z pewnością stanie się jednym z Twoich ulubionych. Pomarańczowy akcent wnosi świeżość, dzięki której sernik nie jest zbyt ciężki, a jednocześnie pozostaje sycący i wyjątkowy.

Składniki dla 12 porcji:

  1. Herbatniki kakaowe - 200 g (lub zwykłe)
  2. Masło - 50 g
  3. Twaróg sernikowy - 1000 g
  4. Jajko - 4 szt.
  5. Cukier - 270 g
  6. Cukier waniliowy - 16 g (1 opakowanie)
  7. Budyń (proszek) - 40 g (bez cukru, waniliowy)
  8. Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 10 g (1 łyżka)
  9. Śmietanka kremowa 30% - 250 g
  10. Sok pomarańczowy - 100 ml (z 1 pomarańczy)
  11. Migdały - płatki - 30 g
  12. Pomarańcza - 400 g (2 sztuki)

Przepis krok po kroku

  1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej oprócz śmietanki - ta ma być dobrze schłodzona.
  2. Nagrzej piekarnik na 170 st C (góra-dół), do blaszki włóż papier do pieczenia.
  3. Herbatniki zblenduj na piasek.
  4. Wymieszaj herbatniki z roztopionym, lekko ostudzonym masłem - wyłóż ciasteczkowy spód na dno blaszki i lekko przyklep.
  5. Śmietankę ubij na sztywno.
  6. Ser z cukrem oraz cukrem waniliowym zmiksuj do połączenia składników.
  7. Do sera dodaj przesiany budyń ze skrobią. Krótki miksuj.
  8. Dodaj sok z 1 pomarańczy, a następnie jajka (po jednym). Miksuj do połączenia składników.
  9. Dodaj ubitą śmietankę (podziel na 3 porcje). Miksuj delikatnie tylko do połączenia składników.
  10. Masę przelej na spód ciasteczkowy.
  11. Piecz ciasto przez 70-75 minut. Jakby sernik się zbyt przyrumienił, zmień grzanie piekarnika tylko na dół.
  12. Po upieczeniu lekko uchyl drzwiczki, po godzinie otwórz całkowicie i po 30 minutach wyjmij sernik z piekarnika do ostudzenia.
  13. Obierz pomarańcze ze skórki, usuń z nich białe błonki i pozostaw tylko miąższ (bez soku).
  14. Do garnka wsyp 70 g cukru. Podgrzewaj do rozpuszczenia (nie przypal).
  15. Dodaj pomarańcze.
  16. Gotuj, aż pomarańcze się rozpadną. Nadmiar płynu także powinien odparować. Mieszaj co jakiś czas.
  17. Zblenduj mus mikserem, by był gładki.
  18. Sernik polej lekko przestudzonym musem i posyp migdałami.
  19. Smacznego!

Delikatny sernik z nutą pomarańczy

Sernik pomarańczowy to kremowy, pachnący cytrusami deser, który doskonale sprawdza się zarówno na co dzień, jak i od święta. Dzięki lekkiemu, orzeźwiającemu smakowi i prostemu wykonaniu szybko zyskuje miejsce wśród ulubionych wypieków.

Autor: Paulina Lipińska - mgr dietetyk, specjalista w dietoterapii nadwagi oraz otyłości Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Wybrane dla Ciebie