Pijesz samą kawą? Ten koktajl pobudzi cię kilka razy bardziej!
Czarna kawa pobudza i to bez dwóch zdań. Jednak często jej gorzki smak sprawia, że wypicie jej bez dodatku jest nie lada wyzwaniem. Wtedy chętnie sięgamy po cukier, mleko, a nawet śmietankę, by nieco złagodzić gorycz. Jednak my znamy patent na przepis z wykorzystaniem kawy, który sprawi, że nie dość, że uzyskasz pyszny koktajl, to jeszcze będzie to prawdziwa bomba wartości odżywczych!
W tym artykule
Dlaczego pijemy kawę?
Po kawę sięgamy zazwyczaj wtedy, gdy potrzebujemy pobudzenia. Nic więc dziwnego, że to pierwszy napój, po który sięgamy z samego rana przed dniem pełnym wyzwaniem. Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez solidnej dawki kofeiny.
Kofeina zawarta w kawie blokuje działanie adenozyny – substancji, która powoduje uczucie zmęczenia. Dzięki temu kawa zwiększa czujność, poprawia koncentrację i czas reakcji.
Okazuje się jednak, że kawa to nie tylko pobudzenie, ale też wiele innych pozytywnych wpływów na nasze zdrowie. Kofeina może przyspieszyć metabolizm i zwiększyć spalanie tłuszczu, dlatego bywa składnikiem suplementów wspomagających odchudzanie.
Kawa jest jednym z największych źródeł przeciwutleniaczy w diecie zachodniej. Antyoksydanty pomagają chronić komórki przed stresem oksydacyjnym, który jest związany z rozwojem wielu chorób, w tym nowotworów i chorób serca. Badania sugerują, że regularne picie kawy może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób takich jak: cukrzyca typu 2, choroba Parkinsona czy choroba Alzheimera. Kilka dużych badań epidemiologicznych wskazuje, że osoby pijące kawę regularnie mają niższe ryzyko przedwczesnej śmierci. Kofeina także stymuluje wydzielanie neuroprzekaźników, takich jak serotonina, dopamina i noradrenalina, co może wpływać na lepszy nastrój i zmniejszać ryzyko depresji.
Warto pamiętać, że choć kawa ma wiele zdrowotnych właściwości, to nie powinna znajdować się ona w codziennym rytuale wszystkich. Osoby chorujące na nadciśnienie, mające choroby serca lub problemy z zasypianiem powinny uważać na ilość kofeiny, pamiętając, że nie tylko kawa jest jej źródłem, ale również herbata, napoje gazowane czy kakao.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
10 pomysłów na zdrowy podwieczorek
Banan i kakao – połączenie idealne
Większość osób, które regularnie uczęszczają na siłownię, zgodzą się, że najlepszym posiłkiem przed treningiem jest banan. Banany dostarczają bowiem szybko przyswajalnych węglowodanów, przez co dodają energii.
Na uwagę zasługuje również fakt, że jeden średni banan zawiera około 400–450 mg potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi, wspiera pracę serca i zapobiega skurczom mięśni. Banany są źródłem błonnika (szczególnie rodzaju zwanego pektyną), który wspomaga trawienie i pomaga utrzymać zdrową florę bakteryjną jelit. Dzięki błonnikowi banany zapewniają uczucie sytości, a naturalna słodycz zmniejsza ochotę na mniej zdrowe przekąski.
W wielu przepisach spotkamy połączenie banana i kakao naturalnego. To połączenie niemal idealne, ponieważ naturalne kakao jest cierpkie w smaku, a dodatek banana idealnie równoważy ten smak swoją słodyczą. Jednak nie tylko dlatego warto włączać kakao do swojej diety.
Surowe kakao (nieprzetworzone) jest jednym z najbogatszych źródeł flawonoidów — związków o działaniu przeciwzapalnym i ochronnym dla serca. Flawonoidy z kakao poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych i mogą obniżać ciśnienie tętnicze. Zawiera magnez, żelazo oraz substancje stymulujące produkcję endorfin i serotoniny, dzięki czemu może poprawiać samopoczucie i koncentrację. Dodanie surowego kakao do koktajlu nadaje mu głęboki, czekoladowy aromat — bez potrzeby używania cukru czy sztucznych dodatków.
Orzechy i cynamon – dopieszczenie koktajlu dla zdrowia
Kolejnymi dodatkami, które dopieszczą naszą propozycję porannego koktajlu, będą orzechy laskowe i cynamon. Te składniki również nie są bez znaczenia dla naszego prawidłowego funkcjonowania.
Co raz więcej mówi się o codziennym włączaniu małej garści orzechów do diety. Orzechy laskowe są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które wspierają zdrowie serca i pomagają regulować poziom cholesterolu. Witamina E działa silnie antyoksydacyjnie — chroni komórki przed uszkodzeniami i wspiera młody wygląd skóry. Orzechy laskowe dostarczają magnezu, witamin z grupy B i zdrowych tłuszczów, które wspierają pamięć, koncentrację i dobre samopoczucie. Dzięki wysokiej zawartości błonnika i tłuszczu orzechy pomagają kontrolować apetyt i utrzymują stabilny poziom glukozy we krwi.
Cynamon, jak się okazuje, to nie tylko dodatkowy smak i aromat, ale również gros cennych dla zdrowia wartości. Może on poprawiać wrażliwość na insulinę i pomagać w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru co jest szczególnie korzystne dla osób dbających o sylwetkę i metabolizm. Cynamon zawiera związki bioaktywne, które mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Dodaje głębi i naturalnej słodyczy koktajlom bez potrzeby używania dodatkowego cukru. Tradycyjnie cynamon był używany jako środek łagodzący problemy trawienne, takie jak wzdęcia i niestrawność.
Przepis na koktajl energetyzujący
Składniki:
- Banan
- Garść orzechów laskowych
- 1 łyżeczka kakao naturalnego
- Filiżanka mocnej kawy lub espresso
- Pół łyżeczki cynamonu
- Opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu i szczypta kardamonu
- Opcjonalnie: pół szklanki mleka
Przygotowaną czarną kawę lub espresso zostaw na chwilę do wystygnięcia. Jeśli masz więcej czasu, podpraż orzechy na suchej patelni, to dodatkowo doda im smaku. Banana obierz ze skórki i podziel na mniejsze kawałki. Następnie umieść wszystkie składniki w kielichu blendera. Całość zblenduj na gładką masę. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty, możesz dodać nieco wody lub mleka. Jeśli dorzucisz przed blendowanie kostki lodu, to uzyskasz idealnie orzeźwiające smoothie!
Źródło:
- https://terazgotuje.pl/dieta/news-stawia-na-nogi-szybciej-niz-kawa-aromatyczny-koktajl-najlepi,nId,7774864#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
Autor: Ewa Cierpiał - mgr dietetyk kliniczny, dietetyk pediatryczny, psychodietetyk Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu