Owoc idealny dla palaczy? Sprawdź!
Gruszki to owoce o bogatej historii i wszechstronnych właściwościach zdrowotnych. Choć często niedoceniane, stanowią cenne źródło składników odżywczych i bioaktywnych związków. W niniejszym artykule przyjrzymy się naukowym dowodom na korzyści płynące z ich spożycia, potencjalnym przeciwwskazaniom oraz wpływowi na masę ciała i samopoczucie.
W tym artykule
Dlaczego warto jeść gruszki?
Głównie jesienią na targach możemy spotkać nasze, sezonowe owoce takie jak jabłka czy gruszki. Te pierwsze cieszą się szczególną popularnością, jednak to gruszki skrywają w sobie wiele niedocenianych wartości odżywczych. Ich obecność w diecie jest niemal niezbędna, szczególnie dla osób palących.
Gruszki są niskokaloryczne (ok. 100 kcal na średni owoc) i zawierają.
- Błonnik pokarmowy: Jedna średnia gruszka dostarcza około 6 gramów błonnika, co stanowi 21% dziennego zapotrzebowania. Błonnik wspiera zdrowie jelit, reguluje poziom cholesterolu i stabilizuje glikemię.
- Witaminy i minerały: Gruszki są źródłem witaminy C, K, potasu i miedzi, które wspierają układ odpornościowy, krwionośny i nerwowy. Na niedobór witaminy C są narażeni palacze, ponieważ nikotyna przyczynia się do degradacji w organizmie tej witaminy.
Gruszki zawierają antyoksydanty, takie jak flawonoidy i antocyjany, które neutralizują wolne rodniki, zmniejszając ryzyko chorób przewlekłych, w tym nowotworów, chorób serca i cukrzycy typu 2.
Dzięki wysokiej zawartości błonnika i fruktozy, gruszki działają łagodnie przeczyszczająco, wspierając regularność wypróżnień i zdrowie jelit.
Gruszki ma swoje małe, twarde wady
Część osób, które nie przepadają za tym owocem, argumentują to jej nietypową konsystencją. Podczas spożywania gruszek natrafić możemy na zbitki twardszych elementów, zwanych komórkami kamiennymi. Zazwyczaj stanowią one dodatkową ochronę wokół nasion, ale w gruszkach rozsiane są nierównomiernie w całym miąższu. A to przyczynia się do tego, że gruszki mają ostatecznie mniej fanów, niż np. czereśnie czy jabłka.
Mimo licznych korzyści gruszki mogą nie być odpowiednie dla wszystkich:
- Osoby z zespołem jelita drażliwego (IBS): Gruszki zawierają fruktozę i inne FODMAP-y, które mogą powodować wzdęcia, bóle brzucha i biegunki u osób z IBS.
- Osoby z alergią na brzozę: U niektórych osób z alergią na pyłek brzozy może wystąpić reakcja krzyżowa po spożyciu gruszek, objawiająca się mrowieniem w ustach czy gardle.
- Nadmierne spożycie: Spożywanie dużych ilości gruszek może prowadzić do problemów trawiennych, takich jak wzdęcia czy biegunki, ze względu na wysoką zawartość fruktozy.
A co z palaczami?
Czasopismo "International Journal of Food Sciences and Nutrition" opublikowało badanie, które dotyczyło wpływu owoców na zdrowie osób palących i niepalących. Osoby badane codziennie spożywały jedno jabłko, jedną gruszkę i szklankę soku pomarańczowego.
W wyniku badania otrzymano wynik, który sugeruje, że u osób niepalących znacznie zwiększyła się zdolność organizmu do pozbywania się reaktywnych form tlenu. Te formy, opisywane również jako wolne rodniki, są produktami ubocznymi metabolizmu i mogą wpływać na procesy w organizmach żywych. Ich nadmiar, spowodowany m.in. złą dietą, może prowadzić do uszkodzenia komórek, tkanek i narządów, a także do rozwoju chorób, m.in. nowotworowej.
Co zaskakujące, nie zaobserwowano tego u osób palących. Jedno jabłko, jedna gruszka i szklanka soku pomarańczowego, nie wpłynęły na zwiększenie zdolności organizmu do pozbywania się wolnych rodników. Przyczynić się do tego mógł przede wszystkim dym tytoniowy, który jest silnym generatorem reaktywnych form tlenu, do tego stopnia, że nawet dieta antyoksydacyjna (maksymalnie odżywcza i bogata w witaminy i polifenole) może nie chronić przed jego szkodliwym działaniem.
Jednocześnie wzbogacenie codziennej diety w świeże owoce przyczyniło się do obniżenia ryzyka wystąpienia chorób serca u osób palących, poprzez znaczne obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego oraz LDL.
Wynik nie jest zaskakujący, ponieważ już w 1997 roku w szwedzkich badaniach wykazano, że dieta bogata w gruszki, jabłka i zielone warzywa zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru niedokrwiennego mózgu. Kolejna analiza, przeprowadzona w 2007 roku potwierdziła wynik badania sprzed 10 lat, udowadniając, że jabłka oraz gruszki obniżają ryzyko śmierci w wyniku chorób sercowo-naczyniowych u kobiet po menopauzie.
Co można przygotować z gruszek?
Jeśli przeszkadza ci konsystencja gruszek, to swoją codzienną dietę możesz wzbogacić tym owocem w formie koktajlu, który oprócz witamin z owocu, dostarczy również białko.
Potrzebne składniki:
- 1-2 gruszki
- 100 ml mleka 1,5-2%
- Skyr naturalny 150 g
- Szczypta cynamonu
- Łyżka soku z cytryny
- Ewentualnie 100 ml wody, jeśli koktajl będzie zbyt gęsty.
Gruszkę umyj i usuń gniazdo nasienne. Pokrój w mniejsze kawałki. Umieść w wysokiej szklance lub misie blendera. Dodaj pozostałe składniki i zblenduj dokładnie na gładką masę.
Źródło:
https://kuchnia.wp.pl/s/manual-zielarski-bartlomieja-byczkiewicza/powinni-je-jesc-zwlaszcza-palacze-pomagaja-obnizac-cholesterol-7132529413856192a
Autor: Ewa Cierpiał - mgr dietetyk kliniczny, dietetyk pediatryczny, psychodietetyk Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu