Orientalny makaron ryżowy – lekko, szybko, pysznie

Makaron po azjatycku to ekspresowy obiad – makaron ryżowy z soczystym kurczakiem oraz mieszanką chrupiących warzyw chińskich, wszystko skąpane w aromatycznym sosie sojowym i posypane sezamem. Świetny mix smaków i struktur, gotowy w 15–20 minut.

Makaron po azjatycku
Makaron po azjatycku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | grinchh

Azjatycki makaron ryżowy – szybki obiad dla zabieganych

Makaron ryżowy razem z pokrojonym w paski kurczakiem oraz mieszanką chińskich warzyw (papryka, seler naciowy, cebula, marchewka) trafia na rozgrzaną patelnię lub wok. Po wstępnym podsmażeniu dodaje się świeży imbir, chilli i czosnek, a następnie całość doprawia sosem sojowym i dupata się jeszcze kilka minut. To dostarcza wyrazistego kontrastu smaków – słony sos, pikantne akcenty i chrupiące warzywa – wszystko w jednej misce.

Makaron ryżowy należy zalać gorącą wodą na kilka minut, a po odcedzeniu wrzucić na patelnię i dokładnie wykontaktkańczyć z warzywami i kurczakiem. Danie wykańcza się prażonym sezamem i ewentualnie dymką, co dodaje delikatnej nuty orzechowej i świeżości. Jest sycące, ale lekkie, bogate w błonnik i antyoksydanty .

Składniki dla 4 porcji:

  1. Makaron ryżowy - 400 g
  2. Mieszanka warzyw chińskich (mrożona) - 750 g
  3. Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
  4. Olej rzepakowy - 25 ml (3 łyżki stołowe)
  5. Sos sojowy - 40 ml
  6. Sezam nasiona - 30 g
  7. Przyprawy - sól, pieprz, imbir świeży, papryczka chilli świeża

Przepis krok po kroku

  1. Pierś z kurczaka pokrój w paski.
  2. Papryczkę chilli posiekaj drobno.
  3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kurczaka.
  4. Dodaj warzywa, sos sojowy i duś pod przykryciem przez 7-8 minut.
  5. Dopraw solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę imbirem.
  6. Makaron ryżowy namocz w gorącej wodzie.
  7. Wymieszaj makaron z warzywami.
  8. Podawaj udekorowany prażonym sezamem.

Makaron po azjatycku – ekspresowy obiad

Makaron ryżowy z kurczakiem i mieszanką chińskich warzyw to doskonały azjatycki stir‑fry, który łączy prostotę wykonania z bogactwem smaków. Sos sojowy, sezam, świeże przyprawy (imbir, czosnek, chilli) i chrupiące warzywa tworzą harmonijną całość. Idealny dla zabieganych – gotowy w około 20 minut, a smakuje jak z restauracji. Świetny sposób na zdrowy obiad z rodziną lub na szybki lunch.

Autor: Magda Panek - mgr dietetyk kliniczny, absolwentka Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy, specjalistka w problemie walki z nadwagą i otyłością oraz w dietoterapii chorób tarczycy Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy

Wybrane dla Ciebie