Nie uwierzysz, co może się stać po zjedzeniu surowego bakłażana!

Bakłażan, znany także jako oberżyna, najczęściej pieczemy, smażymy lub grillujemy. Głęboki charakterystyczny kolor i mięsista struktura sprawiają, że bakłażan jest jednym z najatrakcyjniejszych dodatków do wielu dań. Pojawia się jednak zasadnicze pytanie – czy można spożywać go bez obróbki termicznej? Choć w teorii warzywa surowe są bardziej odżywcze, w przypadku bakłażana sytuacja wygląda… nieco inaczej.

Bakłażany
Bakłażany
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | pilipphoto

Toksyczna strona surowego bakłażana

Bakłażan ma nie tylko wyjątkowy smak, ale też cenne właściwości odżywcze. Co warto o nim wiedzieć, zanim sięgniesz po oberżynę?

  • Zawiera jedynie ok. 25 kcal w 100 g, co sprawia, że perfekcyjnie wpisuje się w menu osób na diecie redukcyjnej.
  • Zawartość błonnika pokarmowego w bakłażanie pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu trawiennego, a także na długo zapewnia uczucie sytości.
  • Oberżyna dostarcza witamin z grupy B oraz antyoksydantów. Z tego względu warzywo jest szczególnie doceniane w diecie wspomagającej regenerację organizmu.

Mimo wielu korzyści zdrowotnych, jedzenie bakłażana bez wcześniejszej obróbki cieplnej może być bardzo niebezpieczne. Oberżyna zawiera bowiem solaninę, czyli naturalnie występujący związek, który w większym stężeniu jest szkodliwy.

Objawy zatrucia solaniną mogą obejmować:

  • problemy żołądkowo-jelitowe,
  • bóle brzucha,
  • mdłości,
  • przejściowe zaburzenia neurologiczne.

Choć zawartość solaniny w dojrzałych bakłażanach ze sklepu jest zwykle niska, zdecydowanie rozsądniejszym pomysłem niż jedzenie warzywa na surowo będzie jego ugotowanie, upieczenie lub zgrillowanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

10 produktów, których spożywanie warto maksymalnie ograniczyć

Czy można jeść surowego bakłażana?

Po odpowiednim przygotowaniu bakłażan smakuje wyśmienicie. Jego zastosowanie jest uniwersalne, dzięki czemu świetnie spisuje się w wielu daniach. Możesz upiec go pokrojonego w plastry z ziołami i warzywami, zblendować na pastę czy udusić w aromatycznym sosie. Wyśmienicie komponuje się z pieczywem. Poza tym wchłania przyprawy jak gąbka, więc idealnie sprawdza się w lekkich potrawach (np. curry, leczo).

Czy można jednak spożywać go na surowo? Są niewielkie wyjątki od reguły. Jeśli oberżyna pochodzi z ekologicznej uprawy, ma cienką skórkę i jest młoda, niewielka ilość spożytego warzywa nie powinna być niebezpieczna. Wówczas możesz zastosować bakłażan jako np. składnik salsy. Nawet wtedy warto jednak skropić go sokiem z cytryny i odstawić na kilka minut – kwasek częściowo zredukuje gorzki posmak i może obniżyć zawartość niepożądanych związków. Niemniej jednak wciąż najrozsądniejszym i najbezpieczniejszym wyborem będzie obróbka cieplna bakłażana przed spożyciem.

Pamiętaj o tym, że…

Aby w pełni korzystać z właściwości zdrowotnych i smaku bakłażana, musisz trzymać się kilku istotnych zasad.

  1. Przed pieczeniem lub grillowaniem bakłażana dobrze jest posolić pokrojone plastry, a następnie odstawić na kilkanaście minut. W ten prosty sposób usuniesz nadmiar goryczy i sprawisz, że oberżyna nie będzie chłonąć tyle tłuszczu podczas smażenia.
  2. Skórka bakłażana jest jadalna, ale bywa twarda. Warto więc ją delikatnie naciąć lub obrać, zwłaszcza w starszych warzywach.
  3. Nie przesadzaj z ilością tłuszczu, ponieważ bakłażan ma tendencję do jego intensywnego wchłaniania. Jeśli chcesz zredukować ilość kalorii, postaw na pieczenie w piekarniku lub duszenie z dodatkiem warzyw.

Autor: Paulina Surowiec

Wybrane dla Ciebie