Leczo z bakłażanem – pożywne i kolorowe danie

Przygotuj w domu aromatyczne leczo z bakłażanem – połączenie świeżych bakłażanów, papryk, pomidorów i cebuli, z odrobiną czosnku i ziół. To kolorowe i smaczne danie jednogarnkowe, które łatwo dopasujesz do swoich preferencji – z kiełbasą lub w wersji wege.

Leczo
Leczo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | matka_Wariatka

Aromatyczne leczo z bakłażanem – domowe danie jednogarnkowe

Leczo z bakłażanem to warzywne leczo przygotowane z pokrojonego w klocki bakłażana, papryki, cebuli i czosnku, dłużej duszone w aromatycznym sosie z pomidorów i ulubionych przypraw – jak papryka słodka, ostra, sól, pieprz i zioła (bazylia, oregano). Jeśli chcesz wersję bezmięsną, odpuść kiełbasę i leczo zyskuje jeszcze więcej letniej lekkości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

10 obiadów do 15 zł za porcję

To danie nie tylko smakuje znakomicie, ale jest także wyjątkowo uniwersalne – można je podać z ryżem, makaronem, chlebem, a nawet tortillą. Leczo z bakłażanem to propozycja, która zapewnia pożywny i kolorowy posiłek – idealna zarówno na codzienny obiad, jak i na weekendowy relaks w kuchni.

Składniki dla 3 porcji:

  1. Kiełbasa domowa - 100 g
  2. Cebula - 105 g (1 sztuka)
  3. Bakłażan - 240 g
  4. Cukinia - 250 g
  5. Papryka czerwona - 230 g
  6. Papryka zielona - 200 g
  7. Przecier pomidorowy bez soli - 200 g
  8. Pieczarki - 70 g
  9. Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
  10. Przyprawy - sól, pieprz

Przepis krok po kroku

  1. Warzywa i kiełbasę pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki.
  2. Bakłażana posól i odstaw na 15 minut.
  3. Kiełbasę podsmaż na oliwie i dodaj cebulę z pieczarkami.
  4. Następnie dodaj paprykę i także lekko ją podsmaż.
  5. Bakłażana opłucz i dodaj razem z cukinią, przecierem i solą oraz pieprzem na patelnię.
  6. Duś na wolnym ogniu aż cukinia i bakłażan będą miękkie.

Warzywne leczo z bakłażanem – smak lata

Leczo z bakłażanem to kolorowe, warzywne danie jednogarnkowe – soczyste bakłażany, papryka, cebula i czosnek duszone w pomidorach z doprawiającymi przyprawami. To pyszny, prosty posiłek, który możesz podać z ryżem, makaronem lub pieczywem – idealny na domowy obiad lub ciepłą kolację.

Autor: Monika Słowikowska - dietetyk kliniczny, pasjonatka gotowania, Ninja Zdrowia SGGW w Warszawie oraz Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi

Wybrane dla Ciebie