Kartacze z surowym mięsem – jak u babci

Kartacze z surowym mięsem to tradycyjne danie kuchni polskiej, szczególnie popularne na Podlasiu. Te sycące kluski ziemniaczane z mięsnym farszem są idealne na obiad dla całej rodziny. Ich przygotowanie wymaga nieco czasu, ale efekt końcowy z pewnością wynagrodzi włożony wysiłek.

Kartacze z surowym mięsem
Kartacze z surowym mięsem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | sheris9

Tradycyjne danie z Podlasia

Kartacze, znane również jako cepeliny, to potrawa wywodząca się z kuchni litewskiej i podlaskiej. Ich charakterystyczną cechą jest połączenie surowych i gotowanych ziemniaków w cieście oraz farsz z surowego mięsa mielonego. Dzięki temu kartacze mają wyjątkową konsystencję i smak, który docenią miłośnicy tradycyjnych dań.Onet

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

10 obiadów do 15 zł za porcję

Podczas przygotowania kartaczy ważne jest dokładne odciśnięcie surowych ziemniaków z nadmiaru wody oraz odpowiednie doprawienie farszu. Po uformowaniu klusek gotuje się je w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Najlepiej smakują podane z okrasą z podsmażonej cebuli lub boczku, które dodają daniu aromatu i głębi smaku.

Składniki dla 10 porcji:

  1. Ziemniaki późne - 1500 g (15 średnich sztuk)
  2. Mąka ziemniaczana - 100 g (Pół szklanki)
  3. Jajko - 2 szt.
  4. Mięso mielone wołowe - 350 g
  5. Mięso mielone wieprzowe - 350 g
  6. Cebula - 150 g (2 średnie sztuki)
  7. Przyprawy - sól, pieprz, pieprz ziołowy

Przepis krok po kroku

  1. Kilogram ziemniaków obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach, resztę ugotuj w mundurkach. Powstałą masę z surowych ziemniaków przeciśnij przez gazę aby pozbyć się z niej wody.
  2. Ziemniaki w mundurkach obierz i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Wymieszaj dwie masy ziemniaczane, dopraw je solą i dodaj dwie łyżki mąki ziemniaczanej i zagnieć. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję, jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj jeszcze mąki ziemniaczanej.
  3. Przygotuj mięso do faszerowania kartaczy. W misce umieść mielone mięso, zetrzyj na tarce cebulę, dopraw solą, pieprzem, pieprzem ziołowym, dodaj jajka i wyrabiaj, aż wszystkie składniki się połączą.
  4. Ciasto ziemniaczane podziel na kawałki równej wielkości. Każdy z nich rozpłaszcz w dłoniach i na jego środek połóż farsz z mięsa (około 1 łyżkę). Zlep i uformuj podłużnego kształtu kartacz. Kartacze obtocz w mące ziemniaczanej.
  5. W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody, dodaj łyżkę soli i do wrzącej wody wkładaj partiami kartacze. Gotuj około 10-15 minut, gotowe zaczną się wynurzać. Wyjmuj łyżką cedzakową i wykładaj na talerz.
  6. W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody, dodaj łyżkę soli i do wrzącej wody wkładaj partiami kartacze.
  7. Gotuj około 10-15 minut, gotowe zaczną się wynurzać. Wyjmuj łyżką cedzakową i wykładaj na talerz.

Sycące kluski z mięsem

Kartacze z surowym mięsem to tradycyjne danie kuchni polskiej, szczególnie popularne na Podlasiu. Te sycące kluski ziemniaczane z mięsnym farszem są idealne na obiad dla całej rodziny. Ich przygotowanie wymaga nieco czasu, ale efekt końcowy z pewnością wynagrodzi włożony wysiłek.

Autor: Magda Panek - mgr dietetyk kliniczny, absolwentka Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy, specjalistka w problemie walki z nadwagą i otyłością oraz w dietoterapii chorób tarczycy Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy

Wybrane dla Ciebie