Jajka po benedyktyńsku – klasyczne śniadanie w eleganckim wydaniu

Jajka po benedyktyńsku to klasyczne danie brunchowe, które łączy w sobie delikatne jajka w koszulce, chrupiący chleb tostowy, smażony boczek i aksamitny sos holenderski. To połączenie smaków i tekstur sprawia, że jest to idealne śniadanie lub brunch na specjalne okazje.

Jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej
Jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | BlueOrange Studio

Jajka po benedyktyńsku – klasyczne danie brunchowe

Jajka po benedyktyńsku to klasyczne danie brunchowe, które pochodzi z kuchni amerykańskiej. Składa się z jajek w koszulce, które są podawane na ciepłym chlebie tostowym lub bułce typu English muffin, z dodatkiem smażonego boczku lub szynki oraz polane sosem holenderskim. To połączenie smaków i tekstur sprawia, że jest to elegancka propozycja na specjalne okazje, takie jak niedzielne śniadanie czy brunch z przyjaciółmi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

10 smacznych i zdrowych pomysłów na śniadanie

Przygotowanie jajek po benedyktyńsku wymaga kilku kroków, ale efekt końcowy jest tego wart. Kluczem do sukcesu jest przygotowanie idealnych jajek w koszulce – białko powinno być ścięte, a żółtko płynne. Sos holenderski, który jest podstawą tego dania, powinien być gładki i aksamitny, z wyraźną nutą cytryny i masła. Całość podana na chrupiącym chlebie z dodatkiem boczku tworzy harmonijną i sycącą kompozycję smakową.

Składniki dla 2 porcji:

  1. Jajko - 7 szt.
  2. Wino białe wytrawne - 150 ml
  3. Masło - 45 g
  4. Chleb tostowy - 90 g
  5. Boczek wędzony bez kości - 80 g
  6. Przyprawy - sól, pieprz, ocet spirytusowy

Przepis krok po kroku

  1. Najpierw zrób sos: do rondelka wlej wino. Tak długo gotuj, aż się zagęści i uzyska konsystencję syropu klonowego. Rondelek ten włóż do drugiego garnka, w którym gotuje się woda. Dodaj 3 żółtka i ubijaj na parze wszystko aż powstanie puszysta masa. Na samym końcu dodaj masło. Trzeba je wymieszać, aż całość będzie gładka. Dodaj pieprz i sól – według gustu.
  2. Chleb podpiecz w tosterze, na suchej patelni, w piekarniku lub na patelni grillowej.
  3. Boczek usmaż na patelni i zrób bekon.
  4. W rondelku zagotuj wodę (600 ml) z octem (120 ml) i ½ łyżeczki soli. Ostrożnie wbij jajko do miseczki i z miseczki dodaj do gotującej się wody (uważaj, by nie zepsuć żółtka). Najlepiej robić po jednym, góra dwóch. Gotuj jajka 3 minuty – białko ma być ścięte, a żółtko płynne. Wyjmij z wody na łyżce cedzakowej.
  5. Wyłóż na talerz tost, na to połóż bekon, ugotowane jajko i polej wszystko sosem. Dodaj ulubione przyprawy.

Jajka po benedyktyńsku – połączenie smaków i tekstur

Jajka po benedyktyńsku to klasyczne danie brunchowe, które łączy w sobie delikatne jajka w koszulce, chrupiący chleb tostowy, smażony boczek i aksamitny sos holenderski. To połączenie smaków i tekstur sprawia, że jest to idealne śniadanie lub brunch na specjalne okazje. Przygotowanie tego dania wymaga kilku kroków, ale efekt końcowy jest tego wart. Kluczem do sukcesu jest przygotowanie idealnych jajek w koszulce i gładkiego sosu holenderskiego. Całość podana na chrupiącym chlebie z dodatkiem boczku tworzy harmonijną i sycącą kompozycję smakową.

Autor: Paulina Lipińska - mgr dietetyk, specjalista w dietoterapii nadwagi oraz otyłości Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Wybrane dla Ciebie