Gotuję najlepszy kapuśniak - jeden składnik zmienia jego smak

Kapuśniak to klasyk polskiej kuchni. Aromatyczna zupa z kiszonej kapusty rozgrzewa i syci. Jej kwaśny smak od lat urzeka Polaków, którzy przyrządzają zupę w swoich domach. Czy słyszałeś o tym, że wystarczy dodać jeden, pozornie mało istotny składnik, aby całkiem odmienić smak kapuśniaku? Sprawdź, co dodać, aby zupa zyskała nowy charakter.

Kapuśniak
Kapuśniak
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | joanna wnuk

Dzięki temu mięsu zupa nabiera wyrazistości

Kluczowym składnikiem tego kapuśniaka są żeberka. To one dodają zupy głębi i niesamowitego aromatu. Żeberka wieprzowe sprawiają, że kapuśniak nabiera wyrazistości, a mięso staje się miękkie i soczyste.

Podczas gotowania żeberka oddają cały smak do wywaru, dzięki czemu zupa zyskuje intensywnie mięsny charakter. To żeberka sprawiają, że kapuśniak wyróżnia się spośród innych wersji tej klasycznej zupy.

Kapuśniak na żeberkach

Składniki dla 6 porcji:

  1. Żeberka wieprzowe - 500 g (Surowe)
  2. Boczek wędzony bez kości - 200 g
  3. Cebula - 100 g (1 sztuka)
  4. Ziemniaki późne - 400 g
  5. Marchewka - 50 g (1 średnia marchewka)
  6. Pietruszka - 27 g (1 mała pietruszka)
  7. Kapusta kiszona - 400 g
  8. Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna

Przepis krok po kroku

  1. Żeberka potnij na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka. Zalej je 2 l wody i zagotuj. Zbierz szumowiny i zmniejsz ogień. Dodaj 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu czarnego i 1/2 łyżeczki soli. Żeberka gotuj ok. 40 min.
  2. Marchewkę i pietruszkę opłucz i obierz. Warzywa pokój w kostkę i wrzuć do garnka. Całość gotuj 20 min.
  3. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka i gotuj kolejne 20 min.
  4. Po tym czasie wyciągnij żeberka. Mięso oddziel od kości i wrzuć do miseczki.
  5. Kiszoną kapustę poszatkuj i wrzuć do gotującej się zupy. Gotuj do miękkości kapusty ok. 35 min.
  6. Pokrojony w kosteczkę boczek wrzuć na suchą patelnię i smaż ok. 10 min, od czasu do czasu mieszając. Cebulkę pokrój w kostkę i wrzuć do boczku. Całość smaż jeszcze ok. 3-4 min (ciągle mieszając).
  7. Boczek z cebulą dodaj do zupy i gotuj jeszcze kilka minut. W międzyczasie dodaj 1 łyżeczkę kminu, 1 łyżeczkę majeranku i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego, a także mięso obrane z kości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

10 najsmaczniejszych zup kuchni polskiej

Jedno mięso, a tak zmienia wywar!

Mimo że istnieje wiele wersji kapuśniaku, golonka potrafi całkowicie odmienić smak tej zupy. Dodanie mięsa sprawia, że kapuśniak zyskuje wyjątkową głębię, a wywar staje się esencjonalny i niezwykle aromatyczny.

Podczas gotowania mięso z golonki rozpada się i oddaje zupie swój bogaty smak. Dodanie golonki sprawia, że kapuśniak smakuje niesamowicie. W dodatku porządnie rozgrzewa i syci, zwłaszcza w chłodne dni.

Kapuśniak na golonce

Składniki dla 10 porcji:

  1. Golonka wieprzowa - 400 g
  2. Cebula - 300 g (2 duże sztuki)
  3. Boczek wieprzowy bez kości - 200 g
  4. Bulion drobiowy - 2000 g (8 szklanek)
  5. Kapusta kiszona - 600 g
  6. Ziemniaki późne - 400 g (4 średnie sztuki)
  7. Seler korzeniowy - 300 g
  8. Marchewka - 300 g (2 duże sztuki)
  9. Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe

Przepis krok po kroku

  1. Obierz marchew, ziemniaki i seler ze skórki i pokrój w kostkę.
  2. Do garnka wlej wodę, dodaj golonkę, liść laurowy i ziele angielskie.
  3. Gotuj przez 60 minut na wolnym ogniu.
  4. Dodaj warzywa i gotuj jeszcze 20 minut.
  5. Poszatkuj kapustę kiszoną i dodaj do zupy, gotuj 20 minut.
  6. Boczek wędzony pokrój w kostkę.
  7. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
  8. Rozgrzej patelnię, podsmaż boczek i cebulę.
  9. Dodaj do zupy, dopraw solą, pieprzem.
  10. Wlej zupę do głębokich talerzy i podawaj z kromką świeżego pieczywa żytniego,

Lżejszy kapuśniak, pełen aromatu

Kapuśniak kojarzy się z kwaśnym smakiem kiszonej kapusty. Można przygotować jednak delikatniejszą wersję zupy, używając słodkiej kapusty, która zmienia jej charakter.

Słodka kapusta sprawia, że kapuśniak ma łagodniejszy, subtelniejszy smak. Możesz też wzbogacić zupę o np. kiełbasę podwawelską lub inną mięsną wkładkę.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty

Składniki dla 6 porcji:

  1. Bulion drobiowy - 1500 g
  2. Kapusta biała - 500 g
  3. Ziemniaki średnie - 400 g
  4. Cebula - 100 g
  5. Marchewka - 50 g
  6. Olej rzepakowy - 5 ml
  7. Kiełbasa podwawelska - 300 g
  8. Mąka pszenna typ 500 - 20 g
  9. Śmietanka kremowa 30% - 100 g
  10. Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ziele angielskie, liść laurowy

Przepis krok po kroku

  1. Obierz ziemniaki, cebulę oraz marchewkę. Pokrój ziemniaki w dużą kostkę, cebulę w niewielką kostkę a marchewkę w niewielkie pół plasterki.
  2. Posiekaj drobno kapustę.
  3. Kiełbasę pokrój w pół plastry.
  4. W dużym garnku rozgrzej 1/3 oleju. Podsmaż na nim cebulę oraz kiełbasę.
  5. Jak kiełbasa i cebula będą zarumienione, dodaj marchewkę, ziemniaki oraz kapustę.
  6. Zalej wszystko bulionem i zagotuj.
  7. Dodaj 2 liście laurowe i 2 ziela angielskie. Posól i dodaj trochę pieprzu.
  8. Całość gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie.
  9. Na małą patelnię wsyp mąkę. Podsmaż, by lekko zbrązowiała. Dodaj do niej śmietankę i dokładnie zamieszaj.
  10. Wlej na patelnię około pół szklanki bulionu i mieszaj tak, by nie było grudek.
  11. Dodaj do zupy zawartość patelni i wymieszaj całą zupę.
  12. Podgotuj kilka chwil, dopraw i posyp świeżą natką pietruszki.

Składnik, który wydobędzie smak zupy

Dodanie kiełbasy do kapuśniaku sprawia, że zupa staje się wyrazistsza. Wędzona kiełbasa wzbogaca zupę o głęboki, dymny smak, który doskonale komponuje się z kwaśną kapustą i przyprawami.

Kiełbasa uwalnia swój smak podczas gotowania, czyniąc kapuśniak bardziej apetycznym. Intensywny aromat mięsa sprawia, że jedzenie zupy jest prawdziwą przyjemnością. Jeśli chcesz w prosty sposób wzbogacić klasyczny kapuśniak, spróbuj odtworzyć poniższy przepis.

Kapuśniak z kiełbasą

Składniki dla 4 porcji:

  1. Kapusta kiszona - 500 g (2 szklanki)
  2. Marchewka - 120 g (2 sztuki)
  3. Cebula - 100 g (1 sztuka)
  4. Czosnek - 20 g (2 ząbki)
  5. Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
  6. Kiełbasa domowa - 300 g (3 sztuki)
  7. Przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy

Przepis krok po kroku

  1. Kapustę kiszoną posiekaj i przełóż do garnka.
  2. Zalej kapustę wodą, dodaj przyprawy i gotuj do miękkości.
  3. Marchewkę obierz ze skóry, zetrzyj na tarce i dodaj do kapusty.
  4. Na patelni zeszklij drobno posiekaną cebulę i czosnek.
  5. Dodaj pokrojoną kiełbasę i podsmażaj.
  6. Zawartość patelni przełóż do garnka z kapustą i gotuj.
  7. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, dodaj do zupy.
  8. Gotuj zupę do miękkości wszystkich warzyw.

Wybrane dla Ciebie