Domowe lody pistacjowe – szybkie i pyszne

Lody pistacjowe to pyszny i zdrowy deser, który przygotujesz w zaledwie 20 minut. Dzięki użyciu ksylitolu zamiast cukru są one odpowiednie dla osób dbających o linię i zdrowie.

Lody pistacjowe
Lody pistacjowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nitr

Lody pistacjowe – zdrowa alternatywa dla tradycyjnych lodów

Lody pistacjowe to doskonała alternatywa dla tradycyjnych lodów sklepowych. Przygotowane z naturalnych składników, takich jak pistacje, śmietanka kremowa i ksylitol, oferują intensywny smak orzechów pistacjowych oraz kremową konsystencję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

10 pomysłów na zdrowy podwieczorek

Dzięki prostemu procesowi przygotowania i braku konieczności używania maszyny do lodów, każdy może cieszyć się tym wyjątkowym deserem w zaciszu własnego domu. Wystarczy kilka godzin w zamrażarce, aby cieszyć się domowymi lodami pistacjowymi.

Składniki dla 8 porcji:

  1. Pistacje - 500 g
  2. Śmietanka kremowa 30% - 250 g
  3. Ksylitol (cukier brzozowy) - 50 g (5 łyżek)

Przepis krok po kroku

  1. Pistacje obieramy i blendujemy z pozostałymi składnikami.
  2. Chowamy do zamrażarki na minimum 4 godziny.

Intensywny smak orzechów pistacjowych

Lody pistacjowe to pyszny i zdrowy deser, który przygotujesz w zaledwie 20 minut. Dzięki użyciu ksylitolu zamiast cukru są one odpowiednie dla osób dbających o linię i zdrowie. Intensywny smak orzechów pistacjowych oraz kremowa konsystencja sprawiają, że są one idealnym wyborem na gorące dni.

Autor: Aleksandra Dziura - magister dietetyki, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, propagator zdrowego żywienia Warszawski Uniwersytet Medyczny

Wybrane dla Ciebie