Czy istnieje kasza dobra na wszystko? Zjedz ją, a poczujesz się lekko!
Kasza jaglana, znana również jako proso, to jedno z najstarszych zbóż uprawianych przez człowieka. Choć przez pewien czas była zapomniana, dziś wraca do łask jako element zdrowej diety. Bogata w składniki odżywcze, bezglutenowa i łatwostrawna, kasza jaglana zyskuje miano super-żywności. W niniejszym artykule przyjrzymy się jej właściwościom zdrowotnym, potencjalnym przeciwwskazaniom oraz wpływowi na masę ciała i samopoczucie.
W tym artykule
Co dostarczymy wraz z kaszą jaglaną?
Po zimie wielu z nas odczuwa duże zmęczenie i ciężkość. To zwłaszcza chłodne dni przyczyniają się do tego, że sięgamy po posiłki często ciężkostrawne, bogate w mięsa i tłuszcze, znacznie mniej się ruszamy, a ulubionym spędzaniem czasu jest ogrzewanie się pod miękkim kocem. Wraz z nadejściem cieplejszych dni odczuwamy potrzebę odświeżenia i dostarczania lżejszych i bardziej odżywczych posiłków. Wtedy warto sięgnąć po kaszę jaglaną, która może odpowiedzieć na wszystkie potrzeby naszego organizmu.
Wraz z kaszą jaglaną dostarczamy do organizmu wielu niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników odżywczych. Kasza jaglana charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego, zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego, co wspiera zdrowie jelit.
Kasza jaglana jest źródłem wielu cennych składników:
- Białko roślinne: zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, w tym metioninę i cysteinę, co czyni ją wartościowym elementem diety wegetariańskiej i wegańskiej.
- Witaminy z grupy B: szczególnie niacynę (B3), tiaminę (B1) i ryboflawinę (B2), które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego i metabolizm energetyczny.
- Minerały: jest bogata w żelazo, magnez, fosfor i cynk, a także w wapń.
Obecność związków fenolowych, takich jak flawonoidy i taniny, nadaje kaszy jaglanej właściwości antyoksydacyjne. Pomagają one w neutralizacji wolnych rodników, co może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka chorób przewlekłych, takich jak choroby serca czy nowotwory.
Jak kasza jaglana wpływa na masę ciała i samopoczucie?
W badaniu z 2021 roku wykazano, że regularne spożywanie kaszy jaglanej może przyczyniać się do redukcji masy ciała. W jednym z badań uczestnicy, którzy spożywali produkty na bazie prosa przez 12 tygodni, odnotowali znaczący spadek masy ciała i tkanki tłuszczowej, bez utraty masy mięśniowej.
Wysoka zawartość błonnika w kaszy jaglanej wpływa na przedłużenie uczucia sytości, co może prowadzić do zmniejszenia ilości spożywanych kalorii. Co więcej, spożycie prosa może zwiększać poziom leptyny – hormonu odpowiedzialnego za uczucie sytości – co wspiera kontrolę apetytu.
Kasza jaglana, dzięki obecności błonnika prebiotycznego, wspiera zdrowie jelit, co ma bezpośredni wpływ na oś jelitowo-mózgową. Poprzez modulację mikrobioty jelitowej, może wpływać na produkcję neuroprzekaźników, takich jak serotonina, co przekłada się na poprawę nastroju i funkcji poznawczych.
Warto jednak pamiętać, że aby zredukować masę ciała należy być w deficycie kalorycznym. Spożywanie produktów z prosa może jedynie sprawić, że będziemy szybciej i dłużej syci po posiłku, co może przyczynić się do mniejszego spożycia produktów, a tym samym kalorii z dietą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
10 pomysłów na zdrowy obiad
Jak włączyć kaszę jaglaną do codziennej diety?
Kasza jaglana, choć bardzo bogata w różne wartości odżywcze, to jest dość neutralna w smaku. Choć z reguły kasze ogólnie kojarzymy jako gotowany dodatek do obiadu, to akurat kasza jaglana świetnie nadaje się do przygotowywania lżejszych posiłków jak np. śniadań, deserów, jaglanek czy kolacji. Szczególnie polecam przygotować przepis na pyszny śniadaniowy bowl z kaszy jaglanej!
Składniki:
- ½ małej cukinii
- 2 sztuki pomidorów
- 50 g soczewicy czerwonej, ugotowanej
- 45 g szklanki kaszy jaglanej
- 25 g koziego sera
- 1 łyżka pestek dyni
- Garść świeżej mięty
- Kilka kropli oliwy extra virgin
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną ugotuj do miękkości i wyłóż do miski. Dodaj pokrojone w kostkę cukinię i pomidory. Posyp pokruszonym serem kozim i pestkami dyni. Miętę posiekaj i dodaj do miski, a następnie całość skrop oliwą.
Takie śniadanie będzie nie tylko sycące, ale i bogate w wartości odżywcze. W całej, przygotowanej porcji dostarczysz 590 kcal oraz 30 g białka – dzięki czemu posiłek da ci uczucie sytości na dłużej.
Jeśli preferujesz śniadania na słodko, to szczególnie ten przepis cię zachwyci. Rozgrzewająca jaglanka z owocami od samego rana wprowadzi cię w dobry nastrój.
Przygotuj:
- 80 g kaszy jaglanej
- 250 ml mleka lub ulubionego napoju roślinnego
- Świeże owoce: borówki, maliny, truskawki, banan lub gruszka
- 4-5 orzechów włoskich lub laskowych
- Opcjonalnie: łyżka miodu, syropu klonowego lub erytrolu
Kasza jaglana może być nieco gorzka smaku, dlatego, jeśli chcesz tego uniknąć w swojej jaglance, to najpierw sparz ją na sitku wrzątkiem, jeszcze przed gotowaniem. Następnie wsyp do garnka i zalej mlekiem lub napojem roślinnym. Gdy mleko się zagotuje, zmniejsz moc palnika i gotuj przez 12-15 minut od czasu do czasu mieszając. Jeśli używasz erytrolu to dodaj go pod koniec gotowania. Przełóż jaglankę do miseczki, polej miodem lub syropem klonowym i ułóż na wierzchu owoce oraz pokruszone orzechy. Smacznego!
Źródło:
- https://food-forum.pl/artykul/kasza-jaglana-jakie-ma-wlasciwosci-dlaczego-warto-ja-jesc
- https://kuchnia.wp.pl/s/naukajedzenia-pl/jedz-jak-najczesciej-szybko-zobaczysz-roznice-w-wadze-i-samopoczuciu-7150651628027840a
- https://gemini.pl/poradnik/zdrowe-odzywianie/wlasciwosci-kaszy-jaglanej/?srsltid=AfmBOorzPyu1G7UKb0XSGin7HQCMUhxHYYIUKsAzLkxDHHtko3297yR2
Autor: Ewa Cierpiał - mgr dietetyk kliniczny, dietetyk pediatryczny, psychodietetyk Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu