Chlebek bananowy z czekoladą – słodka uczta, którą zrobisz bez wysiłku

Ten chlebek bananowy to prawdziwy domowy klasyk – prosty, pachnący i zawsze się udaje. Dojrzałe banany i kawałki czekolady tworzą razem pyszne, wilgotne ciasto, które smakuje każdemu, kto choć raz go spróbuje. Świetny pomysł na słodkie śniadanie, coś do kawy lub przekąskę dla dzieci. Wystarczy kilka składników i chwila w kuchni!

Domowy chlebek bananowy
Domowy chlebek bananowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nelea Reazanteva

Puszysty, wilgotny i pachnący – taki właśnie jest chlebek bananowy

Chlebek bananowy to jedno z tych ciast, które kojarzą się z domowym ciepłem i zapachem unoszącym się w całej kuchni. To doskonały sposób na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów, które już nie nadają się do jedzenia na surowo, ale świetnie sprawdzą się jako baza wilgotnego i puszystego ciasta. Dodatek czekolady sprawia, że każdy kęs staje się jeszcze bardziej kuszący – zwłaszcza dla dzieci i wszystkich łasuchów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WIDEO

Przepis na szybkie ciasto bananowe

Nie trzeba być mistrzem wypieków, by przygotować idealny chlebek bananowy. Wystarczy kilka składników, jedna miska i chwila mieszania – bez miksera i bez stresu. To ciasto nie tylko zawsze wychodzi, ale też świetnie smakuje nawet na drugi dzień. Można je zapakować dzieciom do szkoły, zabrać na piknik albo po prostu zjeść z kubkiem kakao czy herbaty podczas leniwego popołudnia.

Składniki dla 10 porcji:

  1. Jajko - 4 szt.
  2. Banan - 480 g (4 szt średnich bananów)
  3. Cukier - 100 g (pół szklanki)
  4. Masło - 200 g (1 kostka)
  5. Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) - 60 g (3 łyżki)
  6. Mąka pszenna typ 550 - 325 g (2,5 szkl)
  7. Proszek do pieczenia - 8 g (2 łyżeczki)
  8. Czekolada gorzka - 50 g (0,5 tabliczki)
  9. Przyprawy - cukier puder, cukier wanilinowy

Przepis krok po kroku

  1. 3 banany zblenduj w dużej misce . 1 banana zostaw do dekoracji ciasta.
  2. W kolejnej misce ubij jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym.
  3. W małym rondelku rozpuść masło i ubij z jajkami. Do masy jajecznej dodaj rozdrobnione banany.
  4. Do miski z masą bananową dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Łyżką nałóż do środka masła orzechowego i wymieszaj.
  5. Czekoladę posiekaj drobno i dodaj do masy bananowej, wymieszaj wszystkie składniki.
  6. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Do formy wlej masę. Na wierzchu udekoruj ciasto, przeciętym na pół bananem.
  7. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Całość posyp cukrem pudrem.

Chlebek, do którego się wraca

Chlebek bananowy z czekoladą to wypiek, który z łatwością podbije serca domowników. Jest prosty w przygotowaniu, smakuje wyśmienicie i pozwala nie marnować jedzenia. To idealna propozycja na każdą porę dnia – na śniadanie, deser czy słodką przekąskę do kawy. Wystarczy raz spróbować, by stał się stałym bywalcem w domowym menu.

Patrycja Czerwiak - psychodietetyk, dietetyk kliniczny z zawodu i pasji, miłośniczka gotowania Karkonoska Państwowa Szkoła Wyższa w Jeleniej Górze

Wybrane dla Ciebie