Chleb w zamrażarce – zdziwisz się, co daje ten prosty trik
Chleb to podstawowy produkt spożywczy w wielu polskich domach. Jego największym minusem jest szybkie czerstwienie i utrata smaku. Zdarzyło ci się przez to wyrzucić kawałek bochenka do kosza? Na szczęście istnieje skuteczny sposób, który pozwoli zapobiec marnowaniu pieczywa. Sprawdź, jak prawidłowo zadbać o to, aby pieczywo było ciągle świeże.
Czy mrożone pieczywo jest zdrowe? Warto to robić?
Pieczywo jest dość wrażliwe na warunki przechowywania. Właśnie dlatego korzystamy z np. chlebaków, lnianych worków czy specjalnych pojemników na chleb i bułki. Fakt, pomagają utrzymać miękkość pieczywa przez 2-3 dni. Jednak na dłuższą metę nie zapobiegają jego wysychaniu. Jedną z niewielu metod, która niemal całkowicie zatrzymuje proces starzenia chleba na zakwasie, pszennego czy żytniego, jest jego… zamrażanie.
Gdy umieścisz pieczywo w miejscu z niską temperaturą, zachowa ono swoją pierwotną strukturę i walory smakowe – nie przez kilka dni, ale nawet przez kilka miesięcy. Dzięki temu nie będziesz zmuszony codziennie kupować świeżego bochenka. Wystarczy, że wyciągniesz odpowiednią ilość kromek z zamrażarki i pozostawisz do rozmrożenia. Zawsze możesz także podgrzać je w piekarniku czy tosterze.
Jaki wpływ na zdrowie ma zamrożony chleb? Okazuje się, że może być znacznie zdrowszy niż świeży. Proces mrożenia wpływa bowiem na przemiany skrobi zawartej w mące. Po zamrożeniu ulega ona retrogradacji – staje się mniej dostępna dla enzymów trawiennych i zaczyna działać podobnie jak błonnik. Skrobia w mrożonym chlebie wspiera zatem florę bakteryjną, a także wspomaga procesy trawienne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
10 produktów, których spożywanie warto maksymalnie ograniczyć
Jak prawidłowo zamrozić chleb i co z nim zrobić po wyjęciu?
Przede wszystkim pieczywo przed schowaniem do zamrażalnika musi zostać całkiem wystudzone. Zamrożenie ciepłego chleba doprowadzić może do kondensacji pary wodnej, a to przyspieszy rozwój pleśni po rozmrożeniu bochenka.
Przed zamrożeniem pokrój chleb na kromki i schowaj do szczelnych woreczków foliowych lub pojemników. Dzięki temu będziesz mógł wyjąć z zamrażalnika jedynie tyle pajd, ile potrzebujesz na dany posiłek – nie będziesz musiał rozmrażać całego bochenka. Koniecznie zapisz datę mrożenia! Mimo że chleb można przetrzymywać w zamrażalniku nawet przez 3 miesiące, najlepiej spożyć go w ciągu 4-6 tygodni.
Co zrobić z rozmrożonym chlebem? Możesz pozostawić go na blacie kuchennym, aż naturalnie się rozmrozi. Możesz również podgrzać kromki w piekarniku – wystarczy 5 minut w temperaturze około 150 st. C. Ciepłe pieczywo będzie mieć świeży, cudowny zapach i chrupiącą skórkę jak z piekarni.
Potrzebujesz chleba na rano, ale nie masz zbyt dużo czasu? Użyj tostera – to wygodna i szybka metoda, szczególnie rano, gdy brakuje czasu. W ten sposób pieczywo zyska nie tylko świeżość, ale też apetyczną chrupkość.
Jak mrozić różne rodzaje pieczywa?
Warto wiedzieć, że nie każdy chleb zachowuje się tak samo podczas mrożenia.
- Chleb pszenny – najczęściej gości w polskich domach. Ten rodzaj pieczywa świetnie znosi niskie temperatury, więc po rozmrożeniu nadal ma miękką strukturę wnętrza i delikatnie chrupiącą skórkę.
- Chleb żytni / razowy – ma większą zawartość błonnika i gęstszą strukturę, dlatego po rozmrożeniu może być nieco bardziej wilgotny. Takie pieczywo lepiej rozmrażać w piekarniku niż w temperaturze pokojowej, zwłaszcza jeśli chcesz zachować jego odpowiednią konsystencję.
- Bułki drożdżowe – zwłaszcza z nadzieniem wymagają więcej uwagi. Staraj się mrozić je oddzielnie, najlepiej owinięte szczelnie folią, schowane do pudełka. W ten sposób nie dopuścisz do ich odkształcenia się i zbrylenia. Bułki możesz rozmrozić w piekarniku, aby odzyskały swoją puszystość.
- Chleb z dodatkami (np. pestkami dyni, słonecznikiem czy oliwkami) – takie pieczywo może stracić część aromatu w zamrażalce. Najlepiej więc spożyć je wcześniej lub zamrozić tylko na krótszy czas.
Jak widzisz, mrożenie chleba to prosta, jednak bardzo skuteczna metoda na świeże pieczywo każdego dnia. Mając uporządkowaną wiedzę na temat mrożenia, możesz lepiej zarządzać zapasami i dostosować przechowywanie chleba do własnych potrzeb.