Chili sin carne – obiad pełen warzyw i aromatycznych przypraw

Chili sin carne, czyli chili bez mięsa, to świetna propozycja na szybki, sycący i pełen smaku obiad. To danie jednogarnkowe, które nie tylko rozgrzewa i nasyca, ale też dostarcza sporo błonnika i witamin. Idealne dla wegetarian, ale pokochają je również mięsożercy! Wystarczy kilka prostych składników i trochę przypraw, by przygotować coś naprawdę pysznego.

Chili sin carne
Chili sin carne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Calandra

Danie bez mięsa, które naprawdę syci

Chili sin carne to wegetariańska alternatywa dla znanego chili con carne, w której zamiast mięsa królują warzywa i rośliny strączkowe. Fasola, kukurydza, pomidory i papryka tworzą razem gęste, aromatyczne danie o głębokim smaku, a przyprawy takie jak kumin, papryka i chili dodają mu charakteru. To danie nie tylko syci, ale też świetnie się przechowuje – smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

10 pomysłów na zdrowy obiad

Przygotowanie chili sin carne jest bardzo proste – wszystko robi się w jednym garnku, więc zmywania jest niewiele. Możesz podać je z ryżem, nachosami, tortillą lub po prostu z kleksem jogurtu i świeżą kolendrą. To danie idealne na szybki obiad, kolację z przyjaciółmi czy nawet do lunchboxa. Zdrowe, rozgrzewające i zawsze się udaje – czego chcieć więcej?

Składniki dla 6 porcji:

  1. Papryka zielona - 400 g (2 duże sztuki)
  2. Papryka czerwona - 400 g (2 duże sztuki)
  3. Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
  4. Kukurydza konserwowa - 250 g
  5. Fasola czerwona - 400 g
  6. Olej rzepakowy - 50 ml
  7. Pomidory w puszce - 1200 g
  8. Przyprawy - sól, pieprz, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra

Przepis krok po kroku

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę, na garnku rozgrzej olej rzepakowy i dodaj do niego cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmaż.
  2. Dodaj pomidory w puszcze, liść laurowy, ziele angielskie i 100 mililitrów wody, gotuj na średnim ogniu 20 minut.
  3. W międzyczasie papryki umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój je w kostkę i dodaj do pomidorów. Duś 5 minut, pokrój seler naciowy w talarki i dodaj do garnka, dopraw solą, pieprzem, ostrą i wędzoną papryka, wymieszaj.
  4. Na koniec dodaj fasolę z puszki, kukurydze konserwową i gorzką czekoladę. Gotuj jeszcze 5 minut.
  5. Posiekaj natkę pietruszki i posyp wierzch dania.

Bez mięsa, ale z charakterem

Chili sin carne to świetny wybór, gdy chcesz zjeść coś zdrowego, sycącego i pełnego smaku – bez mięsa. Łatwe do zrobienia, idealne na co dzień i od święta, a przy tym bardzo uniwersalne. Możesz modyfikować je według własnych upodobań i zawsze wychodzi pyszne. To przepis, który warto mieć pod ręką – szczególnie gdy potrzebujesz czegoś pożywnego i roślinnego.

Autor: Magda Panek - mgr dietetyk kliniczny, absolwentka Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy, specjalistka w problemie walki z nadwagą i otyłością oraz w dietoterapii chorób tarczycy Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy

Wybrane dla Ciebie