Ten jeden trik sprawi, że fasolka szparagowa zachowa więcej smaku
Fasolka szparagowa to jedno z najpopularniejszych warzyw sezonowych. Wyróżnia się delikatnym smakiem i szerokim zastosowaniem w kuchni. Często serwuje się ją w najprostszej formie, czyli ugotowaną i posypaną bułką tartą. Warto jednak otworzyć się na mniej oczywiste metody jej przygotowania. Sprawdź, jak łatwo można zachować intensywny kolor, lepszą teksturę i wyrazistszy smak fasolki szparagowej.
W tym artykule
Dlaczego warto blanszować fasolkę szparagową?
Dziś wiele osób odchodzi od tradycyjnego gotowania. Mimo że większość klasycznych metod sprawdza się najlepiej, czasami warto sięgnąć po triki, które od lat stosowane są w profesjonalnej gastronomii. Jednym z nich jest blanszowanie.
To nic innego, jak krótki proces, który może zupełnie odmienić sposób, w jaki postrzegamy fasolkę szparagową. Dzięki niemu warzywo zyskuje jędrność i nabiera niesamowicie atrakcyjny kolor. Poza tym zachowuje większość wartości odżywczych. Tak przygotowana fasolka szparagowa będzie fantastyczną bazą do wielu potraw – zarówno prostych, jak i bardziej wyszukanych.
Warto blanszować warzywa, ponieważ dzięki temu procesowi można poprawić wygląd i strukturę warzyw. Blanszowanie skraca czas dalszej obróbki, co jest kluczowe, gdy chcemy możliwie szybko coś przyrządzić. Sprawia również, że warzywa tracą gorzki posmak – ma to kluczowe znaczenie w przypadku niektórych odmian. Zblanszowana fasolka szparagowa doskonale nadaje się do późniejszego zapiekania, smażenia i podawania na zimno (np. w sałatkach).
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
10 najzdrowszych warzyw uprawianych w Polsce
Blanszowanie fasolki szparagowej, krok po kroku
Aby blanszowanie przyniosło oczekiwany efekt, zastosuj kilku prostych kroków.
- Dokładnie umyj fasolkę szparagową i pozbaw ją końcówek.
- Gotuj warzywa w osolonym wrzątku przez kilka minut. Około 2-3 minuty wystarczą, aby zrobiła się odpowiednio miękka i zachowała chrupkość.
- Kluczowy element to szybkie przeniesienie fasolki do zimnej wody, najlepiej z dodatkiem kostek lodu. W ten sposób natychmiast zatrzyma się proces gotowania, dzięki czemu kolor warzywa się utrwali.
- Po odsączeniu fasolkę dopraw do smaku np. czosnkiem, sokiem z cytryny, ziołami czy ostrzejszymi przyprawami.
W wersji sauté możesz usmażyć ją na maśle z dodatkiem świeżo mielonego pieprzu. Możesz również podać fasolkę z jajkiem w koszulce i kromką świeżego chleba.
Z tym warto podawać blanszowaną fasolkę szparagową
Blanszowana fasolka szparagowa może być nie tylko dodatkiem do mięsa czy ziemniaków. Dzięki uniwersalności wyśmienicie sprawdzi się także w kuchni roślinnej, np. jako część letniej sałatki. Można też zapiec ją z dodatkiem sera i beszamelu, inspirując się kuchnią francuską. Warto także spróbować blanszowanej fasolki w wersji orientalnej – podsmażoną z imbirem, czosnkiem i sosem sojowym. Taka kombinacja smaków dowodzi, że jedno z teoretycznie najprostszych warzyw może mieć… wiele twarzy.
Fasolka szparagowa obecna jest w Polsce od pokoleń. Mimo to często jej nie doceniamy, ograniczając się do jednej metody przygotowania. Tymczasem nawet niewielka zmiana, jaką jest blanszowanie, potrafi wydobyć z fasolki szparagowej to, co najlepsze. Nie bój się eksperymentować! Sezon na fasolkę trwa krótko, więc tym bardziej warto wykorzystać jej cenne właściwości i niesamowity smak.
Autor: Paulina Zambrzycka