Piecz kaszankę tylko w ten sposób, żeby nie pękała
Dla wielu osób początek sezonu grillowego to długo wyczekiwany moment. Na ruszcie ląduje wówczas wszystko – nie tylko kiełbasa czy karkówka, ale również kaszanka. Choć jest bardzo smaczna, jej przygotowanie na grillu może sprawiać trudności. Wysoka temperatura i zbyt długi czas pieczenia często kończą się pęknięciem kaszanki. Sprawdź, jak ją przyrządzić, aby zachowała kształt i soczystość.
W tym artykule
Z czego składa się kaszanka i co decyduje o jej smaku?
Kaszanka od lat budzi skrajne emocje. Jedni ją uwielbiają, natomiast inni omijają szerokim łukiem. Skład kaszanki opiera się, jak wskazuje nazwa, na kaszy gryczanej lub jęczmiennej – to podstawa farszu. Poza nią w kaszance ukryte są różnego rodzaju podroby, m.in. wątróbka. Całość kaszanki dopełnia, spaja i nadaje intensywny smak krew, najczęściej wieprzowa.
Masa zamykana jest w naturalnej osłonce, zwykle z jelita. Kaszankę przyprawia się pieprzem, solą, suszoną cebulą i czosnkiem, co nadaje jej wyrazisty aromat i charakterystyczny smak. Choć skład dla niektórych jest mocno kontrowersyjny, dobrze przyrządzona kaszanka smakuje naprawdę wyśmienicie. To także produkt bogaty w cenne wartości odżywcze – zawiera bowiem spore ilości m.in. żelaza, cynku oraz witamin z grupy B.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
10 obiadów do 15 zł za porcję
Jak piec kaszankę, aby nie pękała?
Cienka i podatna na wysoką temperaturę osłonka kaszanki wymaga odpowiedniego traktowania. Jeżeli zbyt długo będziesz trzymać ją na ruszcie, kaszanka zacznie się rozpadać i straci swoją strukturę. Aby do tego nie doszło, należy przestrzegać kilku zasad.
- Czas obróbki cieplnej powinien być ograniczony do 15 minut.
- W trakcie pieczenia warto co kilka minut obrócić kaszankę, aby równomiernie się przyrumieniła.
- Warto zawinąć kaszankę w folię aluminiową. Do środka możesz schować kilka dodatków, takich jak cebula czy przyprawy – potrawa nabierze dodatkowego aromatu.
Przygotowaną kaszankę piecz na grillu przez maksymalnie 15 minut. Dzięki szczelności folii osłonka nie wyschnie i nie będzie pękać. Wnętrze kaszanki równomiernie się podgrzeje, pozostając soczyste i miękkie.
Z czym najlepiej podać kaszankę? Kilka cennych wskazówek
Kaszanka najlepiej smakuje z odpowiednio dobranymi dodatkami. Jednym ze wspomnianych już dodatków jest cebula, która świetnie uzupełnia jej smak – możesz grillować ją z kaszanką na surowo, pokrojoną w piórka albo podsmażoną wcześniej na złoty kolor. Świetnie sprawdza się też dodatek jabłka lub kapusty kiszonej.
Co ciekawe, kaszankę można nie tylko grillować w folii aluminiowej. Jednym z mniej oczywistych, lecz równie skutecznych sposobów, jest pieczenie kaszanki na specjalnej tacy grillowej z drobnymi otworami. Dzięki niej potrawa nie będzie bezpośrednio stykać się z rusztem, co zminimalizuje ryzyko uszkodzenia osłonki. Na tacy można też łatwiej obracać kaszanką bez jej naruszania.
Doskonałym rozwiązaniem może być też wcześniejsze podgrzanie kaszanki przez kilka minut w garnku z wodą, bez doprowadzania do wrzenia. Tak przygotowana znacznie lepiej zniesie kontakt z wysoką temperaturą grilla. Inny sposób? Do środka folii aluminiowej dodaj niewielką ilość oleju, co dodatkowo zmiękczy skórkę i ułatwi równomierne podgrzanie kaszanki.