Domowa skórka cytrusowa – w ten sposób zrobisz ją bez problemu

Naturalna skórka z pomarańczy czy cytryny to doskonały pomysł na wzbogacenie smaku wypieków, deserów oraz napojów. Proces jej przygotowania jest czasochłonny, jednak efekt zdecydowanie wynagradza wysiłek. Sprawdź, jak przygotować domową skórę cytrusową i podkręcić smak swoich potraw.

Świeże pomarańcze
Świeże pomarańcze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nitr

Dlaczego warto samodzielnie przygotować skórkę cytrusową?

Produkty dostępne w marketach spożywczych często zawierają substancje konserwujące, sztuczne aromaty i barwniki. Ich zastosowanie w produktach zwykle ma na celu przedłużenie trwałości, a także poprawę wyglądu sprzedawanego towaru. Poza tym cytrusy wykorzystywane w przemyśle często są intensywnie opryskiwane i… pokrywane woskiem, aby prezentowały się atrakcyjnie. Właśnie dlatego w domu zdecydowanie lepiej sięgać po owoce ekologiczne – uprawiane bez szkodliwych pestycydów i substancji chemicznych.

Zamiast kupować chemiczną skórkę pomarańczową lub cytrynową, spróbuj zrobić ją sam. Produkty tego typu w markecie zwykle zawierają syrop glukozowo-fruktozowy zamiast cukru, co obniża ich wartość odżywczą. Domowe przygotowanie skórki cytrusowej pozwala wyeliminować tego typu zamienniki. Jednocześnie umożliwia też dostosowanie smaku skórki do własnych potrzeb. Możesz więc zadecydować o takich detalach, jak na przykład:

  • stopień słodyczy,
  • grubość plasterków,
  • intensywność kandyzowania.

Przeczytaj też: Najciekawsze pomysły na dania cytrynowe

Jak przygotować domową skórkę cytrusową?

Skórka cytrusowa to wszechstronny składnik, który sprawdzi się w wielu potrawach. Klasycznie dodaje się ją m.in. do ciast drożdżowych, keksów, serników i pierników. Skórka pomarańczowa okazuje się niezastąpiona podczas przyrządzania wypieków świątecznych, takich jak makowce, mazurki czy pączki. Drobno posiekana skórka może wzbogacić smak herbat, grzańców i nalewek. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do kompotów oraz przetworów – dżemów, marmolad czy konfitur.

Jak zrobić domową skórkę cytrusową? Oto prosty przepis, z którym powinien poradzić sobie nawet amator w kuchni.

Składniki:

  • 2 ekologiczne pomarańcze lub cytryny
  • 250 ml wody
  • 200 g cukru (może być też zamiennik cukru, np. ksylitol)

Instrukcja przygotowania:

  1. Umyj owoce w gorącej wodzie, delikatnie je szorując. Sparz wrzątkiem, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń.
  2. Oddziel zewnętrzną warstwę skórki, usuwając białą część, która jest gorzka. Pokrój w paski o dowolnej szerokości.
  3. Skórki zalej wodą z cukrem i gotuj na wolnym ogniu, aż płyn niemal całkowicie odparuje. Skórki muszą zrobić się przejrzyste i miękkie.
  4. Rozłóż skórki na pergaminie lub kratce i zostaw do wyschnięcia na kilka godzin lub całą noc. Możesz je dodatkowo obtoczyć w cukrze.
  5. Gotową skórkę przechowuj w szczelnych słoikach w chłodnym miejscu – najlepiej w lodówce. Będzie przydatna nawet przez kilka miesięcy.
  6. Pozostały syrop z gotowania możesz wykorzystać do posłodzenia napojów.

Jak wydobyć maksimum smaku i aromatu ze skórki cytrusowej?

Aby uzyskać jak najlepszy smak i trwałość domowej skórki cytrusowej, zadbaj o kilka szczegółów na etapie przygotowania.

  • Technika obierania ma kluczowe znaczenie, dlatego nie powinieneś o tym zapominać. Zbyt głębokie obieranie skutkuje gorzkim posmakiem skórki.
  • Wybieraj tylko cienką, kolorową część skórki – to tam znajdują się olejki eteryczne odpowiedzialne za charakterystyczny aromat.
  • Mocz skórkę w zimnej wodzie przez kilka godzin, zanim jej użyjesz. Pozwoli to zmiękczyć strukturę i usunąć ewentualne resztki gorzkich substancji.

Kandyzowanie to proces zdecydowanie wymagający cierpliwości. Im wolniej będziesz gotować skórkę w słodkim syropie, tym lepiej przeniknie smakiem i aromatem. Częste mieszanie zapobiegnie z kolei przypaleniu skórki i sprawi, że wszystkie kawałki równomiernie się nasączą. Używaj do tego garnka o grubym dnie, który utrzyma stabilną temperaturę.

Wysuszona i drobno pokrojona skórka znakomicie sprawdzi się jako domowa przyprawa. Wystarczy przechowywać ją w szczelnie zamkniętym słoiczku, a następnie dodawać do dowolnych dań. Możesz też zblendować skórkę cytrusową na proszek i stosować jak aromatyczny dodatek m.in. do cukru waniliowego.

Autor: Paulina Zambrzycka

Wybrane dla Ciebie