Dodanie czosnku w niewłaściwym momencie – to może całkiem go zepsuć!

Czosnek może nie tylko wzbogacić smak potraw – znany jest także ze swoich niezwykłych właściwości zdrowotnych. Trudno wyobrazić sobie bez niego np. aromatyczny sos do sałatki czy rozgrzewającą zupę. Na to, czy rzeczywiście będzie zdrowy, może diametralnie wpłynąć m.in. sposób i moment jego dodania do potrawy. Sprawdź, jak prawidłowo obchodzić się z czosnkiem.

Świeży czosnek
Świeży czosnek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Robert Przybysz

Wiele osób wciąż popełnia ten błąd…

Jedni nie wyobrażają sobie bez niego kuchni. Inni unikają ze względu na intensywny zapach. Choć aromat czosnku jest specyficzny i potrafi być uciążliwy (zwłaszcza po spożyciu), nie można odmówić mu cennych wartości odżywczych.

  • Czosnek jest znakomitym źródłem substancji działających przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo. Odpowiada za to zawarta w nim allicyna – uwalnia się po rozgnieceniu lub pokrojeniu ząbka. To ten proces uwalnia intensywny zapach czosnku.
  • Regularne sięganie po dania z czosnkiem może korzystnie wpłynąć na organizm – między innymi wspomóc regulację ciśnienia krwi, poprawić krążenie i pomóc w obniżaniu poziomu cholesterolu.
  • Czosnek wspiera odporność, dlatego tak często wykorzystywany jest w domowych kuracjach na przeziębienie.

Aby w pełni cieszyć się zaletami czosnku, trzeba wiedzieć, jak go używać. Niestety, wiele osób popełnia błąd, wrzucając go na patelnię w… nieodpowiednim momencie.

Jeśli zbyt wcześnie wrzucisz czosnek do gorącego tłuszczu lub gotującej się potrawy, błyskawicznie straci on swoje właściwości. Pod wpływem wysokiej temperatury allicyna ulega bowiem rozpadowi, a tym samym znika działanie zdrowotne czosnku. Co więcej, jego zbyt długie smażenie sprawi, że smak czosnku zrobi się gorzki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

10 pomysłów na zdrowy obiad

Jak prawidłowo smażyć czosnek?

Chcesz zachować pełnię aromatu i wartości zdrowotne czosnku? Postaraj się zatem wrzucić go do potrawy na sam koniec gotowania. Przyrządzasz zupę lub sos? W takim razie wystarczy, że tuż przed zdjęciem naczynia z ognia dodasz do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. W ten sposób uzyskasz jego głęboki aromat i pełnię prozdrowotnych właściwości. Alternatywnie możesz dodać go bezpośrednio po ugotowaniu potrawy.

Smażenie czosnku zawsze powinno trwać tylko chwilę. Wystarczy mu np. kilkanaście sekund na patelni, aby zyskał delikatną nutę i nie zdążył się przypalić.

  • Gdy czosnek nabierze złocistego koloru, natychmiast przerwij smażenie – w przeciwnym razie zrobi się gorzki w smaku i straci działanie zdrowotne.
  • Czosnek nie powinien być smażony zbyt długo razem z cebulą, ponieważ oba składniki różnią się wymaganiami termicznymi.
  • Jeśli chcesz piec czosnek w piekarniku (np. zawinięty w folię), pamiętaj, że straci swoje prozdrowotne właściwości.

O czym warto pamiętać w przypadku czosnku?

Ciekawym rozwiązaniem jest także przygotowanie z czosnku… oleju na zimno. Aby go zrobić, należy zalać ząbki czosnku dobrej jakości olejem roślinnym. Następnie wystarczy odstawić go na kilka dni w chłodne, ciemne miejsce. Taki olej nabierze intensywnego aromatu i nada się do przyprawiania m.in. sałatek lub dań na zimno.

Mając odpowiednią wiedzę, możesz świadomie wykorzystać zalety czosnku, nie rezygnując z kulinarnych przyjemności. Choć jest bardzo niepozorny, czosnek kryje w sobie ogromny potencjał – wystarczy odpowiednio go traktować.

Wybrane dla Ciebie