Kluski szare (żelazne) – polski klasyk

Żelazne kluski, zwane też szarymi lub stalowymi, to proste, sycące kluski z surowych ziemniaków. Połączenie surowych i ugotowanych ziemniaków, mąki, jajka i skrobi daje zwartą masę, gotowaną 5–7 minut i podawaną z okrasą – idealne na szybki i pełnowartościowy obiad.

Żelazne kluski
Żelazne kluski
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Robson90

Tradycyjne kluski ze startych ziemniaków

Tradycja żelaznych klusek pochodzi z Łódzkiego i Wielkopolski – nazywane są "czarnymi" lub "stalowymi" ze względu na charakterystyczny szary kolor uzyskany ze starcia surowych ziemniaków i utleniania skrobi . Ziemniaki mączyste (takie jak jutrzenka, bryza) należy zetrzeć na drobno, odcisnąć wodę i zebrać skrobię — bogatą w węglowodany uspójniającą masę. Do masy dodaje się mąkę pszenną lub skrobię ziemniaczaną, jajko i sól, by uzyskać konsystencję umożliwiającą wykładanie łyżką na wrzątek.

Kluski gotuje się w osolonej wodzie (czasem z dodatkiem oleju, by się nie zlepiły) 5–7 min po wypłynięciu. Podawane są najczęściej z podsmażoną cebulką i skwarkami z boczku, choć można podać je także z bigosem, kiszoną kapustą czy wędzonym łososiem dla wersji bezmięsnej.

Składniki dla 5 porcji:

  1. Ziemniaki późne - 1000 g
  2. Mąka pszenna typ 550 - 130 g (1 szklanka)
  3. Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 15 g (3 łyżeczki)
  4. Jajko - 1 szt.
  5. Sól - 5 g (1 łyżeczka)
  6. Przyprawy - sól

Przepis krok po kroku

  1. Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Odciśnij nadmiar wody.
  2. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
  3. W garnku zagotuj wodę z niewielką ilością soli.
  4. Do gotującej się wody dodawaj łyżką porcje ciasta. Klusek nie trzeba wcześniej formować, dodawaj ciasto prosto z łyżki.
  5. Gotuj kluski ok. 4-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię i delikatnie wyławiaj łyżką cedzakową.
  6. Podawaj ze skwarkami, cebulką, śmietaną lub np. gulaszem.

Szare kluski – comfort food z cebulką

Żelazne kluski to ziemniaczane specjały – proste, tanie, sycące i historycznie wpisane w kuchnię regionów centralnej Polski. Ich charakterystyczny szary kolor powstaje dzięki utlenianiu surowych ziemniaków, a zwarte ciasto pozwala na łatwe wykładanie łyżką do gotującej wody. W ciągu 30–35 minut możesz podać pyszny, pełen smaku i tradycji dodatek obiadowy lub samodzielne danie z okrasą, lub kwaśną kapustą.

Autor: Aleksandra Dziura - magister dietetyki, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, propagator zdrowego żywienia Warszawski Uniwersytet Medyczny

Wybrane dla Ciebie