Ta przyprawa do rosołu jest najlepsza! Koniecznie ją dodaj do niedzielnej zupy

Ile domów, tyle sprawdzonych przepisów na najlepszy rosół. Jednak nasza propozycja może sprawić, że twój niedzielny obiad będzie jeszcze smaczniejszy. A to wszystko za sprawą przypraw, które choć niewielkie, mają ogromny wpływ na końcowy efekt! Zobacz jakie przyprawy mogą jeszcze bardziej ulepszyć twój rosół – w końcu korzysta z nich nawet Magda Gessler.

Domowy rosół
Domowy rosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | agneskantaruk

Tradycja i smak

Rosół to niezagęszczana zupa, która powstaje na wywarze mięsno-warzywnym. Najczęściej przygotowywany jest z drobiu – kury lub kurczaka. Jednak można wzbogacić jego smak, dodając również kawałki wołowiny, kaczki, a nawet gołębia.

Drugim ważnym składnikiem rosołu są oczywiście warzywa – marchew, pietruszka, seler, por oraz cebula. Istotne są także przyprawy takie jak między innymi sól oraz pieprz.

Jednak to niejedyne dodatki, które mogą poprawić smak. Choć wielu z nas kontynuuję tradycje i przepisy wyniesione z domu, to warto czasami zaryzykować i dodać coś zdecydowanie niespodziewanego. Szczególnie że przygotowanie rosołu jest dość czasochłonne – najlepszy aromat uzyskujemy poprzez długie, wolne gotowanie, które równomiernie wyciąga z użytych składników wszystko, co najlepsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

10 najsmaczniejszych zup kuchni polskiej

Przyprawy do rosołu

Napotykając przepisy na rosół w Internecie, wśród przypraw często spotkamy dodatki takie jak liść laurowy czy ziele angielskie, a nawet majeranek. Te, można powiedzieć, podstawowe zioła zostaną idealnie wzbogacone przez inne propozycje takie jak lubczyk, kozieradkę oraz kurkumę, która oprócz złoto-pomarańczowego koloru doda również wartości odżywczych.

Jednak tutaj lista przypraw się nie kończy. Wiele osób dodaje również bardziej włosko kojarzące się zioła takie jak bazylia i oregano. Magda Gessler jednak wzbogaca swój rosół o goździki! Jeśli dodasz takie dodatki, to uzyskasz na pewno pozytywnie zaskakujący smak!

Warto skusić się również na przygotowanie domowej kostki rosołowej, która nada aromatu bez dodatku sztucznych barwników czy polepszaczy smaku. Przygotowanie domowej kostki rosołowej nie jest trudne, a z tej ilości spokojnie przygotujesz nie tylko rosół, ale i wiele innych smacznych zup.

Składniki na domową kostkę rosołową

  • Dużą cebulę (1 sztuka),
  • Czosnek (2 ząbki)
  • Pora (1 sztuka, średnia)
  • Selera naciowego (2 łodygi)
  • Marchewkę (3-5 sztuk)
  • Pietruszkę (1 sztuka)
  • Selera korzeniowego (1/4 sztuki)
  • Koncentrat pomidorowy (2 łyżeczki)
  • Natkę pietruszki lub liście szpinaku (jedna szklanka)
  • Suszone grzyby (4 większe kawałki)

Z przypraw przydadzą się:

  • Liście laurowe (2 sztuki)
  • Ziele angielskie (4 sztuki)
  • Sos sojowy (2 łyżki)
  • Sól morska (100 g)
  • Pieprz czarny mielony (2 łyżeczki)
  • Kurkuma (1 łyżeczka)
  • Tymianek (1 łyżeczka)
  • Oregano (1 łyżeczka)
  • Słodka papryka (1 łyżeczka)
  • Płatki chilli (1/2 łyżeczki)
  • Bazylia świeża (pół szklanki listków)

Dodatkowo przygotuj:

  • Sos sojowy (2 łyżki)
  • Oliwa (4 łyżki)
  • 2 szklanki gorącej wody
  • Tarty parmezan lub płatki drożdżowe (1/2 szklanki)

Sposób przygotowania domowej kostki

Przede wszystkim całość będziemy na koniec dokładnie rozdrabniać z pomocą blendera, więc nie musisz stresować się dokładnym krojeniem. Przygotuj sobie dużą patelnię lub garnek z grubym dnem.

  1. Wszystkie warzywa dokładnie umyj. Marchew, pietruszkę, selera korzeniowego, cebulę obierz, a z pora wytnij zielone liście.
  2. Cebulę pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej połowę oliwy i podsmaż na niej przez 5 minut cebulę. Następnie dodaj suszone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie. Całość jeszcze chwilę podsmażaj.
  3. Pora pokrój w cienkie plasterki i dodaj na patelnie razem z pozostałą oliwą. Smaż kilka minut, aż por zmięknie. Teraz dodaj pokrojone w plasterki łodygi selera.
  4. Marchew, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce i dodaj na patelnię. Smaż przez ok. 10 minut, aż nieco zmiękną.
  5. Na patelnie dodaj sos sojowy, koncentrat i pozostałe przyprawy oraz sól. Następnie wlej wodę i gotuj całość przez przynajmniej 10 minut.
  6. Natkę pietruszki lub szpinak posiekaj i dodaj w międzyczasie do gotujących się warzyw.
  7. Gdy warzywa są już dość miękkie, wyłącz palnik i dodaj parmezan. Chwilę pozostaw do ostygnięcia.
  8. Ostatni krok to dokładne rozdrobnienie przygotowanej kostki. Przedtem możesz wyjąć ziele angielskie i liście laurowe, jednak nie jest to konieczne. Rozdrobnij warzywa z pomocą blendera lub malaksera.

Gotową kostkę przełóż do czystych i wyparzonych słoiczków lub pojemników plastikowych. Możesz ją przechowywać do 1 miesiąca w lodówce lub do 6 miesięcy w zamrażalniku. Obecność soli zapobiegnie całkowitemu stwardnieniu, dzięki czemu spokojnie użyjesz jej w każdej chwili.

Dla ciekawszego efektu możesz nawet zamrozić ją w pojemnikach na kostki lodu, dzięki czemu od razu będziesz mieć gotową do użycia porcję.

Taka domowa kostka, to nie tylko zdrowy wybór, ale także oszczędność pieniędzy. Każdorazowe przygotowanie podstawowego bulionu, przez obieranie, mycie i krojenie warzyw, jest czasochłonne. Natomiast ten dodatek znajdzie się w garnku z wodą dosłownie w sekundę!

Źródło:

  • https://www.onet.pl/styl-zycia/onetdom/czym-doprawic-rosol-zeby-byl-smaczny-to-najlepsze-przyprawy-do-rosolu/w0ykcve,2b83378a

Autor: Ewa Cierpiał - mgr dietetyk kliniczny, dietetyk pediatryczny, psychodietetyk Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu

Wybrane dla Ciebie