Nie trzymaj tak szparagów - mogą się zepsuć!
Szparagi to warzywa o unikalnym i niezwykle delikatnym smaku. Znane są również ze swoich cennych właściwości zdrowotnych. Sezon na szparagi przypada w naszym kraju na przełomie kwietnia i maja. Okres zbiorów jest krótki, dlatego warto korzystać ze szparagów, póki mamy do nich dostęp. Sprawdź, jak prawidłowo przechowywać warzywa i cieszyć się nimi nawet przez tydzień.
W tym artykule
Gdzie lepiej nie trzymać szparagów?
Szparagów nie powinno się trzymać w ciepłych, nasłonecznionych miejscach. Nie zaleca się też przechowywać szparagów w pobliżu innych warzyw i owoców, zwłaszcza wydzielających gaz etylenowy (np. jabłek, bananów). Dlaczego lepiej tego nie robić?
- Wysoka temperatura i bezpośrednie światło mogą sprawić, że łodygi szybko stracą swoją jędrność, kolor i walory smakowe.
- Uwalniany przez dojrzałe owoce etylen może przyspieszyć drewnienie i więdnięcie szparagów.
Nie poleca się również chowania szparagów do szczelnych opakowań. Niestety, nadmiar wilgoci bez możliwości odparowania będzie sprzyjać ich pleśnieniu. Co więc zrobić, aby zadbać o świeżość warzyw i przyrządzać pyszne dania ze szparagami? Trzymaj je z dala od źródeł ciepła i silnych aromatów – na przykład w lodówce.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
10 produktów, które warto dołączyć do codziennej diety
Najlepsze miejsce na szparagi
Optymalna temperatura przechowywania szparagów to 1-4°C. Właśnie dlatego zaleca się umieszczenie ich na dolnej półce lub w szufladzie na warzywa w lodówce. W takim środowisku szparagi będą odpowiednio osłonięte przed światłem i zbyt ciepłym powietrzem. Powoli to zachować ich świeżość nawet do tygodnia.
Co ciekawe, udało się już udowodnić, że przy zachowaniu odpowiednich warunków (niska temperatura i wysoka wilgotność powietrza ok. 95%) można przedłużyć świeżość zielonych szparagów do 7 dni. W przypadku białych odmian może to być nawet 7-10 dni. Lodówka jak żadne inne urządzenie w kuchni daje możliwość utrzymania stałej, chłodnej temperatury i kontrolowania wilgotności szparagów.
Jak przygotować szparagi przed przechowywaniem?
Przed włożeniem do lodówki należy zadbać o przygotowanie szparagów, aby poleżały w lodówce jak najdłużej. W związku z tym postępuj według poniższej instrukcji:
- Obetnij lub odłam ok. 3 cm twardych, zdrewniałych części na dole pędów. Główki pozostaw nietknięte.
- Na łodygach jest ziemia? Delikatnie spłucz szparagi zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Zbyt wilgotne pędy łatwo pleśnieją, więc nie mocz ich zbyt długo.
- Postaw szparagi pionowo w wysokiej, szklanej butelce z ok. 4 cm wody. Zanurz w niej jedynie przycięte końce, aby łodygi miały jak pobierać wilgoć.
Możesz też przykryć wilgotne końce luźno np. folią spożywczą lub plastikową torebką. Dzięki takiej "parówce" wilgotność wokół szparagów się podniesie, a warzywa nie będą wysychać.
Tych błędów lepiej nie popełniać!
Szparagi świetnie czują się w wysokiej wilgotności (ok. 95%), dlatego najlepiej przechowywać je np. w szufladzie na warzywa w lodówce. Jeśli takiej nie masz, używaj perforowanych woreczków lub luźnych folii.
O czym jeszcze pamiętać, przechowując szparagi?
- Unikaj zamykania pęczków szparagów w szczelnych plastikowych opakowaniach – niestety, przez takie przechowywanie mogą spleśnieć.
- Nigdy nie wkładaj do lodówki pęczków o zwiędłych lub połamanych główkach – wybieraj wyłącznie jędrne, proste łodygi.
- Nie obieraj szparagów przed przechowaniem, ponieważ skórka osłania je przed utratą wilgoci.
- Nadmiar wilgoci sprzyja pleśnieniu, dlatego nie zaleca się mycia szparagów przed ich schowaniem do lodówki.
- Trzymaj szparagi z dala od owoców, takich jak jabłka czy banany – nie zrobią się twarde.
Przestrzeganie tych wszystkich zasad zapewni szparagom optymalne warunki, tj. odpowiednią temperaturę, wilgotność i cyrkulację powietrza. Pozwoli ci to cieszyć się pełnym smakiem szparagów nawet przez kilka dni.