Marchewka z groszkiem zasmażana – klasyczny dodatek
Marchewka z groszkiem zasmażana to klasyczny, domowy dodatek do obiadu – delikatnie słodka marchewka i zielony groszek otulone aksamitnym, maślano-mącznym sosem. Przygotujesz je w około 30 minut, a smak przywołuje wspomnienia dzieciństwa.
Aromatyczna marchewka z groszkiem – zasmażana w maśle
To prosty przepis na zasmażaną marchewkę z groszkiem – wystarczy marchew pokroić w kostkę, ugotować z bulionem lub wodą, dodać rozmrożony lub konserwowy groszek, a następnie stworzyć delikatny sos z masła, mąki i pozostałego płynu. Dzięki temu warzywa są miękkie, ale zachowują lekki "gryz", a sos spaja całość, podkreślając ich naturalną słodycz.
Danie przygotujesz w czasie krótszym niż pół godziny – najpierw gotujesz marchew (ok. 10 min), potem groszek i zasmażkę (kolejne ~5 min), całość zajmuje ~30 min . To idealne warzywo na ciepło – świetnie komponuje się z kotletami, rybą czy pieczenią.
Składniki dla 4 porcji:
- Groszek zielony mrożony - 150 g (przed wykorzystaniem rozmroź)
- Marchewka - 300 g (3 małe sztuki)
- Mąka pszenna typ 750 - 50 g
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Bulion warzywny - 250 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Przepis krok po kroku
- Marchew obierz, umyj i pokrój w kostkę. Następnie włóż ją do garnka i zalej bulionem.
- Garnek z marchewką wstaw na gaz i gotuj przez około 10 minut. Następnie dodaj rozmrożony groszek i gotuj, aż produkty będą miękkie.
- Ugotowany groszek z marchewką odcedź, jednak nie wylewaj bulionu.
- W pustym garnku rozgrzej olej i wymieszaj go z mąką. Całość lekko zasmaż.
- Następnie do mąki wlej bulion z gotowania warzyw i dokładnie wymieszaj, aby nie było gródek.
- Następnie do zasmażki dodaj marchewkę z groszkiem oraz przyprawy i składniki dokładnie wymieszaj.
- Gotową marchewkę z groszkiem podawaj na gorąco jako dodatek do obiadu.
Marchewka z groszkiem zasmażana – delikatny warzywny hit
Marchewka z groszkiem zasmażana to prosta, szybka i sycąca propozycja na dodatek do obiadu. Naturalna słodycz warzyw zyskuje na intensywności dzięki maślanej zasmażce, a zielony groszek dodaje koloru i konsystencji. To danie, które robi się niemal samo, a smakiem zabiera w podróż do domowego ciepła.
Autor: Magda Panek - mgr dietetyk kliniczny, absolwentka Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy, specjalistka w problemie walki z nadwagą i otyłością oraz w dietoterapii chorób tarczycy Collegium Medicum Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Bydgoszczy