Kartacze z gotowanych ziemniaków – regionalna klasyka

Kartacze to duże, owalne pyzy z ciasta ziemniaczanego nadziewane soczystym mięsem – gotowane w osolonej wodzie, podawane prosto z patelni z cebulką i skwarkami. Wymagają trochę pracy, ale efekt smakuje jak domowe ciepło i tradycja regionu Podlasia.

Kartacze z gotowanych ziemniaków
Kartacze z gotowanych ziemniaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | A. Aleksandravicius

Kartacze z mięsem – domowe pyzy

Do ciasta ziemniaczanego używamy pół na pół – surowych i wcześniej ugotowanych ziemniaków. Surowe ziemniaki trzeba bardzo dokładnie odcisnąć, zebrać skrobię i dodać do masy razem z ugotowanymi ziemniakami, jajkiem i mąką lub skrobią ziemniaczaną. Dzięki temu kartacze nie rozpadają się podczas gotowania.

Farsz to klasyczne mielone mięso wieprzowe (łopatka lub mieszanka), doprawione solą, pieprzem, majerankiem i cebulą – surową lub podsmażoną. Formujemy kulkowaty owal, dokładnie zlepiamy ciasto i gotujemy pojedynczo przez około 15–20 minut od wypłynięcia. Najlepiej smakują polane skwarkami i cebulką – soczyste i sycące.

Składniki dla 4 porcji:

  1. Ziemniaki średnie - 1000 g
  2. Mąka ziemniaczana - 100 g (4 łyżki)
  3. Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 250 g (1 szklanka)
  4. Cebula - 200 g (2 cebule)
  5. Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
  6. Czosnek - 8 g (1 ząbek)
  7. Jajko - 1 szt.
  8. Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 350 g
  9. Przyprawy - sól, majeranek, pieprz ziołowy

Przepis krok po kroku

  1. Ugotuj ziemniaki.
  2. Ugotowane ziemniaki, jeszcze ciepłe rozgnieć i odstaw do wystudzenia.
  3. Pokrój cebulę w kostkę i przepuść czosnek przez prasę. Podsmaż na oleju.
  4. Dodaj mięso mielone i smaż je. Dopraw solą, majerankiem i pieprzem ziołowym. Gotowe zostaw do wystudzenia.
  5. Ziemniaki połącz z mąkami, jajkiem i olejem.
  6. Wyrób ciasto, tak aby było zwarte, a następnie podziel je na 4 kulki.
  7. Kulki rozpłaszcz i na każdą połóż 1 łyżkę farszu mięsnego.
  8. Zlep ciasto i formuj z nich kulki.
  9. Gotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut. Danie możesz podać ze smażoną cebulką.

Kartacze z gotowanych ziemniaków – comfort food

Kartacze to sycące, ziemniaczane pyzy z mięsnym środkiem, których przygotowanie wymaga nieco pracy, ale odwdzięczają się pełnym smakiem i tradycją. Idealne na rodzinny obiad, najlepsze świeże i jeszcze ciepłe, podawane z podsmażoną cebulką i tłuszczem. To regionalna uczta z Podlasia, która łączy prostotę i głębię smaku.

Autor: Kamila Lewandowska - mgr dietetyki, promotorka zdrowego stylu życia, edukator żywieniowy Wyższa Szkoła Zdrowia Urody i Edukacji w Poznaniu

Wybrane dla Ciebie